Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
DN granskar slöseriet med skattepengar

Hög chef: ”Det fanns alternativ som var billigare”

Bokmärk artikel
Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Foto: Jessica Bentsen Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet påstod att Grand Hôtel var det billigaste alternativet för personalfesten. Men det stämmer inte och det gjordes aldrig någon upphandling för lyxmiddagen. Nu riskerar verket att dras inför domstol och få höga böter från Konkurrensverket.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet påstod att Grand Hôtel var det billigaste alternativet för personalfesten. Men det stämmer inte och det gjordes aldrig någon upphandling för lyxmiddagen. Nu riskerar verket att dras inför domstol och få höga böter från Konkurrensverket.

Budgeten för Tillväxtverkets medarbetardag 2012 var satt till 700 000 kronor.

Generaldirektör Christina Lugnet hade redan på förhand bestämt att maten skulle kosta 1 600 kronor per person plus moms, totalt 450 000 kronor.

Annons:

Christina Lugnet påstod i en intervju med Dagens Nyheter att de tagit in flera offerter och att Grand Hôtel var det billigaste alternativet.

– Vi tittade på många alternativ och de var faktiskt lägst, sa hon i en intervju DN.

Men Dagens Nyheter kan nu avslöja att när man undersökte vilka hotell som fanns tillgängliga tittade man bara på priset för lokalhyra. Dagen för festen var också bestämt på förhand och nu erkänner Tillväxtverket att någon riktigt upphandling aldrig gjordes. I stället tog verket kontakt med en eventbyrå som hittade två alternativ, Hotell Rival tillsammans med festlokalen Parken och så Grand Hôtel.

Först när verket valt ut Grand Hôtel påbörjades diskussionerna om maten.

– Vi har inte gjort någon formell upphandling, det har vi inte gjort, utan det vi gjort är att vi har konkurrensutsatt lokalen och sedan har vi haft en diskussion med den som hade lägst pris på lokal så att vi fick affärsmässigt bästa bud utifrån de här 1 600 kronorna, säger Mattias Åsander, administrativ chef på Tillväxtverket.

Enligt Mattias Åsander hade maten kostat lika mycket oavsett var de valt att ha middagen eftersom de redan bestämt var budgeten var. Samtidigt erkänner han att det fanns billigare alternativ.

Annons:

– Det fanns alternativ som var billigare även på Grand och det fanns alternativ som Rival som de facto var billigare men där var ambitionsnivån satt utifrån den del som Christina hade satt i budgeten, 700 000. Så om vi hade haft en lägre budget, ja då hade vi jobbat utifrån en lägre budget, säger han.

Reglerna för statliga verks upphandlingar är strikta.

– För myndigheter så ligger gränsvärdet på cirka 284 000 kronor om du ska köpa en tjänst vad det nu må vara. Om ett event eller en personalaktivitet av något slag har ett kontraktsvärde som överstiger det beloppet måste du tillämpa upphandlingslagstiftningen, säger Kristoffer Sällfors, jurist på Konkurrensverkets avdelning för tillsyn av lagen om offentlig upphandling.

Grand Hôtels nota för mat, dryck och lokal slutade på 694 000 kronor inklusive moms. Alltså mer än dubbel så mycket som gränsvärdet för upphandling. Grand Hôtel saknar också statligt ramavtal.

– Konkurrensverket vill inte uttala sig om Tillväxtverket gjort rätt eller fel men om värdet på ett kontrakt är 700 000 kronor, då är det generellt sett upphandlingspliktigt, säger Kristoffer Sällfors.

Det innebär att det är fritt fram för andra hotell och konferensbolag att stämma Tillväxtverket inför domstol för att de inte fick vara med och lägga bud på arrangemanget.

– Andra potentiella leverantörer kan begära ogiltighet av avtalet, det gör man i domstol. Därutöver är en av Konkurrensverkets viktigaste uppgifter att väcka talan vid otillåtna direktupphandlingar som vi kallar det. Då kan en upphandlingsskadeavgift utgå, som döms ut av domstol och som myndigheten måste betala för att de ignorerade annonseringsskyldigheten, säger Kristoffer Sällfors.

Enligt Konkurrensverkets prioriteringsbeslut från 2010 är ottillåten direktupphandling ett av de allvarligaste problemen och det mest prioriterade ärendet i tillsynen av offentlig upphandling.

Kristoffer Sällfors kan inte diskutera en eventuell granskning av Tillväxtverkets fall.

– Jag kan tyvärr inte föregripa något ställningstagande i våra prioriteringar men Tillväxtverket är en myndighet som är skyldig att följa upphandlingslagstiftningen och därmed en myndighet som faller under vårt tillsynsuppdrag. Men jag vill inte föregripa någon prioritering från verkets sida, säger han.

Den totala kostnaden för Tillväxtverkets medarbetardag 2012 slutade på över en miljon kronor exklusive resor, men med kostnader för hotellövernattningar inräknat.

I går meddelade generaldirektör Christina Lugnet att hon kallat in en extern revisionsbyrå för att tillsammans med ekonomiavdelningen gå igenom samtliga utgifter för representation, seminarier och utbildningar sedan Tillväxtverket bildades 2009.

Kostnaderna kommer att granskas utifrån myndighetens policy och om de kan anses som rimliga för en statlig myndighet.

Samtidigt har det kommit in flera JO-anmälningar mot myndigheten med krav på en granskning.

Följ DN på Twitter.

Kommentarer (34)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 37  0 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 715  0 tweets  714 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 14  0 tweets  13 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 82  0 tweets  81 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 4050  0 tweets  4050 rekommendationer  0 rekommendationer

bocker

 Lars Linder: Den dansanta rytmiken var vad som gjorde Lennart Hellsing så speciell och älskad. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 25  0 tweets  24 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 553  0 tweets  552 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 185  0 tweets  183 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: