Svensk vapenexport

”I vissa lägen kan vi tillåta vapenexport till diktaturer”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Handelsminister Ewa Björling (M) utesluter inte att Saudiaffären kan ha påverkat diktaturens relation till Sverige. Trots kritik ser hon inga skäl till att införa ett demokratikrav i den svenska vapenexporten.

Handelsminister Ewa Björling (M) utesluter inte att Saudiaffären kan ha påverkat diktaturens relation till Sverige. Trots kritik ser hon inga skäl till att införa ett demokratikrav i den svenska vapenexporten.

Hur ser du på svensk vapenexport till diktaturer?

– Jag trodde att vi skulle prata lite generellt först.

Annons:

Okej?

– Det är naturligtvis inga enkla frågor. Jag förstår varför det väcker känslor och skapar debatt. Det är olyckligt när tonläget är för uppskruvat eller när bilden av hur saker och ting faktiskt har sett ut förenklas och blir missvisande.

Vad är det som är missvisande?

– Det är flera saker som har varit missvisande. Jag kan återkomma till det.

Vi tar det nu. Vad har varit missvisande i Saudirapporteringen?

– Man tolkar saker som man inte sagt och man vänder och vrider på argument och kanske inte tar med hela citat som man säger och som gör att det inte riktigt beskrivs korrekt.

Kan du ge något exempel?

– Ska vi ge exempel också? Om vi har tio minuter på oss tycker jag det är bättre att vi pratar om det generella.

Jo, men kan du inte ge något exempel?

– Ett exempel är att det haussats upp i medierna att jag var ansvarig när FOI fick klartecken 2009 när jag satt i en sommarregering. Hela regeringen fattar beslut kollektivt oavsett om man är där eller inte. Det är inget underligt att vi ersätter varandra i en sommarregering.

Hur ser du på svensk vapenexport till diktaturer?

– Varje fall måste prövas individuellt. Det sker med den självständiga myndigheten ISP som har Exportkontrollrådet till hjälp. I särskilda fall lyfter man ärendet till regeringen. I sådana fall ligger enskilda ärenden hos Carl Bildt.

Finns det ett problem med att exportera vapen till diktaturer?

– Varje fall behöver bedömas för sig. I vissa lägen kan man tillåta export – i andra lägen inte. Den bedömningen gör ISP enligt de kriterier vi har.

Tycker du att Sverige borde ha ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen?

– Vi välkomnar förslaget som kommit från riksdagen om att skärpa kontrollen. Men man ska också notera att det inte står att vi ska införa ett demokratikriterium.

Tycker du att man bör ha ett sådant kriterium?

– Jag tycker att vi har en lagstiftning som tjänar oss väl. Naturligtvis ska vi se över vår lagstiftning och se hur den ser ut i förhållande till EU-lagstiftning och att världen förändras. Jag tror inte att man kan dela in länder på de kriterierna. Redan vid halvårsskiftet skärper vi lagstiftningen.

Menar du att det är svårt att veta om ett land har demokrati eller diktatur?

– Stopp och belägg. Det är inte svårt att göra den bedömningen. Det finns flera olika mätmetoder.

Varför kan man då inte ha ett sådant krav i lagstiftningen?

– Därför att det finns olika faktorer som behöver vägas in. Den slutgiltiga bedömningen handlar om Sveriges långsiktiga utrikes- och försvarspolitiska intressen. Vi gör bedömningar från fall till fall.

Hur har Saudirapporteringen påverkat Sveriges kontakter med Saudiarabien?

– Det är svårt att säga nu. Det får framtiden utvisa.

Har ni fått signaler om att den påverkat relationen negativt?

– Jag har inte fått några signaler personligen. Men det är möjligt att andra personer har fått det på UD. Det är säkert en fråga som skulle kunna vara aktuell om jag reser till Saudi i närtid, men jag har inga sådana resor inplanerade.

Överväger du att resa till Saudiarabien i närtid?

– Jag har inte några resor dit inplanerade.

När fick du reda på kopplingen mellan myndigheten FOI och bulvanföretaget SSTI?

– Det fick jag i samband med att jag skulle resa till Saudi 2010.

Hur reagerade du på det då?

– Det var inte så att jag reagerade på det eftersom FOI inte är min myndighet. Det var en del av all information som jag får från andra departement när jag ska ut och resa.

Hösten 2009 sa du i en radiointervju att Sverige inte säljer vapen för strid till Saudiarabien. Det stämmer inte. Varför sa du så?

– Jag sa fel, vilket jag har bett om ursäkt för och beklagat. Det faller i sin egen orimlighet att jag skulle ha mörkat det på något sätt. Jag hade själv skickat en skrivelse till riksdagen tidigare där detta tydligt fanns.

Kommentarer (22)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nyren1000
Foto:Magnus Hallgren

 Nyrén lämnar flera topposter. Skulle ha blivit ordförande i Industrivärden. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

forsberg
Foto:DN

 Birgitta Forsberg: Medan toppnamnen seglat vidare har de som ska städa upp haft det tufft. 15  8 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Men det gäller att se upp. Så säger psykologen. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

skvaller
Foto:Alamy
flickorna
Foto:AP

 Rymde till Syrien på skollov. Anslöt sig till IS – har gett livstecken ifrån sig. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
tag
Foto:TT

 Flera pendeltåg och fjärrtåg ställs in. Trasig växel vid Stockholms södra ligger bakom problemen. 194  27 tweets  167 rekommendationer  0 rekommendationer

mount
Skärmdump från Youtube

 ”Marken skakar.” Klättrare filmade när baslägret täcktes av snö och stenar. 12  11 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Katastrofen har krävt 3 200 liv. Räddningsarbetet efter skalvet är desperat. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Kan inte ta sig därifrån. Svenske klättraren Robin Trygg är fast på 5 600 meters höjd i Nepal. 67  10 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: