Nobel 2003

Hemligheter på högsta nivå

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Nobel med betoning på första stavelsen betyder ädel, högsinnad, förnäm, fin. Betonar man däremot andra stavelsen betyder det ingenting särskilt. Det är bara ett namn. Men vilket namn. Alfred Nobel, krutgubben, är lika berömd utomlands som i Sverige. Kanske till och med än mer känd.

Nobel med betoning på första stavelsen betyder ädel, högsinnad, förnäm, fin. Betonar man däremot andra stavelsen betyder det ingenting särskilt. Det är bara ett namn. Men vilket namn. Alfred Nobel, krutgubben, är lika berömd utomlands som i Sverige. Kanske till och med än mer känd.

Ta bara San Remo som varje år skänker blommorna till Nobelfesten som tack för vad Nobel gjort för staden. Och det är inte några enstaka kvistar mimosa det handlar om. Blommor i tusental, nyanser i hundratal och otaliga florister, sysselsatta veckor i förväg.

Vad de tio pristagarna får till livs i kväll vet bara kocken - och några till. Underhållningen är det också hyssj hyssj kring. Precis som kring drottningens frisyr och juveler.

Annons:

De senaste dagarna har uthyrningsfirmorna haft det körigt. Många väljer att hyra frack fest efter fest i stället för att köpa en för närmare tio tusen kronor. Så mycket kostar nämligen en gammaldags skräddad frack enligt Anders Berg på Hans Allde, firman som jämte Dahlquists högtidskläder svarar för Nobelpristagarnas frackar.

Så räknar man med att bli bjuden på ett och annat frackbröllop och en och annan Nobelfest lönar det sig faktiskt att köpa sig en egen; det kostar 1.100 kronor att hyra en. Fast det är klart - då är man inte garanterad att få rätt storlek år efter år eftersom kläder har en tendens att krympa i garderoben.

Den som väljer att hyra måste dock köpa några tillbehör: den vita flugan och bröstknapparna hyrs inte ut. Flugan för att den ofta återlämnats solkig, bröstknapparna för att uthyraren ofta fått dem tillbaka i delar.

För det är en konst att klä sig i frack. Det är inte bara att slänga på sig brallorna, dra upp gylfen och så på med frackskjorta med allt vad det innebär. En halvtimme får man räkna med för att få hängslena - och därmed även byxorna - på rätt höjd, knäppa alla knappar, snitsa till flugan, som visserligen är färdigknuten, men ändå.

Den som inga frackbyxor har får inte gå på Nobelfest. Någon risk att Nobelpristagarna inte skulle få tag i rätt storlek föreligger dock inte. Redan för en månad sedan fick uthyrningsfirmorna pristagarnas mått.

För två år sedan hade firmorna det stressigare. Det året fick alla då levande pristagare gå på Nobelfest, tack vare 100-årsjubileet av det första priset. Alla pristagare har dock inte fått ta emot priset ur den svenske konungens hand eller fått gå på fest i Stadshuset. Flera av festerna har ställts in. År 1907, när Rudyard Kipling fick litteraturpriset, blev det ingen bankett eftersom den svenske kungen just avlidit.

År 1920 ville de ansvariga bryta den kyliga och mörka decembertraditionen och ställa till med en sommarfest. Priset i litteratur gick det året till Knut Hamsun. Han fick ta emot det redan till midsommar då det hölls fest på Hasselbacken i typiskt Nobelväder - åtta plusgrader och regn. Efter det blev det aldrig mer tal om att ändra festen från Nobels dödsdag till sommar.

Sedan 1930 har banketterna hållits i Stadshuset, på några undantag när. Andra världskriget fick konsekvenser även för Nobelpriset. Festen för Frans Eemil Sillanpää och de andra pristagarna 1939 hölls på Gyldene Freden.

Men numera är det inte bara Nobelmiddagar i Stadshuset. I Börshuset, där Nobelmuseet är inhyst sedan den 1 april 2001, kan man äta Nobellunch. Låt vara att det endast serveras alkoholfritt (äppeljos eller lingondricka) och soppa på enkelt vitt porslin, men man får en hel del nobeliana på köpet, serverat av museiläraren Peter Zander.

I fredags handlade det om festernas fest med hummersoppa därtill. Men inte en frack så långt ögat nådde. Däremot många medelålders kvinnor i stickat, som lyssnade andäktigt och ställde frågor efteråt. Nobel fortsätter onekligen att fascinera.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

rinkebykravall_puffstor
Foto:DN

 Larm om bilbrand. När polis kom till platsen möttes de av stenkastning. 50  5 tweets  45 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ett av våra vanligaste piller. Forskare har jämfört läkemedlet med placebo. 6  6 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Forskningsinstitut har undersökt vilken stad i USA som har de minst lyckliga invånarna.  Mörk metropol. 14  2 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

manhattanpuff
Foto:TT/AFP
Annons:

 Hettan kvar. SMHI utökar klass 1-varningen till att gälla fler områden. 26  1 tweets  22 rekommendationer  3 rekommendationer

 Har fått nog av höga temperaturer. Stationen i Arvidsjaur hårt ansatt. 19  2 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

kontor144
Foto:Alamy

 Värmebölja i Sverige. Värme sänker din prestation och försämrar koncentration. 37  8 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

Hur är temperaturen på ditt jobb?

 Athena Farrokhzad upprör. ” ville kompensera för all den opartiskhet som de (Sveriges Radio) lyckats uppbåda”. 329  23 tweets  301 rekommendationer  5 rekommendationer

Athena Farrokhzad
Foto:Per Larsson En poet som nått ut.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: