Missförhållandena på Lundsberg

Lundsberg öppnar igen

Lundsberg öppnar igen
Video clip is not available
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Förvaltningsrätten går emot Skolinspektionens beslut om att stoppa all verksamhet på Lundsbergs internatskola. Det innebär att skolan kan öppna igen i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom.

Förvaltningsrätten går emot Skolinspektionens beslut om att stoppa all verksamhet på Lundsbergs internatskola. Det innebär att skolan kan öppna igen i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom.

– Det är ett väldigt positivt beslut från domstolen för elever, personal och föräldrar att vi kan fortsätta. Och vi ska återuppta undervisningen igen på måndag, säger Ulf Rehnmark, medlem i stiftelsens styrelse för Lundsberg.

Skolinspektionen beslutade att stänga Stiftelsen Lundsbergs skola med omedelbar verkan den 28 augusti efter att två elever hade blivit misshandlade med strykjärn i samband med en nollning. Förbudet gäller som längst i sex månader.

Annons:

Men förvaltningsrätten anser att det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. Elevhemmen, där misshandeln ska ha ägt rum, är nämligen en verksamhet som till största del inte äger rum under skoldagen. Med hänsyn till det är utgången i målet oviss, skriver man i ett pressmeddelande.

Domstolen har också gjort bedömningen att elevernas säkerhet inte är i fara om verksamheten vid skolan får fortsätta i avvaktan på den slutliga prövningen.

Dagens beslut kan ge en fingervisning om skolans framtid. När en begäran om inhibition prövas ska förvaltningsrätten bedöma hur sannolikt det är att det överklagade beslutet kommer att ändras. Att man nu tillåter skolan att öppna igen kan tyda på att Lundsberg får tillbaka tillståndet att bedriva verksamhet i den slutliga prövningen.

Ulf Rehnmark vill inte spekulera i skolans framtid, men menar att deras uppfattning är att Skolinspektionens beslut att stänga ner skolan var alltför drastisk.

– Åtgärden var baserat på ett enstaka tillfälle, och det finns brister i den snabba utredning man gjorde i samband med stängningen. Man intervjuade exempelvis inte elevhemsföreståndaren på elevhemmet där det skedde, säger han.

Under veckan som all undervisning har legat nere har styrelsen tillsammans med elever och föräldrar tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram för att ytterligare förstärka trygghetsarbetet vid skolan, upplyser Ulf Rehnmark.

Det handlar bland annat om utökad bemanning och föräldranärvaro på elevhemmen.

– Under helgerna ska det vara föräldar närvarande på elevhemmen eftersom hotbilden då är större. Hur bemanningen ska vara under veckorna är en fråga som skoledningen måste utvärdera tillsammans med den nya styrelsen, säger Rehnmark.

Man kommer även att fortsätta ha en dialog med Skolinspektionen om värdegrundsarbetet på skolan som syftar till att motverka unkna traditoner, till exempel så kallad kamratfostran.

– Det är något som är ständigt pågående. Men den här incidenten som inträffade visade på att skolan inte fullt nått ut med sitt arbete till eleverna. Det ska sitta i ryggmärgen hos alla om vad som är tillåtet och inte tillåtet.

I eftermiddag kommer en helt ny styrelse att tillträda. Enligt Ulf Rehnmark är ingen av dem före detta elever på Lundsberg.

– Det är för att ta bort den eventuella misstanken och övertyga Skolinspektoinen om att det inte finns uppsåt i styrelsen att upprättahålla gamla traditioner, säger Rehnmark.

Man har även påbörjat rekryteringen av en ny rektor. Staffan Hörnberg fick lämna rektorsposten i samband med Skolinspektionens beslut att stänga skolan.

En slutlig prövning av målet kommer att ske inom en ganska snar framtid.

– Vår arbetshypotes är att vi inom en månad ska försöka avsluta det här målet. Det här berör ju många så vi kommer ta det här så fort det går, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson till TT.

Förvaltningsrättens beslut som kom idag kan även överklagas.

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Norr om Alingsås. Planet slog i grantopparna innan det kraschade.

vildsvin-244
Foto:Bengt Eurenius

 En pina för jägarna. Troligen ett kvardröjande resultat av katastrofen 1986 i Tjernobyl.

Annons:
Icloud-500
Foto:AP

 Nätexpertens bästa tips. ”Många vet inte ens vad som lagras i Icloud.” 43  16 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

 De vanligaste lösenorden 2013. Dessa bör du undvika. 35  5 tweets  27 rekommendationer  3 rekommendationer

 mInkAt*2§Ig*2eR3åR. Så skapar du lösenordens Fort Knox 39  6 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

Jennifer-Lawrence144
Foto: AP

 100 kan vara drabbade. Jennifer Lawrence en av dem: ”En uppenbar kränkning av privatlivet”. 39  2 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Enligt ryska soldatmödrar. ”Minst 200 ryska soldater ska ha dödats.” 15  8 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 12  3 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

 Linjen som går till Arenastaden. 16.000 personer var med och röstade fram färgen. 591  31 tweets  560 rekommendationer  0 rekommendationer

tunnelbanaliten
Foto:TT

Men det återstår betydligt knivigare frågor kring den nya linjen.  Viktor Barth-Kron bloggar.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: