Maja och Oscar populäraste namnen

Maja, Oscar, Maja, Oscar, Maja...

Foto: All over press Maja, Oscar, Maja, Oscar, Maja...

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

SCB:s namnstatistik

Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2010.

Då anmälan om förnamn för barnet skall anmälas till Skatteverket senast tre månader efter barnets födelse avser statistiken nyfödda under 2010 och även under slutet av 2009.

Namnen i topplistorna redovisas under den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

Maja, Alice och Julia. Oscar, William och Lucas. Dessa tjejer och killar har delat på tio i topp namnen under hela 2000-talet. Som tur är finns det en viss variation. Av de sammanlagt 116.00 nyfödda fick cirka 8.000 namn, som de var ensamma om.

Maja, Alice och Julia. Oscar, William och Lucas. Dessa tjejer och killar har delat på tio i topp namnen under hela 2000-talet. Som tur är finns det en viss variation. Av de sammanlagt 116.00 nyfödda fick cirka 8.000 namn, som de var ensamma om.

När Maja kom till jorden… Det är som om vissa namn parkerat sig på Statistiska centralbyråns årliga sammanställning för årets populäraste namn till nyfödda.

För Maja är det tredje gången gillt att toppa listan för flickorna under de senaste fem åren. Och för grabbarna är har Oscar varit långkörare.

Annons:

Faktum är att när föräldraledigheten är över kan alla Oscar och Maja ockupera minst hundra daghem, och om sex år kan de säkert ta över ett 80-tal lågstadium och mellanstadium. Lärarna behöver bara komma ihåg två namn.

Men det kommer även att finnas ett överflöd av Alice, Julia, Linnéa, Emma samt William, Lucas och Alexander. De är alla återkommande namn på tio i topp listan.

Så vad är då nytt? Ja, det finns en hel del kreativa föräldrar, framför allt vad gäller stavning. Oscar eller Oskar liksom Lukas eller Lucas är ju kända olikheter. Men vad sägs om Julija, Allis, Mayah, Viljam och Allexzhander. Så heter de barn som för evigt kommer att hitta alla möjliga stavningar på kuverten hemma i brevlådan. Ingen kommer heller att nå dem när man ska mejla dem. Datorerna har ju inga intelligenta brevbärare som kan tyda olika stavningar.

Just namnet Therese kan aspirera på att bli en skräckis för skrivande och intervjuande journalister.

– Ja, här fann jag ett hundratal olika stavningar. H-et kan ju placeras på olika ställen, s kan bytas ut mot z och accenterna kan hamna lite var som, säger utredaren och statistikern Inge Göransson på SCB.

Under 2010 fick 56.513 flickor 6.245 olika namn, om varje stavning räknas som ett eget namn. De 59.783 pojkarna fick 5.714 olika namn. Av de nyfödda var det 4.092 flickor och 3.775 pojkar som fick namn, eller åtminstone stavningar, som de var helt ensamma om att få.

– Trenden är annars att toppen blir bredare. Under tidigare decennier har vissa namn varit mer dominerande. De mest kända var Eva under 50-talet och Mikael under 60-talet. Då kunde det vara fyra som hade samma namn i varje skolklass, säger Inge Göransson.

På hundralistan heter de snabbaste klättrarna Tove och Frank. Kajsa, Emelie och Cornelia är de flicknamn som minskat mest under samma tid. Bland pojkarna har Carl, Marcus och Jonathan minskat mest.

Utländska nya namn är fortfarande ganska sällsynta. På hundralistan för pojkar märks bara Ali och Muhammed.

– Men de ökar inte. Och bland flickorna finns nästan inga nya utländska namn alls. Tvärtom finns det en tendens att inflyttade personer ger svenska namn till sina barn, eller väljer bibliska namn som Sara eller Maria. De vill väl att deras barn som ska heta som andra barn i samma ålder, säger Inge Göransson.

Fotnot: Artikelförfattaren fick sitt namn genom att hans föräldrar la två lappar med namnen Jonas och Anders i en hatt. Om lotten spelade roll för år 2010 vet inte SCB något om, men bara 13 pojkar fick namnet Anders.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

pension_500
Foto:TT Tomas Eneroth (S), på väg till mötet med pensionsgruppen.

 På grund av MP. ”Strider mot principer som styrt gruppen i 20 år.” 38  8 tweets  29 rekommendationer  1 rekommendationer

tvavgift
Foto:TT

 Vill inte kommentera tv-avgiften. Deltar i flaggskeppet Melodifestivalen. 90  31 tweets  59 rekommendationer  0 rekommendationer

 Eric Saade på Twitter. Ber följarna om hjälp att betala. 13  8 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

I snitt låtsasjobbar vi flera timmar varje dag.  Därför avslöjas du inte av chefen. 78  12 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

Maska244
Foto:All over press

 Lyfte inte ett finger på 14 år. Gick till jobbet och satt av sin dag. 240  159 tweets  64 rekommendationer  17 rekommendationer

Annons:
lofven
Foto:TT

 Kan släppa igenom regeringens budget. Ställer krav på statsministern. 61  26 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Våra väljare vill att vi fäller regeringen.” SD inför budgetomröstningen. 218  18 tweets  200 rekommendationer  0 rekommendationer

romsonpuff
Foto:TT

 Partiet vill att Miljöpartiet petas ur regeringen. ”Ingen nyhet att SD inte gillar vår politik.”

 Kinberg Batras svar till Löfven: ”Vi skulle svika alliansens väljare.” 22  7 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: