Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Inavel hos få av de skjutna vargarna

Foto: Olivier Morin / AFP Photo
Sveriges ledande vargforskare är mycket kritiska till att miljöminister Andreas Carlgren motiverat årets vargjakt med vargarnas dåliga gener.

– Det skapade en förväntan om att alla skjutna djur skulle vara missbildade, vilket är en total missuppfattning, säger Olof Liberg, koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv.

I både debattartiklar och intervjuer har miljöminister Andreas Carlgren motiverat regeringens beslut att för första gången på nästan femtio år tillåta generell jakt på 27 vargar med att vargarna inte är genetiskt friska. Han har bland annat hävdat att den snabba tillväxten av genetiskt sjuka vargar riskerar att äventyra målet för hela rovdjurspolitiken.

Årets vargjakt är i stort sett avslutad. De döda vargarna har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

– Det är friska och fina djur i stora drag, säger Carl Hård af Segerstad, enhetschef på SVA.
Men det stämmer inte alls med bilden att vargarna är sjuka, vilket skapar debatt.

– Hittills har vi obducerat 24 djur. Vi har hittat några småsaker men ingenting allvarligt, säger Carl Hård af Segerstad.

Enligt Olof Liberg är det också precis vad forskarna hade väntat sig.

– Carlgren har spritt den här missuppfattningen genom sitt snack om att byta ut sjuka vargar, säger Olof Liberg.

Tidigare studier har visat att ungefär 10 procent av vargarna bär på någon missbildning.

– Men den allvarligaste effekten är på reproduktionen. Valpkullarnas storlek och överlevnad har ett samband med inavelsgraden, säger Olof Liberg.

Hans Ellegren, professor i evolutionär biologi vid Uppsala universitet, har länge följt den svenska vargen. Inte heller han ser att inaveln bland vargarna är ett argument för jakt. Tvärtom minskar den genetiska variationen i stammen för varje djur som skjuts.

– Så länge stammen är så liten går det inte att vetenskapligt motivera jakt, säger Hans Ellegren.

Därför är forskarna eniga om att den viktigaste åtgärden för vargens framtid är att nya vargar flyttar in.

– Jakten är bara ett sätt att få en vidare acceptans av varg, säger Olof Liberg.

Enligt riksdagsbeslutet i höstas ska högst 20 vargar de kommande åren tillföras den svenska stammen. I första hand ska vargar som självmant vandrar in i Sverige i norr flyttas söderut. I andra hand kan det bli fråga om import av varg.

– Det svåra blir att få acceptans lokalt för att släppa nya vargar i ett område, säger Susanna Löfgren, ansvarig för viltförvaltningen på Naturvårdsverket.

Miljöminister Andreas Carlgren är på semester utomlands och har valt att inte kommentera kritiken från forskarhåll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.