Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Jämställdhetsexperts advokattitel ifrågasatt

Regeringens kontroversiella jämställdhetsexpert, Gunilla Ekberg, har utgett sig för att vara advokat. Men hon är inte medlem i Svenska Advokatsamfundet.

- Det är straffsanktionerat. Titeln advokat är förbehållen Advokatsamfundet och vi anmäler regelmässigt alla, säger Anne Ramberg, generalsekreterare.

Regeringens jämställdhetsexpert, Gunilla Ekberg, uppmärksammades av SVT:s samhällsprogram "Dokument inifrån". Journalisten Evin Rubar granskade kvinnojourerna och dess riksorganisation Roks. Hon avslöjade hur två unga kvinnor tvingades gömma sig efter hot som enligt kvinnojouren kom från ett pedofilt satanistiskt nätverk av män.

Gunilla Ekberg ska ha spelat en central roll i historien. När reportern konfronterade Ekberg med uppgifterna vägrade hon svara och avbröt intervjun. Då Gunilla Ekberg trodde att mikrofonen var avstängd sa hon till Rubar att hon inte kunde räkna med stöd från kvinnojourerna om hon skulle behöva det.

"Det blir så när man sviker", sa Ekberg.

Den moderate riksdagsledamoten Henrik von Sydow reagerade kraftigt.

- Det är mycket allvarligt när regeringens jämställdhetsexpert hotar kvinnliga journalister, sa von Sydow i DN.

Nu tycker han att Gunilla Ekberg bör lämna sitt uppdrag självmant, annars måste jämställdhetsminister Jens Orback agera. I dag svarar minstern på Henrik von Sydows fråga.

DN har tagit del av Gunilla Ekbergs cv. Förteckningen är lång och imponerande. I flera år har hon forskat och föreläst om mänskliga rättigheter, människohandel och prostitution både i Sverige och Kanada. Hon har en socionomexamen från Lunds universitet. Dessutom har hon en kanadensisk juristexamen från University of British Columbia.

Dock har hon aldrig varit medlem i Sveriges Advokatsamfund men utger sig för att vara advokat.

- Man får aldrig använda sig av titeln om man inte är medlem. Det kan ge böter eftersom det ger intryck av att personen är svensk advokat. Däremot får man uppge att man är, till exempel, tysk advokat, säger Anne Ramberg.

Det har Gunilla Ekberg inte gjort.

I ett pressmeddelande från 2002 berättar förra jämställdhetsministern Margareta Winberg att Ekberg är "advokat och sedan länge aktiv feminist". Samma år gjorde Roks tidning "Kvinnotryck" en stor intervju med advokaten och radikalfeministen Ekberg.

Titeln advokat är skyddad i rättegångsbalken. Personer som tänker använda den måste göra inträdesprov hos Sveriges Advokatsamfund.

- Titeln är förbehållen samfundet och innebär att man har vissa rättigheter och skyldigheter. Dessutom måste man följa våra etiska regler, säger Anne Ramberg.

Marianne Laxén är chef för jämställdhetsenheten på Näringsdepartementet där Gunilla Ekberg är anställd.

- Det var en uppgift från 2002 och misstaget gjordes av en assistent. Det är utrett, hon själv utger sig inte för att vara advokat.

DN har sökt Gunilla Ekberg för en kommentar utan att lyckas nå henne.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.