Svenska journalisterna frigivna

Jonas Sjöstedt använder sina egna kontakter

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bedriver på egen hand hemliga förhandlingar för att få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bedriver på egen hand hemliga förhandlingar för att få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

– Oansvarigt, anser Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.
I går upprepade Carl Bildt i rege­ringens utrikespolitiska deklaration samma formulering som statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare använt om de fängslade svenskarna i Etiopien. Formuleringen var att Schibbye, 31, och Persson, 29, ”bör försättas på fri fot”.

Det är en alltför svag formulering, anser Jonas Sjöstedt:

Annons:

– Det borde vara ”måste”, naturligtvis. Det är ett svagt språkbruk. Jag tycker att det är viktigt att Sverige är extremt tydligt mot Etiopien.

Carl Bildt försvarar ordvalet:

– ”Bör” inkluderar en vilja, vi har uttryckt en vilja. ”Måste”, det tycker jag också. Det ligger ingen politisk skillnad i detta, säger han.

Vänsterpartiets nye ledare är, till skillnad från de anhöriga, missnöjd med Bildts hantering av frågan. Sjöstedt tycker att regeringen inte har skött kontakterna med afrikanska ledare som Sverige haft sedan av­kolonialiseringen. Han vill bidra till en frigivning av svenskarna genom att utnyttja egna kontaktvägar.

– Sverige har många vänner i Afrika sedan länge, vänner som Sverige inte har skött speciellt bra. En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det, säger Sjöstedt till DN.

Han är tystlåten om detaljerna av rädsla för att det skulle kunna skada en frigivning av svenskarna, men bekräftar att han agerar på egen hand utan regeringens vetskap. Han har inte heller fått något direkt godkännande från de anhöriga.

– Jag vill försöka använda de kontakter vi har för att påverka, berättar han.

Enligt uppgift till DN handlar det om kontakter med en regering som i sin tur har goda relationer med den etiopiske premiärministern Meles Zenawis regeringsparti som i likhet med Vänsterpartiet har marxist-leninistiska rötter.

– Om man ser tillbaka på Dawit Isaak-fallet tror jag inte att den tysta diplomatin ska vara för tyst. Den ska vara väldigt tydlig, säger han.

Jonas Sjöstedt säger att hans personliga engagemang i frågan inte har något att göra med att Martin Schibbye tidigare varit politiskt aktiv på vänsterkanten. Martin Schibbye var i unga år chefredaktör för tidskriften Rebell, som ges ut av Revolutionär kommunistisk ungdom.

– För mig är det en principiell fråga om journalisters möjligheter att täcka konflikter och göra sitt arbete. Det måste vara lika oavsett vilken politisk övertygelse man har.
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker att det är helt fel att en partiledare agerar på egen hand utan att kontakta regeringen.

– Det vore oansvarigt. Det här handlar inte om partipolitik, utan är ett fall där man måste samarbeta över partigränser. Vi skulle aldrig göra någonting vid sidan av rege­ringen. Då riskerar vi att springa i varandras spår och förstöra. Det vill inte vi riskera, säger Urban Ahlin.

Han har sedan i somras gått hand i hand med Bildt i ärendet med de fängslade svenska journalisterna. Men han tycker att det var fel av Bildt att i utrikesdeklarationen lägga kravet om en frigivning av svenskarna under konsulära ärendet. I Socialdemokraternas utrikesdeklaration ligger uppmaningen under avsnittet som handlar om yttrandefrihet och journalistisk.

– Det intressanta är att Carl Bildt även den här gången missar möjligheten att stå upp för yttrande- och journalistisk frihet, säger Ahlin.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

foley
Foto:Aris Messinis/AFP James Foley i Libyen 2011.

 Jakt i Storbritannien. IS mördade USA-journalisten James Foley. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Fritagning av Foley misslyckades. Specialstyrka försökte i somras.

 Hyllas av kollega. Som var gisslan tillsammans med Foley.

 Svenska hjälpplan får inte landa i Irak. Nödsändning fast i Turkiet. 435  19 tweets  416 rekommendationer  0 rekommendationer

 Darin sjunger för Kurdistan. I Filadelfiakyrkan i Stockholm. 1426  18 tweets  1408 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flyende yazidier skyddas av PKK. Men motiven ifrågasätts. 365  20 tweets  345 rekommendationer  0 rekommendationer

ALS
Foto:AP George W Bush.

Ice Bucket Challenge, att hälla en hink med is över sig, är rörelsen som växer och växer.  Läs mer. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
skrapan
Foto:Ilya Varlamov/AP

 Protest i Moskva. Våghalsig aktion på 176 meters höjd. 29  7 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryssland stänger McDonalds. ”Brott mot sanitära bestämmelser.” 26  3 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
MelkerAndersson
Foto:Roger Turesson

Stjärnkrögaren abdikerar från Stockholms krogtron. Ny kung blir Peter ”Prinsen” Nordin.  Läs mer. 47  10 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: