Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven om it-attackerna: ”Allvarligt”

Foto: Lars Lindqvist

Ingen har ännu tagit på sig skulden för helgens koordinerade it-attack mot flera medieföretag, däribland Dagens Nyheter. Statsminister Stefan Löfven säger att attackerna är ”allvarliga”.

– Om man kan knäcka hemsidor på det där sättet, sätter det ju fingret på problemet i en ännu större kontext säkerhetsmässigt. Vi har påbörjat ett arbete om just cybersäkerhet och it-strategi. Det ska göras klart så snabbt som möjligt, säger Stefan Löfven (S) till TT.

Uttalandet kommer efter lördagens storskaliga data-attack som ledde till att flera stora mediers hemsidor låg nere.

– Det är en viktig del av säkerheten och en viktig del av demokratin att nyhetsförmedlingen fungerar i tider av oro, säger Stefan Löfven och betecknar attackerna som ”allvarliga”.

Foto: TT/DNFoto: TT, DN

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har nu bjudit in företrädare från Dagens Nyheter, SVT, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten till en träff på onsdag.

– Jag kommer att ta upp den senaste tidens händelser, de attacker som varit och gå igenom ansvarsfördelningen mellan myndigheter och media och sedan ta en diskussion tillsammans för hur vi ska göra för att vara bättre rustade av den här typen och liknande attacker i framtiden, säger Ygeman till TT.

– Medierna är den yttersta garanten för det fria ordet och därmed demokratin och vi måste agera kraftfullt mot varje försök att begränsa yttrandefriheten.

Det var på måndagsförmiddagen ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom attackerna. Polisens nationella it-brottscentrum fortsätter arbetet med att försöka spåra användaren bakom det anonyma Twitterkonto som minuter före attacken inleddes publicerade ett hot om förestående it-angrepp mot den svenska regeringen och medieföretag ”som sprider falsk propaganda”.

Vid sidan av eventuella avtryck och loggar hos de drabbade medieföretagen är kontot polisens hittills enda spår.

– Det är det spår som finns just nu, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Foto: AlamyFoto: Alamy

Hur stora svårigheter innebär det att spåra den eller de som ligger bakom ett anonymt twitterkonto?

– Det beror dels på hur aktören, i det här fallet Twitter, väljer att medverka. Dels beror det på vilken omsorg den som har anmält kontot har lagt ner på att dölja sina spår.

Trots att helgens attacker har beskrivits som de mest samordnade hittills i Sveriges historia finns det i nuläget inget som pekar mot att det handlar om ett brott mot rikets säkerhet, enligt Anders Ahlqvist. Han vill återigen tona ner de spekulationer som cirkulerat i vissa medier om att attacken ska ha planerats och utförts från Ryssland.

– Det finns absolut inget som tyder på det. Det är viktigt att framhålla att vi inte riktar misstankarna åt något speciellt håll utan jobbar brett med det här, säger han.

Ingen har heller ännu tagit på sig skulden.

– Vid sådana här spektakulära brott så finns det ofta många som vill ta åt sig äran. Men i det här fallet finns inga sådana kandidater och det är ovanligt, säger han.

Fakta. Attack från många datorer

 • IT-attacken pågick under flera timmar mot bland annat Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
 • En överbelastningsattack eller dos-attack (denial of service) innebär att ett eller flera datorsystem attackeras med syfte att göra till exempel en webbplats otillgänglig.
 • En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder sig av flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.
 • Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Fördjupning. It-attacken
 • Linus Larsson: Fler angrepp att vänta i framtiden. 
  Helgens it-attack mot svenska medier var historiskt kraftfull. Men det vore naivt att tro att liknande attacker inte kommer att inträffa igen.
 • Mikael Holmström: Attacken kan ses som en väckarklocka.
  Attacken som stängde ner flera svenska mediers webbsidor visar att Sveriges beredskap inte är god. I bästa fall kan den fungera som väckarklocka för att få i gång ett psykologiskt försvar.
 • Twitterkonto hetaste spåret efter attack.
  Polisen och beredskapsmyndigheten MSB granskar nu den massiva överbelastningsattack flera tidningssajter drabbades av på lördagskvällen. Polisen kallar attacken för den mest samordnade hittills i Sverige. Det mest konkreta spåret är ett anonymt Twitterkonto.
 • Stora nyhetssajter attackerade.
  Flera stora nyhetssajter utsattes vid 20.40 på lördagen för en överbelastningsattack vilket gjorde att en rad sajter inte gick att komma in på under nästan en timma. Attacken är den kanske största mot svenska mediers webbplatser hittills.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.