Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Skottattentaten i Malmö

Manifesterar mot våldet – fick sin bil uppbränd

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Linda och Tony Bengtsson under manifestationen i Lindängen den 20 januari.

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix Linda och Tony Bengtsson under manifestationen i Lindängen den 20 januari.

Tony Bengtsson har blivit ansiktet utåt för den vanliga Malmöbon som vill få bort våldet från staden. Natten till torsdagen fick han sin bil uppbränd. ”Jag tolkar det som ett direkt missnöje eller hot mot mig”, säger Bengtsson som på fredagskvällen anordnar en stor manifestation på Stortorget i Malmö.

Tony Bengtsson har blivit ansiktet utåt för den vanliga Malmöbon som vill få bort våldet från staden. Natten till torsdagen fick han sin bil uppbränd. ”Jag tolkar det som ett direkt missnöje eller hot mot mig”, säger Bengtsson som på fredagskvällen anordnar en stor manifestation på Stortorget i Malmö.

Den 20 januari anordnade Tony och Linda Bengtsson en anitvåldsmanifestation i Malmöstadsdelen Lindängen.

– Vi tänkte bara göra en bra sak för området och trodde inte att det skulle växa sig så här stort, att jag skulle få vara så här delaktig i våldsdebatten i Malmö, säger Tony Bengtsson till DN.se.

Annons:

Men den senaste månaden har Tony Bengtsson kommit att bli en sorts medborgarnas representant i våldsdebatten. Klockan 19 på fredagskvällen anordnar han tillsammans med sin fru Linda den största manifestationen hittills, på Stortorget i Malmö.

– När jag var i Stockholm förra veckan funderade jag på hur vi skulle kunna vända det här till något positivt, jag tycker att vi har fastnat i våldsdebatten. Då bestämde jag mig för att vi skulle ha en stor manifestation för ”alla vi som älskar Malmö”, säger Bengtsson.

Vad går manifestationen ut på?

– Att få alla, oavsett om de är politiker, lärare, poliser eller vanliga medborgare, att se att de kan göra lite extra. Det är väldigt många som skyller på andra och tycker att andra ska komma med lösningar, men om alla gör lite extra i sina yrken och i det vanliga livet, det är då man kommer någonstans.

– Det är många som har fått helt fel bild av Malmö. När jag var i Stockholm förra veckan var det folk som sa ”nej, till Malmö kan man inte åka, då blir man skjuten”. Jag säger ”ge Malmö en chans och kom ner”. Där finns så mycket mer positivt än negativt.

Vad är ditt ”lilla extra”?

– Det tycker jag att jag har gjort den senaste månaden. Det är väl ingen som kan beskylla mig, efter en månad av heltidsarbete där jag lagt mitt eget arbete åt sidan och fått en uppbränd bil, för att inte ha gjort tillräckligt.

Den uppbrända bilen tros vara priset han har fått betala för sitt engagemang. Händelsen ägde rum under natten till torsdag.

– I vårt garage står 400–500 bilar. Där hade de satt fyr på en bil – min. Den hade bränts ned till grunden. Det var en riktigt stor brand, röken spred sig och det exploderade så att de boende på första våningen sprang ut i panik.

Enligt Sydsvenskan hade bilen flyttats ut från sin parkeringsplats i det underjordiska garaget innan den brändes upp. Det mesta tyder på att det var ett riktat attentat mot bilens ägare Tony Bengtsson.

– Jag tolkar det som ett direkt missnöje eller hot mot mig. Men vi har inte fått några andra hot så jag är inte jätterädd heller. Jag förmodar att det är en del smågangstrar som blir välbevakade av polisen nu, som har lagt sin frustration på mig.

Men han vägrar tror att de onda krafterna ska vinna i Malmö.

– Det finns väldigt många fler goda människor och krafter än det finns onda, och det glömmer man ofta bort. Under hela det här engagemanget så har folk hört av sig via mobil, via mejl, via Facebook och ute på gatan och stöttat oss. De säger ”det är tur att ni finns för ni säger det som vi inte vågar”. Stödet är extremt. Det finns väldigt många kärleksfulla människor i Malmö.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Omkring 1.300 kameror i dag. Men antalet trafikpoliser minskar. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

SD-annons
Foto:TT

 Finns i tunnelbanan. Flera ungdomsförbund och privatpersoner reagerar.

DN har frågat partierna i landstinget om de bör förbjudas.  Läs mer. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Underkänner engelskan. Flera språkliga fel i SD:s kontroversiella annons i tunnelbanan. 3504  78 tweets  3425 rekommendationer  1 rekommendationer

sdtbana
Foto:TT

 SD-reklam rör upp starka känslor. ”Kriminella ligor bakom tiggeriet.” 3772  39 tweets  3732 rekommendationer  1 rekommendationer

 I Finland. Två män misstänks för våldsamt upplopp och misshandel.

Annons:
Tiggare-1000
Foto:AP, DN

 Ny studie: I kommuner där SD är vågmästare får tiggare mindre stöd. 35  15 tweets  19 rekommendationer  1 rekommendationer

Vid halv tio-tiden på morgonen den 16 juli 1969 lyfte Nasas Apollo 11 mot månen.  Läs mer. 14  3 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

BUZZpuff
Foto:AP
Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: