Anklagelserna mot Julian Assange

Julian Assange häktad

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Julian Assange

Australiern Julian Assange, född 1971, är journalist och programmerare och den mest kände företrädaren för sajten Wikileaks, i vars styrelse han också är ledamot.

Han har studerat fysik och matematik vid University of Melbourne. 2006 började han fokusera allt mer på Wikileaks och har fått stämpeln "internetaktivist".

Han beskrivs vara ständigt på resande fot världen över och bo på hemliga platser, för att mellan varven framträda och berätta om Wikileaks publiceringar av dokument.

Fakta: Europeisk arresteringsorder

• Åklagaren kommer nu att utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder på Assange. Den gäller inom Schengenunionen. Arresteringsordern är i sin tur även grund till den internationella efterlysning via Interpol som åklagaren också kan välja att utfärda.

• De flesta länderna utfärdar ordern via Schengen. Men fem EU-länder står utanför Schengen: Cypern, Storbritannien, Irland, Bulgarien och Rumänien.

• Om Assange grips i ett Schengenland ställs frågan om han har något emot att överföras till Sverige. Förfarandet kräver dock domstolsprövning i det aktuella landet. Har Assange inget emot det ska överföring i princip ske inom tio dagar efter beslutet. Han kan dock även överklaga beslut till högre instans.

• Om Assange grips i ett icke Schengenland gäller annan juridik kring en eventuell överföring.

Källa: Rikskriminalpolisen.

Wikileaks talesperson Julian Assange häktades i sin frånvaro på torsdagen som sannolikt misstänkt för bland annat våldtäkt. Han kommer nu att efterlysas internationellt.

Wikileaks talesperson Julian Assange häktades i sin frånvaro på torsdagen som sannolikt misstänkt för bland annat våldtäkt. Han kommer nu att efterlysas internationellt.

"Av hänsyn till utredningen och de parter som berörs har åklagaren inte möjlighet att lämna närmare information om de misstänkta brotten eller vilka utredningsåtgärder som hittills har vidtagits", meddelas i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

Misstankarna mot Assange gäller sammanlagt fem brott: en våldtäkt i augusti i Enköping, två fall av sexuellt ofredande i Stockholm och ett i Enköping samt ett fall av olaga tvång i Stockholm. Samtliga händelser ska ha inträffat under ett par dagar i mitten av augusti. Häktningsförhandling hölls under torsdagseftermiddagen i Stockholms tingsrätt och Assange bestrider alla misstankar.

Annons:

I augusti beslutade jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand att anhålla Assange i hans frånvaro. Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var samma två kvinnor då som nu.

Dagen efter hävde chefsåklagare Eva Finné anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande. Kvinnornas målsägarbiträde advokat Claes Borgström överklagade beslutet och ärendet togs över av överåklagare Marianne Ny i Göteborg och förundersökningsledaren tillika vice chefsåklagare Erika Lejnefors i Stockholm, som nu alltså begärt Assange häktad.

– Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i hans frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Bakgrunden är att han måste förhöras i utredningen och att han inte kunnat anträffas för att genomföra dessa förhör, sade överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande på torsdagens morgonen.

Marianne Ny säger även efter förhandlingarna till DN.se att hon inte kan säga mer om ärendet än det som framgått av pressmeddelandena. Inte heller om vilka förhör som genomförts under tiden sedan augusti. Det enda som är känt är ett förhör kring den tidigare brottsrubriceringen, ofredande, men huruvida det ingår i den aktuella förundersökningen vill hon inte säga.

Enligt Aftonbladet vet Assanges advokat, Björn Hurtig, var hans klient befinner sig, men kan inte berätta det. Han har tidigare skrivit till Assanges andra jurister om sin kritiska syn på hanteringen av fallet. Till samma tidning säger kvinnornas advokat, Claes Borgström att häktingsbegäran var på tiden.

– Ovissheten om vad som ska hända är det värsta för offren i den här typen av mål. Så har det även varit för mina klienter. Jag vet inte vilka nya uppgifter som har framkommit. Det kan röra sig om nya förhör, säger han till Aftonbladet.

Häktningen på torsdagen av Wikileaks grundare Julian Assange väckte stor uppmärksamhet i internationella medier.

Det brittiska mediebolaget BBC hade nyheten länge under torsdagen på tredje plats på sin hemsida. Bara den irländska skuldkrisen och GM:s återkomst till New Yorkbörsen ansågs ha högre nyhetsvärde än våldtäktsanklagelserna och den internationella efterlysningen av Assange.

Även ärevördiga New York Times hade Assange-nyheten på framskjutande plats på sin hemsida liksom exempelvis tyska Stern och franska Le Monde.

Den internationella nyhetsbyråerna AFP satte genast upp historien högt på sin nyhetsdagordningen. Även Reuters rapporterade fylligt, liksom de nordiska ländernas nättidningar och nyhetsbyråer.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 DN/Ipsos. Fortsatt trögt för alliansen. Osäkra väljare Reinfeldts hopp. 761  59 tweets  699 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg. Regeringspartierna kan gynnas av hetare valdebatter

is144
Foto:AFP

 Säger sig ha fler journalister. Terrorgruppen har publicerat video på halshuggning. 76  16 tweets  60 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kommer att dränka er i blod.” Terrorgruppen hotar USA. 33  3 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Herculesplanen på väg till Irak. Lastade med 170 tält och 850 filtar. 45  1 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 "Det var värt det.” Många unga män lockas ut i strid mot IS. 345  5 tweets  340 rekommendationer  0 rekommendationer

irak_144102
Foto:Roger Turesson

 Fick besök av Bildt. Salem, 8 år: Han sa att han kan hjälpa oss 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN i Irak. Carl Bildt: Yazidierna är utsatt för folkmordshot. 457  19 tweets  438 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Getinge-500
Foto:TT

 ”Fruktansvärt mycket vatten.” Stopp i bil- och tågtrafiken på flera håll.

 Översvämningar även utanför Halland. Ovädret sprider sig. 32  1 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stor ökning av vattenskadade hus. ”Exceptionellt i sommar.”

getinge144
Foto:TT

 Getinge hittills värst drabbat. Flera dagars kraftigt regn har orsakat svåra översvämningar.

 Getingebor evakuerar översvämmade hus. ”Frågan är om det kommer att gå att flytta tillbaka.” 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

getinge_144102
Foto:Jonas Lindstedt
Annons:
Filippa-Reinfeldt-Lilly-500
Foto:Eva Tedesjö, Fredrik Funck

 Politikerna om cancersjuka Lilly. Så vill de lösa vårdkrisen i Stockholm. 7  2 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjuksköterskebrist i Stockholm. Cancersjuka barn hamnar i kläm. 1898  96 tweets  1799 rekommendationer  3 rekommendationer

Lilly-244
Foto:Fredrik Funck
mp144
Foto:tt

 ”Skjuta pil i huvudet på folk.” MP plockar bort ungdomsspråkrör från valarbete efter uttalanden. 41  12 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN Ledare. Hat är hat oavsett avsändare. 1525  197 tweets  1324 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: