Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kraftig ökning av sjukdagar

Utförsäkrade bollas tillbaka till Försäkringskassan Sjukpenningdagarna steg med närmare 20 procent under januari i år, jämfört med samma månad i fjol, visar statistik som DN tagit del av.

Det beror främst på att de utförsäkrade återvänder till Försäkringskassan, som nu kräver bättre underlag från vården.

Allt fler sjuka får nu åter hjälp av Försäkringskassan. Antalet sjukpenningdagar ökade med över 427.000 för sjukfall kortare än två år. Det innebär en ökning med över 17 procent jämfört med samma månad år 2009.

– Nu kommer de tillbaka från arbetsförmedlingen där man konstaterat att de inte kan arbeta. Vi behöver verkligen fundera på vad vi över huvud taget kan göra med dessa personer. Vi kan inte låtsas att vi inte har sett dem förut, säger Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör.

De här personerna tvingades lämna sjukförsäkringen för att deras dagar var slut och inte för att Försäkringskassan ansåg att de hade blivit friska.

För vissa av återvändarna väntar nu sjukersättning, som tidigare hette förtidspension. Bland dem som återvänder i år är en klar majoritet personer som tidigare hade den nu avskaffade tidsbegränsade sjukersättningen, en ersättning som omprövades med jämna mellanrum. Många har gått med den ersättningen i flera år.

– Vi behöver kanske mer underlag från vården om dem och kommer därför att initiera nya grundligare utredningar om deras möjligheter att få sjukersättning, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassans huvudkontor.

Mer omfattande undersökningar skulle kunna gå till botten med dessa personers möjligheter och förhindra att de bollas runt.

Generellt hoppas Cecilia Udin på att vården blir mer aktiv och ordentligt försäkrar sig om att den här gruppen får den hjälp de behöver.

– Det här är ju sjuka personer och sjukvården borde ge den vård som behövs. Det behövs kanske ytterligare multiteam där flera yrkesgrupper arbetar gemensamt med att hitta rätt vård och insatser.

På landstinget i Uppsala län är ökningen störst i landet. Här har antalet sjukpenningdagar stigit med över 33 procent. Chefsläkare Anders Björklind tror att man nu behöver jobba mer med så kallade multiteam.

– I vissa fall beror oförmågan att återgå till arbete på mer än en orsak. Har man varit långvarigt sjuk kanske man både behöver ha medicinska perspektiv och rehabiliteringsperspektiv. Styrkan med ett multiprofessionellt team är att tillföra kompetens från olika håll.

Försäkringskassan inväntar spänt regeringens aviserade regelförändringar, men förslagen kommer först i vår och sedan dröjer det troligen innan de kan införas i socialförsäkringen.

I väntan på det är samverkansavtal en tänkbar lösning för gruppen som först bollades över till arbetsförmedlingen och sedan kom tillbaka till Försäkringskassan. Där samarbetar myndigheter med att hitta sysselsättning eller andra lösningar för de sjukskrivna.

Fakta: Sjukpenning i två år och nio månader

■ Försäkringskassan betalar ut sjukpenning i som längst två år och nio månader i följd. Sedan blir personen utförsäkrad och överförd till Arbetsförmedlingen för Arbetslivsintroduktion.

■ Efter arbetslivsintroduktionen, som varar i tre månader, är det tänkt att finnas tre alternativ. Personen är frisk och börjar arbeta, personen är sjuk och får sjukpenning igen, arbetsförmågan bedöms vara stadigvarande nedsatt och personen får sjukersättning, tidigare förtidspension.

■ Men det händer att personer inte uppfyller villkoren för att få sjukpenning eller sjukersättning och de blir då utan ersättning.

■ Det finns undantag från grundreglerna bland annat för dem som är allvarligt sjuka eller har en godkänd arbetsskada.

DN

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.