Missförhållandena på Lundsberg

Lundsberg öppnar igen

Lundsberg öppnar igen
Video clip is not available
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Förvaltningsrätten går emot Skolinspektionens beslut om att stoppa all verksamhet på Lundsbergs internatskola. Det innebär att skolan kan öppna igen i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom.

Förvaltningsrätten går emot Skolinspektionens beslut om att stoppa all verksamhet på Lundsbergs internatskola. Det innebär att skolan kan öppna igen i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom.

– Det är ett väldigt positivt beslut från domstolen för elever, personal och föräldrar att vi kan fortsätta. Och vi ska återuppta undervisningen igen på måndag, säger Ulf Rehnmark, medlem i stiftelsens styrelse för Lundsberg.

Skolinspektionen beslutade att stänga Stiftelsen Lundsbergs skola med omedelbar verkan den 28 augusti efter att två elever hade blivit misshandlade med strykjärn i samband med en nollning. Förbudet gäller som längst i sex månader.

Annons:

Men förvaltningsrätten anser att det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. Elevhemmen, där misshandeln ska ha ägt rum, är nämligen en verksamhet som till största del inte äger rum under skoldagen. Med hänsyn till det är utgången i målet oviss, skriver man i ett pressmeddelande.

Domstolen har också gjort bedömningen att elevernas säkerhet inte är i fara om verksamheten vid skolan får fortsätta i avvaktan på den slutliga prövningen.

Dagens beslut kan ge en fingervisning om skolans framtid. När en begäran om inhibition prövas ska förvaltningsrätten bedöma hur sannolikt det är att det överklagade beslutet kommer att ändras. Att man nu tillåter skolan att öppna igen kan tyda på att Lundsberg får tillbaka tillståndet att bedriva verksamhet i den slutliga prövningen.

Ulf Rehnmark vill inte spekulera i skolans framtid, men menar att deras uppfattning är att Skolinspektionens beslut att stänga ner skolan var alltför drastisk.

– Åtgärden var baserat på ett enstaka tillfälle, och det finns brister i den snabba utredning man gjorde i samband med stängningen. Man intervjuade exempelvis inte elevhemsföreståndaren på elevhemmet där det skedde, säger han.

Under veckan som all undervisning har legat nere har styrelsen tillsammans med elever och föräldrar tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram för att ytterligare förstärka trygghetsarbetet vid skolan, upplyser Ulf Rehnmark.

Det handlar bland annat om utökad bemanning och föräldranärvaro på elevhemmen.

– Under helgerna ska det vara föräldar närvarande på elevhemmen eftersom hotbilden då är större. Hur bemanningen ska vara under veckorna är en fråga som skoledningen måste utvärdera tillsammans med den nya styrelsen, säger Rehnmark.

Man kommer även att fortsätta ha en dialog med Skolinspektionen om värdegrundsarbetet på skolan som syftar till att motverka unkna traditoner, till exempel så kallad kamratfostran.

– Det är något som är ständigt pågående. Men den här incidenten som inträffade visade på att skolan inte fullt nått ut med sitt arbete till eleverna. Det ska sitta i ryggmärgen hos alla om vad som är tillåtet och inte tillåtet.

I eftermiddag kommer en helt ny styrelse att tillträda. Enligt Ulf Rehnmark är ingen av dem före detta elever på Lundsberg.

– Det är för att ta bort den eventuella misstanken och övertyga Skolinspektoinen om att det inte finns uppsåt i styrelsen att upprättahålla gamla traditioner, säger Rehnmark.

Man har även påbörjat rekryteringen av en ny rektor. Staffan Hörnberg fick lämna rektorsposten i samband med Skolinspektionens beslut att stänga skolan.

En slutlig prövning av målet kommer att ske inom en ganska snar framtid.

– Vår arbetshypotes är att vi inom en månad ska försöka avsluta det här målet. Det här berör ju många så vi kommer ta det här så fort det går, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson till TT.

Förvaltningsrättens beslut som kom idag kan även överklagas.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

militar
Illustration:Skärmdump från Vojenno-Promysjlennyj Kurjer, AFP

 Vill framkalla tsunamivågor och vulkanutbrott. Skriver i rysk tidskrift. 15  5 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Jimmie Åkesson i Skavlan
Foto:SVT/TT

 400 anmälningar till Granskningsnämnden. Och nära 2.000 synpunkter. 217  7 tweets  210 rekommendationer  0 rekommendationer

Johan-Croneman-bs
Foto:DN

 Tittarstorm. Ställde politiska frågor. SD-väljarna rasade mot kritiska och "oförskämda" frågor. 43  0 tweets  43 rekommendationer  0 rekommendationer

Här-ökar-det-mest
Foto:TT/DN

 Här ökar bopriserna mest i Stockholm. Kolla utvecklingen där du bor. 42  14 tweets  27 rekommendationer  1 rekommendationer

 OECD kritiserar svensk bostadspolitik. Anses för stel och ineffektiv. 20  14 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Daft Punk som statyer
Hemlig grupp. Foto:Jewel Samad

 Hoppar till konkurrent. Flera av världens största artister lämnar musiksajten. 20  4 tweets  14 rekommendationer  2 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 7234  55 tweets  7175 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2068  18 tweets  2047 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1271  33 tweets  1233 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: