DN granskar slöseriet med skattepengar

Hög chef: ”Det fanns alternativ som var billigare”

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Foto: Jessica Bentsen Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet påstod att Grand Hôtel var det billigaste alternativet för personalfesten. Men det stämmer inte och det gjordes aldrig någon upphandling för lyxmiddagen. Nu riskerar verket att dras inför domstol och få höga böter från Konkurrensverket.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet påstod att Grand Hôtel var det billigaste alternativet för personalfesten. Men det stämmer inte och det gjordes aldrig någon upphandling för lyxmiddagen. Nu riskerar verket att dras inför domstol och få höga böter från Konkurrensverket.

Budgeten för Tillväxtverkets medarbetardag 2012 var satt till 700 000 kronor.

Generaldirektör Christina Lugnet hade redan på förhand bestämt att maten skulle kosta 1 600 kronor per person plus moms, totalt 450 000 kronor.

Annons:

Christina Lugnet påstod i en intervju med Dagens Nyheter att de tagit in flera offerter och att Grand Hôtel var det billigaste alternativet.

– Vi tittade på många alternativ och de var faktiskt lägst, sa hon i en intervju DN.

Men Dagens Nyheter kan nu avslöja att när man undersökte vilka hotell som fanns tillgängliga tittade man bara på priset för lokalhyra. Dagen för festen var också bestämt på förhand och nu erkänner Tillväxtverket att någon riktigt upphandling aldrig gjordes. I stället tog verket kontakt med en eventbyrå som hittade två alternativ, Hotell Rival tillsammans med festlokalen Parken och så Grand Hôtel.

Först när verket valt ut Grand Hôtel påbörjades diskussionerna om maten.

– Vi har inte gjort någon formell upphandling, det har vi inte gjort, utan det vi gjort är att vi har konkurrensutsatt lokalen och sedan har vi haft en diskussion med den som hade lägst pris på lokal så att vi fick affärsmässigt bästa bud utifrån de här 1 600 kronorna, säger Mattias Åsander, administrativ chef på Tillväxtverket.

Enligt Mattias Åsander hade maten kostat lika mycket oavsett var de valt att ha middagen eftersom de redan bestämt var budgeten var. Samtidigt erkänner han att det fanns billigare alternativ.

– Det fanns alternativ som var billigare även på Grand och det fanns alternativ som Rival som de facto var billigare men där var ambitionsnivån satt utifrån den del som Christina hade satt i budgeten, 700 000. Så om vi hade haft en lägre budget, ja då hade vi jobbat utifrån en lägre budget, säger han.

Reglerna för statliga verks upphandlingar är strikta.

– För myndigheter så ligger gränsvärdet på cirka 284 000 kronor om du ska köpa en tjänst vad det nu må vara. Om ett event eller en personalaktivitet av något slag har ett kontraktsvärde som överstiger det beloppet måste du tillämpa upphandlingslagstiftningen, säger Kristoffer Sällfors, jurist på Konkurrensverkets avdelning för tillsyn av lagen om offentlig upphandling.

Grand Hôtels nota för mat, dryck och lokal slutade på 694 000 kronor inklusive moms. Alltså mer än dubbel så mycket som gränsvärdet för upphandling. Grand Hôtel saknar också statligt ramavtal.

– Konkurrensverket vill inte uttala sig om Tillväxtverket gjort rätt eller fel men om värdet på ett kontrakt är 700 000 kronor, då är det generellt sett upphandlingspliktigt, säger Kristoffer Sällfors.

Det innebär att det är fritt fram för andra hotell och konferensbolag att stämma Tillväxtverket inför domstol för att de inte fick vara med och lägga bud på arrangemanget.

– Andra potentiella leverantörer kan begära ogiltighet av avtalet, det gör man i domstol. Därutöver är en av Konkurrensverkets viktigaste uppgifter att väcka talan vid otillåtna direktupphandlingar som vi kallar det. Då kan en upphandlingsskadeavgift utgå, som döms ut av domstol och som myndigheten måste betala för att de ignorerade annonseringsskyldigheten, säger Kristoffer Sällfors.

Enligt Konkurrensverkets prioriteringsbeslut från 2010 är ottillåten direktupphandling ett av de allvarligaste problemen och det mest prioriterade ärendet i tillsynen av offentlig upphandling.

Kristoffer Sällfors kan inte diskutera en eventuell granskning av Tillväxtverkets fall.

– Jag kan tyvärr inte föregripa något ställningstagande i våra prioriteringar men Tillväxtverket är en myndighet som är skyldig att följa upphandlingslagstiftningen och därmed en myndighet som faller under vårt tillsynsuppdrag. Men jag vill inte föregripa någon prioritering från verkets sida, säger han.

Den totala kostnaden för Tillväxtverkets medarbetardag 2012 slutade på över en miljon kronor exklusive resor, men med kostnader för hotellövernattningar inräknat.

I går meddelade generaldirektör Christina Lugnet att hon kallat in en extern revisionsbyrå för att tillsammans med ekonomiavdelningen gå igenom samtliga utgifter för representation, seminarier och utbildningar sedan Tillväxtverket bildades 2009.

Kostnaderna kommer att granskas utifrån myndighetens policy och om de kan anses som rimliga för en statlig myndighet.

Samtidigt har det kommit in flera JO-anmälningar mot myndigheten med krav på en granskning.

Följ DN på Twitter.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Erik Ullenhag (FP): Det känns vemodigt

 Sliten regering samlades. För sista regeringssammanträdet. 6  0 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Utrikesminister Carl Bildt till DN. Det här hade jag kunnat göra annorlunda under perioden.

bildt_144102
Foto:Lotta Härdelin

 ”Mycket bra fest.” Carl Bildt trött efter nattens avslutningsfest. 30  16 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nu blir Stefan Löfven statsminister. Vill få slut på käbblet. 25  10 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

hushallsekpuff
Foto:TT

 Lägger pengarna på sig själva. Kvinnorna tar ansvar för ekonomin. 114  3 tweets  111 rekommendationer  0 rekommendationer

Forskaren Charlott Nyman svarar på dina frågor om familjeekonomi.  Fråga nu – chatten börjar kl. 11.

charlottpuff
Foto:Mikael Lundgren
lofven_500
Foto:TT

 Socialdemokraterna bekräftar. MP har fått S att backa i frågan. 93  1 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 338  68 tweets  270 rekommendationer  0 rekommendationer

ringhals_144102
Foto:TT

 Hotar stoppa rödgröna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 564  72 tweets  492 rekommendationer  0 rekommendationer

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 277  27 tweets  239 rekommendationer  11 rekommendationer

Annons:
Chips2
Foto:Magnus Hallgren

 Len-Marie Fält har testat snacks i 40 år. Detta krävs för drömjobbet.

 Så får du kul på jobbet Experten tipsar om du har tråkigt. 61  4 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

 Företaget som ger obegränsad semester. Ta ledigt. 340  19 tweets  321 rekommendationer  0 rekommendationer

universitet_144102
Foto:TT

 THE-lista. Tre svenska lärosäten bland världens 100 högst ansedda. 71  7 tweets  64 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: