Nobel 2003

Hemligheter på högsta nivå

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Nobel med betoning på första stavelsen betyder ädel, högsinnad, förnäm, fin. Betonar man däremot andra stavelsen betyder det ingenting särskilt. Det är bara ett namn. Men vilket namn. Alfred Nobel, krutgubben, är lika berömd utomlands som i Sverige. Kanske till och med än mer känd.

Nobel med betoning på första stavelsen betyder ädel, högsinnad, förnäm, fin. Betonar man däremot andra stavelsen betyder det ingenting särskilt. Det är bara ett namn. Men vilket namn. Alfred Nobel, krutgubben, är lika berömd utomlands som i Sverige. Kanske till och med än mer känd.

Ta bara San Remo som varje år skänker blommorna till Nobelfesten som tack för vad Nobel gjort för staden. Och det är inte några enstaka kvistar mimosa det handlar om. Blommor i tusental, nyanser i hundratal och otaliga florister, sysselsatta veckor i förväg.

Vad de tio pristagarna får till livs i kväll vet bara kocken - och några till. Underhållningen är det också hyssj hyssj kring. Precis som kring drottningens frisyr och juveler.

Annons:

De senaste dagarna har uthyrningsfirmorna haft det körigt. Många väljer att hyra frack fest efter fest i stället för att köpa en för närmare tio tusen kronor. Så mycket kostar nämligen en gammaldags skräddad frack enligt Anders Berg på Hans Allde, firman som jämte Dahlquists högtidskläder svarar för Nobelpristagarnas frackar.

Så räknar man med att bli bjuden på ett och annat frackbröllop och en och annan Nobelfest lönar det sig faktiskt att köpa sig en egen; det kostar 1.100 kronor att hyra en. Fast det är klart - då är man inte garanterad att få rätt storlek år efter år eftersom kläder har en tendens att krympa i garderoben.

Den som väljer att hyra måste dock köpa några tillbehör: den vita flugan och bröstknapparna hyrs inte ut. Flugan för att den ofta återlämnats solkig, bröstknapparna för att uthyraren ofta fått dem tillbaka i delar.

För det är en konst att klä sig i frack. Det är inte bara att slänga på sig brallorna, dra upp gylfen och så på med frackskjorta med allt vad det innebär. En halvtimme får man räkna med för att få hängslena - och därmed även byxorna - på rätt höjd, knäppa alla knappar, snitsa till flugan, som visserligen är färdigknuten, men ändå.

Den som inga frackbyxor har får inte gå på Nobelfest. Någon risk att Nobelpristagarna inte skulle få tag i rätt storlek föreligger dock inte. Redan för en månad sedan fick uthyrningsfirmorna pristagarnas mått.

För två år sedan hade firmorna det stressigare. Det året fick alla då levande pristagare gå på Nobelfest, tack vare 100-årsjubileet av det första priset. Alla pristagare har dock inte fått ta emot priset ur den svenske konungens hand eller fått gå på fest i Stadshuset. Flera av festerna har ställts in. År 1907, när Rudyard Kipling fick litteraturpriset, blev det ingen bankett eftersom den svenske kungen just avlidit.

År 1920 ville de ansvariga bryta den kyliga och mörka decembertraditionen och ställa till med en sommarfest. Priset i litteratur gick det året till Knut Hamsun. Han fick ta emot det redan till midsommar då det hölls fest på Hasselbacken i typiskt Nobelväder - åtta plusgrader och regn. Efter det blev det aldrig mer tal om att ändra festen från Nobels dödsdag till sommar.

Sedan 1930 har banketterna hållits i Stadshuset, på några undantag när. Andra världskriget fick konsekvenser även för Nobelpriset. Festen för Frans Eemil Sillanpää och de andra pristagarna 1939 hölls på Gyldene Freden.

Men numera är det inte bara Nobelmiddagar i Stadshuset. I Börshuset, där Nobelmuseet är inhyst sedan den 1 april 2001, kan man äta Nobellunch. Låt vara att det endast serveras alkoholfritt (äppeljos eller lingondricka) och soppa på enkelt vitt porslin, men man får en hel del nobeliana på köpet, serverat av museiläraren Peter Zander.

I fredags handlade det om festernas fest med hummersoppa därtill. Men inte en frack så långt ögat nådde. Däremot många medelålders kvinnor i stickat, som lyssnade andäktigt och ställde frågor efteråt. Nobel fortsätter onekligen att fascinera.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 ”Tur att ingen skadades.” Spikförsedd planka upptäcktes vid bad i Stockholm. 17  3 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

smedsuddsbadet144
Foto:Alexander Mahmoud

 Inte första gången i år. Pålar vid småländsk badplats. 13  0 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Även i Växjö. Dödsfälla under vattnet vid hopptorn. 524  9 tweets  514 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Girade in i svenskt luftrum. Ovanligt agerande, uppger källa för DN. 35  5 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig rapport visar: Svenskt luftrum kränkt av utländskt flygplan. 270  24 tweets  244 rekommendationer  2 rekommendationer

luftrum_144102
Grafik:DN

 Maktspelet på Östersjön. Ryska flottan har tredubblat närvaron. 754  148 tweets  603 rekommendationer  3 rekommendationer

 Plan var nära att krocka. Ryskt spaningsflyg i SAS-planets väg. 183  11 tweets  164 rekommendationer  8 rekommendationer

Annons:

 Bildextra. Minst 20 döda och hundratals skadade vid flera gasexplosioner i Taiwan.

taiwan244
Foto:AFP
ebola2-144
Foto:AP

 Visar inga tecken på att avta. Undantagstillstånd och stängda skolor. 31  3 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

 Krismöte i Storbritannien. Ett växande hot mot landet. 121  8 tweets  113 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA höjer beredskapen. Fruktade viruset bara en flygresa bort. 60  2 tweets  58 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Stor förlust.” Läkaren Khan ledde kampen mot viruset – dog själv. 254  7 tweets  244 rekommendationer  3 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: