Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”I vissa lägen kan vi tillåta vapenexport till diktaturer”

Handelsminister Ewa Björling (M) utesluter inte att Saudiaffären kan ha påverkat diktaturens relation till Sverige. Trots kritik ser hon inga skäl till att införa ett demokratikrav i den svenska vapenexporten.

Hur ser du på svensk vapenexport till diktaturer?

– Jag trodde att vi skulle prata lite generellt först.

Okej?

– Det är naturligtvis inga enkla frågor. Jag förstår varför det väcker känslor och skapar debatt. Det är olyckligt när tonläget är för uppskruvat eller när bilden av hur saker och ting faktiskt har sett ut förenklas och blir missvisande.

Vad är det som är missvisande?

– Det är flera saker som har varit missvisande. Jag kan återkomma till det.

Vi tar det nu. Vad har varit missvisande i Saudirapporteringen?

– Man tolkar saker som man inte sagt och man vänder och vrider på argument och kanske inte tar med hela citat som man säger och som gör att det inte riktigt beskrivs korrekt.

Kan du ge något exempel?

– Ska vi ge exempel också? Om vi har tio minuter på oss tycker jag det är bättre att vi pratar om det generella.

Jo, men kan du inte ge något exempel?

– Ett exempel är att det haussats upp i medierna att jag var ansvarig när FOI fick klartecken 2009 när jag satt i en sommarregering. Hela regeringen fattar beslut kollektivt oavsett om man är där eller inte. Det är inget underligt att vi ersätter varandra i en sommarregering.

Hur ser du på svensk vapenexport till diktaturer?

– Varje fall måste prövas individuellt. Det sker med den självständiga myndigheten ISP som har Exportkontrollrådet till hjälp. I särskilda fall lyfter man ärendet till regeringen. I sådana fall ligger enskilda ärenden hos Carl Bildt.

Finns det ett problem med att exportera vapen till diktaturer?

– Varje fall behöver bedömas för sig. I vissa lägen kan man tillåta export – i andra lägen inte. Den bedömningen gör ISP enligt de kriterier vi har.

Tycker du att Sverige borde ha ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen?

– Vi välkomnar förslaget som kommit från riksdagen om att skärpa kontrollen. Men man ska också notera att det inte står att vi ska införa ett demokratikriterium.

Tycker du att man bör ha ett sådant kriterium?

– Jag tycker att vi har en lagstiftning som tjänar oss väl. Naturligtvis ska vi se över vår lagstiftning och se hur den ser ut i förhållande till EU-lagstiftning och att världen förändras. Jag tror inte att man kan dela in länder på de kriterierna. Redan vid halvårsskiftet skärper vi lagstiftningen.

Menar du att det är svårt att veta om ett land har demokrati eller diktatur?

– Stopp och belägg. Det är inte svårt att göra den bedömningen. Det finns flera olika mätmetoder.

Varför kan man då inte ha ett sådant krav i lagstiftningen?

– Därför att det finns olika faktorer som behöver vägas in. Den slutgiltiga bedömningen handlar om Sveriges långsiktiga utrikes- och försvarspolitiska intressen. Vi gör bedömningar från fall till fall.

Hur har Saudirapporteringen påverkat Sveriges kontakter med Saudiarabien?

– Det är svårt att säga nu. Det får framtiden utvisa.

Har ni fått signaler om att den påverkat relationen negativt?

– Jag har inte fått några signaler personligen. Men det är möjligt att andra personer har fått det på UD. Det är säkert en fråga som skulle kunna vara aktuell om jag reser till Saudi i närtid, men jag har inga sådana resor inplanerade.

Överväger du att resa till Saudiarabien i närtid?

– Jag har inte några resor dit inplanerade.

När fick du reda på kopplingen mellan myndigheten FOI och bulvanföretaget SSTI?

– Det fick jag i samband med att jag skulle resa till Saudi 2010.

Hur reagerade du på det då?

– Det var inte så att jag reagerade på det eftersom FOI inte är min myndighet. Det var en del av all information som jag får från andra departement när jag ska ut och resa.

Hösten 2009 sa du i en radiointervju att Sverige inte säljer vapen för strid till Saudiarabien. Det stämmer inte. Varför sa du så?

– Jag sa fel, vilket jag har bett om ursäkt för och beklagat. Det faller i sin egen orimlighet att jag skulle ha mörkat det på något sätt. Jag hade själv skickat en skrivelse till riksdagen tidigare där detta tydligt fanns.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.