Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Jag älskar det svenska lagom”

USA:s nya ambassadörspar i Sverige, Mark och Natalia Brzezinski, tänker tillsammans skriva en blogg.
USA:s nya ambassadörspar i Sverige, Mark och Natalia Brzezinski, tänker tillsammans skriva en blogg. Foto: Magnus Hallgren
Han har bara varit i Stockholm några dagar – men redan lärt sig älska ordet ”lagom”. Barack Obamas tidigare rådgivare Mark Brzezinski är USA:s nye ambassadör i Sverige. Han tänker bland annat hylla Raoul Wallenberg, bekanta sig med Lappland och blogga från sitt ”nya” land.

Mark Brzezinski var sent i våras i Kina för att ge amerikanska företag råd om hur de ska följa de skärpta amerikanska antikorruptionslagarna när telefonen ringde. Det var en medarbetare till president Barack Obama som ringde från Vita huset för att erbjuda advokaten, som var säkerhetspolitisk rådgivare till Obama under hans valkampanj, ett uppdrag i norr.

– Jag fick ett telefonsamtal och mitt liv tog en ny vändning.

Vad är det som övertygat presidenten om att du är den mest lämpade att representera ditt land här i Sverige?

– Det är en kombination av kvaliteter . Jag har arbetat i Vita huset tidigare, i det nationella säkerhetsrådet. Den erfarenheten har gett mig ett fågelperspektiv på den amerikanska regeringen. Som advokat har jag också erfarenheter av att förhandla och driva igenom uppdragsgivarens intressen, och det är vad en bra ambassadör gör.

När Mark Brzezinski frågades ut av den amerikanska senatens utrikesutskott och när han senare svors in som ambassadör var den första frågan han tog upp om Sverige de militära bidragen till Natoinsatserna i Afghanistan och Libyen.

– Det faktum att ett icke-Nato-land ställde upp med värdefullt stöd i Libyen var ett tema på praktiskt taget varje möte jag hade från det att mina konsultationer började fram till nu. USA var katalysator för den framgångsrika alliansen för att avsätta Khaddafi, men vi dominerade inte. Vi värderar det högt att Sverige deltog.

Kan du förstå varför Sverige samarbetar så nära med Nato, utan att söka medlemskap?

– Frågan om ett svenskt Natomedlemskap avgörs av det svenska folket. Och USA respekterar det svenska folket suveränitet att besluta vad som är bäst.

Hur vill du beskriva relationen mellan Sverige och USA?

– Vi har ett väldigt konstruktivt samarbete. Vi vill behålla och om möjligt utöka det. Svenskarna har förenat sig med oss inte bara i ord utan också i handling. Och det är en stark bas för partnerskap.

Han har bara varit i Sverige i fem dagar när DN som första redaktion träffar honom och hans fru Natalia Brzezinski i det amerikanska residenset på Djurgården.

Han har redan hittat ett svenskt ledord för sin tid här:

– Om det finns något svenskt ord som jag älskar så är det lagom. Om det är något som jag minns från min ungdom, med min far som var presidentens nationella säkerhetsrådgivare, så var det att vårt liv hade balans, var lagom. Min far var på förmiddagen ute och jagade med mig och min bror på landsbygden i Virginia för att på kvällen sätta på sig smoking och äta middag med Kinas Deng Xiaoping i Washington DC.

På samma sätt vill han själv ha tid med sin familj här. Det nya amerikanska ambassadörsparet berättar om sina närmaste planer.

De ska tillsammans skriva en blogg och ge sig ut och resa. Kiruna och Lappland står högt på listan.

Det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet är mycket intressant för USA, som likhet med de andra arktiska kuststaterna ökat sitt engagemang i takt med att isen där uppe smälter undan.

Och så vill de delta i firandet av Raoul Wallenbergs 100-årsdag. Ett av Mark Brzezinskis skäl är personligt:

– Min farfar var generalkonsul i Leipzig i Tyskland och upplevde nazisternas uppgång under mellankrigstiden. Han bröt mot regler och order för att kunna utfärda pass till judar så att de skulle kunna lämna Nazi-T yskland. I likhet med Raoul Wallenberg vägrade han att vara likgiltig. För mig var den ultimata ämbetsmannen och min förebild.

Advokat och tidigare rådgivare åt Obama

Född 1965. Har under de senaste tio åren varit advokat och delägare i McGuire Woods advokatfirma i Washington, där han gett amerikanska företag råd om antikorruptionslagstiftningen.

Var en av president Barack Obamas utrikespolitiska rådgivare under valkampanjen. Under Bill Clintons två sista år som amerikansk president var Brzezinski avdelningschef i Nationella säkerhetsrådet, för den ryska och euroasiatiska avdelningen.

Gift med frilansjournalisten Natalia Brzezinski, som bland annat bloggar för nättidningen Huffington Post. De har en tvåårig dotter.

Hans far, Zbigniew Brzezinski, var nationell säkerhetsrådgivare åt den demokratiske presidenten Jimmy Carter 1977 till 1981. Hans mor, Emilie Benes Brzezinski, är en tjeckisk-amerikansk skulptör.

Också hans syskon är kända, systern Mika är programledare och brodern Ian arbetade åt den förre presidenten George Bush med säkerhets- och försvarspolitik.

Mark Brzezinskis största fritidsintressen är vandring, långdistanslöpning och jakt. Han var delstatsmästare  i Virginia under skoltiden.

Han är musikintresserad med Bruce Springsteen som största idol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.