Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Striden om upphovsrätten

Illegal fildelning - en snabbguide

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Vad är illegal fildelning?
Fildelning innebär att man gör sina dokument tillgängliga för andra datoranvändare. Dokumenten kan vara texter, bilder, ljud, film med mera. Till exempel på arbetsplatser är fildelning idag något helt nödvändigt och tillämpas fullt lagligt. Fildelningen blir illegal om filerna sprids utan upphovsrättsinnehavarens medgivande.

Vad är upphovsrätt?
Den som har skapat exempelvis film, musik, ett datorspel eller en roman har upphovsrätten till verket. Upphovsrätten är skyddad i lag. Det finns två delar i upphovsrätten: den ekonomiska och den ideella. Den ekonomiska innebär att upphovsrättsinnehavaren har rätt till ersättning om hans eller hennes alster sprids. Den ideella upphovsrätten innebär att alstret inte får användas på något sätt som kränker upphovsmannens konstnärliga anseende och egenart.

Annons:

Vad säger lagen om fildelning?
Sverige fick en skärpt lagstiftning 2005. Numera är det inte bara olagligt att göra material tillgängligt på Internet utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Det är även olagligt att ladda hem det. Straffen är böter eller fängelse i högst två år. Ett mindre antal personer har dömts till böter i Sverige för att ha spridit film och musik. Ingen har ännu fått fängelsestraff.

Vilka är argumenten i debatten?
De som vill skärpa åtgärderna mot illegal fildelning menar att de värnar om upphovsmännens rätt till ersättning för sitt arbete. I Sverige förs striden främst av branschorganisationen Antipiratbyrån. Den företräder tunga intressen inom bland annat musik- och filmbranschen.

De som vill släppa fildelningen fri menar att jakten på fildelare hotar den personliga integriteten och grundläggande demokratiska rättigheter. I Sverige företräds denna sida av organisationen Piratbyrån. Delvis ur Piratbyrån uppstod för övrigt Pirate Bay, en sajt där man man bland annat kan söka efter och ladda ner torrentfiler för senare fildelning. Man menar att upphovsrätten främst gynnar vinstintresset hos företag och mellanhänder, inte artisterna och deras skapande.

Varför är frågan så omstridd?
Undersökningar visar att en bra bit över en miljon svenskar ägnar sig åt illegal fildelning. Det är alltså ett beteende som är vida spritt som blivit kriminaliserat. För musik-, film- och andra branscher är det stora ekonomiska värden som står på spel om konsumenterna får gratis tillgång till sådant som tidigare köptes på cd, dvd eller på annat sätt. Bland artisterna själva finns det både sådana som reagerat mycket negativt på fildelningen och andra som haft en mer tillåtande hållning. Dessutom väcker jakten på fildelare frågor kring den privata integriteten på nätet. Vem ska kunna få veta vad du gör på nätet och vad du har i din dator?

Vad händer i politiken?
Den 25 februari 2009 klubbade riksdagen den så kallade Ipred-lagen. I korthet betyder lagen att branschorganisationer inom exempelvis film och musik kan gå till domstol och kräva att få reda på vem som döljer sig bakom en IP-adress som misstänks vara inblandad i illegal fildelning. IP-adressen är en sifferkombination som gör att man lämnar efter sig spår när man rör sig på nätet. Om domstolen säger ja är internetleverantören skyldig att lämna ut namn på de personer det handlar om.

I ett första steg kan branschorganisationen sedan skicka ett varningsbrev till den misstänkte. Om detta inte får någon effekt kan organisationen gå till domstol och stämma den misstänkte, alternativt göra en polisanmälan.
 

Det svenska lagförslaget utgår från ett EU-direktiv som kallas Ipred. Regelverket är mycket omdebatterat. Motståndarna menar att det i bästa fall blir verkningslöst men varnar för följderna av att film- och musikindustrin enligt deras mening får agera poliser. Branschföreträdarna å sin sida ser i lagen ett legitimt verktyg till skydd för upphovsrätten.

Vad är Pirate Bay?
I centrum för debatten om illegal fildelning står Pirate Bay, en sajt där användarna kan söka efter och ladda ner torrentfiler som i sin tur leder till det önskade materialet. Fildelningen, som sedan äger rum mellan din och andras datorer, sker med en teknik som kallas bittorrent. I maj 2006 gjordes en polisrazzia mot Pirate Bay vars servrar beslagtogs. Inom kort fanns Pirate Bay dock tillgängligt igen via utlandet. Razzian ledde till att fildelning och upphovsrätt också blev en het politisk fråga. Dessförinnan hade ett nytt parti hade bildats, Piratpartiet, som kandiderade i riksdagsvalet 2006 och avser att göra det även i sommarens val till EU-parlamentet. Fyra personer med olika kopplingar till Pirate Bay åtalades den 31 januari 2008 för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Rättegången inleddes den 16 februari 2009 vid Stockholms tingsrätt.
 

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

mörkt
Mörkt i Sturegallerian. Foto:Läsarbild

 8.300 kunder berörs. Stort strömavbrott i Stockholms innerstad.

 Vet du mer? Har du bilder? Mejla till www@dn.se eller ring 08-738 21 21

Ryssland
Foto:All over press

 Hoppade av militärtjänst. 30-åringen ska ha bott i ett litet hus eller skjul som han byggt själv. 29  0 tweets  28 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Flera hot mot den ekonomiska stabiliteten. ”Prisökningarna ökar riskerna för ett framtida fall.” 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Bostad
Foto:TT
åkesson
Foto:Rogerr Turesson

 SCB:s undersökning av opinionen. Så skulle svenskarna rösta i dag.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: