Sven Otto Littorins avhopp

”Littorin gick ut i DN för att rädda fifflar-regeringen Reinfeldt”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Om författaren

Anna-Klara Bratt är journalist och författare. Hon var tidigare tidningen Arbetarens chefredaktör.

På onsdagen talar Sven-Otto Littorin ut i Dagens Nyheter. Kan moderaterna därmed sätta punkt för Ottogate? Nej, menar Arbetarens fd chefredaktör Anna-Klara Bratt på debattsajten Newsmill. Bratt menar att hon vid sidan av det slipade moderata krismaskineriet sett ett berg av småfiffel och skumraskaffärer byggas upp under mandatperioden.

På onsdagen talar Sven-Otto Littorin ut i Dagens Nyheter. Kan moderaterna därmed sätta punkt för Ottogate? Nej, menar Arbetarens fd chefredaktör Anna-Klara Bratt på debattsajten Newsmill. Bratt menar att hon vid sidan av det slipade moderata krismaskineriet sett ett berg av småfiffel och skumraskaffärer byggas upp under mandatperioden.

På onsdagen talar Sven-Otto Littorin ut i Dagens Nyheter. Ord står mot ord vid sexköpsanklagelser och han ville skydda sig själv och sin familj. Kan moderaterna därmed sätta punkt för Ottogate? Svaret är nej. Vid sidan av det slipade moderata krismaskineriet har vi sett ett berg av småfiffel och skumraskaffärer byggas upp under mandatperioden.

Skattesmitare, nyttjare av svart arbetskraft, licensskolkare, ministrar med tveksamma aktieinnehav och skumma klubbmedlemskap, fylla under obekväm arbetstid, valfusk och fejkad examen, sexchattar och sexköpsanklagelser - listan är lång och än är det inte över. Märkligt nog har ingen i oppositionen tagit chansen att summera moderaternas meritlista efter Littorin-affären. Ingen har nedlåtit sig, skulle man också kunna säga. Självmål är självmål är självmål och petar man i grytan flyter kanske gammal Toblerone, parkeringsböter och dubbelmoraliska styrelseuppdrag upp till ytan. Kanske också några kvitton, en nybygd herrgård och en påhittad historia om en fotbollsmatch med Nacka Skoglund?

Annons:

I sanningens namn haltar jämförelserna mellan regerings- och partiledarskandalerna, inte minst med tanke på skillnaderna i antal år vid makten. Även om arbetarrörelsen i stort har många förfärliga både bordell- och fuskskandaler - inte sällan på medborgares eller medlemmars pengar - att stå till svars för.

Att Leila Freivalds var drivande för ombildning i sin bostadsrättsförening till exempel var möjligen dubbelmoraliskt, men inte brottsligt. Att Thomas Bodström sitter i styrelsen för Förskolan Pysslingen eller gör reklam för sina deckare från talarstolen i Riksdagen är omdömeslöst men det är inte brottsligt. Att Göran Persson underlät att se över arbetsmiljön i samband med sitt lyxbygge däremot var både olagligt och slarvigt. Och det är dumt - men inte olagligt att ljuga.

Men utan att vilja försvara varken SAP, LO eller Vänsterpartiet måste den sorgliga samlingen moderater i alliansregeringen betraktas som ett särfall. Något unikt och ovanligt olämpligt. Inte bara för att det är tveksamt om så många, med så dåligt omdöme, tillsammans förmår leda ett land och en regering. Men också för att det undergräver väljarnas förtroende för hela det politiska systemet samt - och kanske främst i det här fallet - förtroendet för rättsväsendet. Regeringens moderater skickar härmed signalen att skattesmitning, köp av svarta tjänster eller examen från amerikanska universitet är ok. Du kanske inte kan bli minister, men du hamnar i alla fall i tämligen gott sällskap. Nu hänger frågan om sexköp i luften. Kristdemokraternas Göran Hägglund gillar det inte, annars har kommentarerna i övrigt handlat om hanteringen av Littorin. När, var, om och hur.

