Svenska journalisterna frigivna

Jonas Sjöstedt använder sina egna kontakter

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bedriver på egen hand hemliga förhandlingar för att få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bedriver på egen hand hemliga förhandlingar för att få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

– Oansvarigt, anser Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.
I går upprepade Carl Bildt i rege­ringens utrikespolitiska deklaration samma formulering som statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare använt om de fängslade svenskarna i Etiopien. Formuleringen var att Schibbye, 31, och Persson, 29, ”bör försättas på fri fot”.

Det är en alltför svag formulering, anser Jonas Sjöstedt:

Annons:

– Det borde vara ”måste”, naturligtvis. Det är ett svagt språkbruk. Jag tycker att det är viktigt att Sverige är extremt tydligt mot Etiopien.

Carl Bildt försvarar ordvalet:

– ”Bör” inkluderar en vilja, vi har uttryckt en vilja. ”Måste”, det tycker jag också. Det ligger ingen politisk skillnad i detta, säger han.

Vänsterpartiets nye ledare är, till skillnad från de anhöriga, missnöjd med Bildts hantering av frågan. Sjöstedt tycker att regeringen inte har skött kontakterna med afrikanska ledare som Sverige haft sedan av­kolonialiseringen. Han vill bidra till en frigivning av svenskarna genom att utnyttja egna kontaktvägar.

– Sverige har många vänner i Afrika sedan länge, vänner som Sverige inte har skött speciellt bra. En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det, säger Sjöstedt till DN.

Han är tystlåten om detaljerna av rädsla för att det skulle kunna skada en frigivning av svenskarna, men bekräftar att han agerar på egen hand utan regeringens vetskap. Han har inte heller fått något direkt godkännande från de anhöriga.

– Jag vill försöka använda de kontakter vi har för att påverka, berättar han.

Enligt uppgift till DN handlar det om kontakter med en regering som i sin tur har goda relationer med den etiopiske premiärministern Meles Zenawis regeringsparti som i likhet med Vänsterpartiet har marxist-leninistiska rötter.

– Om man ser tillbaka på Dawit Isaak-fallet tror jag inte att den tysta diplomatin ska vara för tyst. Den ska vara väldigt tydlig, säger han.

Jonas Sjöstedt säger att hans personliga engagemang i frågan inte har något att göra med att Martin Schibbye tidigare varit politiskt aktiv på vänsterkanten. Martin Schibbye var i unga år chefredaktör för tidskriften Rebell, som ges ut av Revolutionär kommunistisk ungdom.

– För mig är det en principiell fråga om journalisters möjligheter att täcka konflikter och göra sitt arbete. Det måste vara lika oavsett vilken politisk övertygelse man har.
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker att det är helt fel att en partiledare agerar på egen hand utan att kontakta regeringen.

– Det vore oansvarigt. Det här handlar inte om partipolitik, utan är ett fall där man måste samarbeta över partigränser. Vi skulle aldrig göra någonting vid sidan av rege­ringen. Då riskerar vi att springa i varandras spår och förstöra. Det vill inte vi riskera, säger Urban Ahlin.

Han har sedan i somras gått hand i hand med Bildt i ärendet med de fängslade svenska journalisterna. Men han tycker att det var fel av Bildt att i utrikesdeklarationen lägga kravet om en frigivning av svenskarna under konsulära ärendet. I Socialdemokraternas utrikesdeklaration ligger uppmaningen under avsnittet som handlar om yttrandefrihet och journalistisk.

– Det intressanta är att Carl Bildt även den här gången missar möjligheten att stå upp för yttrande- och journalistisk frihet, säger Ahlin.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Här står helikoptrarna

 Kan användas för ubåtsjakt. Står i stället på utställning i Göteborg. 176  20 tweets  156 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ögonvittne till Aftonbladet. Skyddszonen i Stockholms skärgård har hävts. 25  7 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

ubat-244
Foto:Nicklas Thegerström, Försvaret/TT

 Konspirationsteori. Ubåt tilläts smita för 32 år sedan.

 Ryska medier: Det är Nato som ligger bakom ubåtsjakten.

putin-500
Foto:AP

 Militärstrategisk expert: Man vill skaffa sig underrättelse. 156  23 tweets  131 rekommendationer  2 rekommendationer

 Concords ägare: Vi har noterat uppmärksamheten från medier. 32  12 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Michael Winiarski: Händelsen påverkar säkerhetspolitiska läget. 355  34 tweets  317 rekommendationer  4 rekommendationer

 Klädd i svarta kläder. Sågs vada i vattnet utanför Sandön i Stockholms skärgård. 1546  309 tweets  1229 rekommendationer  8 rekommendationer

vad_144102
Foto:Privat
lofven_500
Foto:AOP Finlands Alexander Stubb och Stefan Löfven.

 Försiktig Löfven kommenterar. ”Har fullt förtroende för försvaret.” 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

krismote_144102
Foto:Jonas Lindkvist

 Möte i försvarsutskottet. ”Allt mer tyder på främmande undervattensverksamhet.” 26  9 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatgrafik_500
Foto:Nicklas Thegerström

 Detta har hänt: Allt om ubåtsjakten i skärgården på fem minuter. 101  24 tweets  77 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Konkurrensverket utreder. "Regeringen vill att människor ska amortera mera."

bolan
Foto:TT

 Nya amorteringskrav på 50 procent. Bankernas bolånskrav. 516  23 tweets  492 rekommendationer  1 rekommendationer

 Städerna där du fått betalt för att bo. Värdeökning på borätter. 65  11 tweets  51 rekommendationer  3 rekommendationer

Augustpriset500
Foto: Beatrice Lundborg

Två medarbetare på DN Kultur.  Alla nominerade till Augustpriset 2014. 17  5 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Jonas Thente: Litteraturåret 2014 är fullt av värdiga pristagare.

 DN:s Jan Eklund: Inget som välter kiosker eller spränger akademier.

”Med nomineringarna åsidosattes närapå allt som skrivits för äldre barn och ungdomar.”  Kommentar. 78  18 tweets  60 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: