Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Högljudda motdemonstranter åtalas

Skrik och oväsen har varit en taktik hos motdemonstranter för att störa Sverigedemokraternas valmöten. Nu åtalas fyra av dem för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Sverigedemokraternas möten både inför EU-valet och riksdagsvalet drog till sig motdemonstranter som protesterade mot partiets politik.

På tisdagen åtalades tre personer vid Göteborgs tingsrätt för att ha fört oväsen när Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder höll möte på Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 3 september. Det är två män och en kvinna i åldrarna 23-25 år som är hemmahörande i Göteborg, Uddevalla respektive Lerum.

Enligt åtalet ska de tillsammans med andra ha deltagit i en folksamling och stört den allmänna ordningen genom att skrika och ropa och de har inte lyssnat på polisens uppmaningar att sluta.

Dessutom åtalas en 17-åring från Göteborg för samma brott efter ett torgmöte på Götaplatsen med partiledaren Jimmie Åkesson den 13 maj.

Alla fyra nekar till brott eller har inte alls velat säga hur de ser på anklagelserna.

Kammaråklagare David BarDavid, som lämnat in åtalen, har nyligen haft flera andra liknande fall på sitt bord som också gått till åtal.

– Och det är fler utredningar på gång, säger han.

De främsta bevisen är uppgifter från poliser om hur de åtalade agerat, men det finns även bilder.

Åklagaren tänker yrka på böter i de nu aktuella fallen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.