Skulle näringslivets alla skandaler spilla över på moderaterna på samma sätt som fackföreningsrörelsens stundtals drabbat SAP skulle vi aldrig haft en moderatledd regeringen. Men moderaterna mörkar sina bidragsgivare samtidigt de ständigt skyllt SAP för att sko sig på LO.

Men kanske är det just hyckleriet som är mest stötande? Fler poliser och ökad brottsbekämpning - men bara av vissa? Lila kuvert till sexköpare - men bara till vissa? Hetsjakt på sjukskrivna, förtidspensionärer och arbetslösa - men inte på skattesmitare, licensskolkare, eller de som köper sina betyg?

På område efter område skickar moderaterna signalen att lagen, skatten eller betygen inte gäller lika för alla. Bidrag går till exempel bra, bara de går till välbärgade?

Den kanske mest utmärkande egenskapen för den moderatledda alliansregeringen har varit att man dragit för snabbt och hafsigt fram. Frågetecknen har hopats bland de så kallade remissinstanserna vars varningar inte sällan har gått direkt i papperskorgen. Exemplen är otaliga även om sabotaget av a-kassan, den indragna sjukpenningen till cancersjuka eller den galna tandvårdsreformen sticker ut bland dumheterna. Alliansregeringen har många gånger betett sig som en simpel konsultfirma vars enda uppdrag är att avyttra, säga upp och montera ner - utan att röra en min. Det är obegripligt att ingen säger det men regeringen Reinfeldt var helt enkelt inte mogen uppgiften att bilda regering. De hade till exempel, trots att moderaterna själva lade beslag på de flesta tunga ministerposter, inte tillräckligt med dugligt folk för att befolka dessa förtroendeuppdrag. Att sedan många tunga beslut fattats av en mycket liten krets som nu dessutom blivit mindre, ökar inte heller förtroendet för partiväsendet i allmänhet.

Det finns i dag inget uppenbart som hindrar statsminister Fredrik Reinfeldt att tydligt markera mot sexköp oavsett vad som lurar runt knuten i tragedin runt före detta arbetsmarknadsministern Littorin. Bara för att försäkra alla om att regeringen tar tydligt avstånd från brott i allmänhet och sexköp i synnerhet. Varför denna tystnad? Tiden det har tagit för sexköpslagen att slå rot i polis- och brottskretsar, för att så småningom mynna ut i en allmän förståelse, landa hos moderaterna och numera även gå på export kan gå om intet på vecka med liknande tystnad.

Heder då till kristdemokraternas Göran Hägglund som gjort just detta även, om han inte törs kritisera moderaterna. Fredrik Reinfeldt, däremot duckar och lämnar över till justitieminister Beatrice Ask, Socialförsäkringsminister Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som bjuder på sommarfika på torsdag. Hoppas de då står upp och svarar på raka frågor om alliansens syn på sexköp i synnerhet och brottslighet i allmänhet. Annars riskerar hela regeringen att framstå som moderata fifflare som tycker att sexbrott är ok om man är lite nyskild eller deprimerad - oavsett vad Otto Littorin gjort.

Kommentera artikeln på Newsmill.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

zlatan-1000
Foto:Bildbyrån

 Fest på Friends arena. ”Även om det var för Irans räkning kändes det kul.” 12  2 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

esk-144

 DN:s Johan Esk. Mars 2015 blev månaden då Hamréns lag tinade upp. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tinnerholm: Det här var stort. Framgångarna fortsätter för 24–åringen.

 Zlatan på spelhumör. Ett mål och en assist. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

iran-288
Foto:Bildbyrån

 Protester mot kvinnoförtryck. Inför Sveriges landskamp mot Iran. 416  8 tweets  408 rekommendationer  0 rekommendationer

 Skrev världskänd dagbok. Stiftelsen har granskat systrarna Franks sista tid i koncentrationslägret.

annefrank288
Foto:AFP
Annons:
tyskland1000
Foto:AP

 Stor storm i centrala Europa. Minst fyra döda och omfattande skador. 18  4 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 11281  64 tweets  11212 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: