Skottattentaten i Malmö

Manifesterar mot våldet – fick sin bil uppbränd

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Linda och Tony Bengtsson under manifestationen i Lindängen den 20 januari.

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix Linda och Tony Bengtsson under manifestationen i Lindängen den 20 januari.

Tony Bengtsson har blivit ansiktet utåt för den vanliga Malmöbon som vill få bort våldet från staden. Natten till torsdagen fick han sin bil uppbränd. ”Jag tolkar det som ett direkt missnöje eller hot mot mig”, säger Bengtsson som på fredagskvällen anordnar en stor manifestation på Stortorget i Malmö.

Tony Bengtsson har blivit ansiktet utåt för den vanliga Malmöbon som vill få bort våldet från staden. Natten till torsdagen fick han sin bil uppbränd. ”Jag tolkar det som ett direkt missnöje eller hot mot mig”, säger Bengtsson som på fredagskvällen anordnar en stor manifestation på Stortorget i Malmö.

Den 20 januari anordnade Tony och Linda Bengtsson en anitvåldsmanifestation i Malmöstadsdelen Lindängen.

– Vi tänkte bara göra en bra sak för området och trodde inte att det skulle växa sig så här stort, att jag skulle få vara så här delaktig i våldsdebatten i Malmö, säger Tony Bengtsson till DN.se.

Annons:

Men den senaste månaden har Tony Bengtsson kommit att bli en sorts medborgarnas representant i våldsdebatten. Klockan 19 på fredagskvällen anordnar han tillsammans med sin fru Linda den största manifestationen hittills, på Stortorget i Malmö.

– När jag var i Stockholm förra veckan funderade jag på hur vi skulle kunna vända det här till något positivt, jag tycker att vi har fastnat i våldsdebatten. Då bestämde jag mig för att vi skulle ha en stor manifestation för ”alla vi som älskar Malmö”, säger Bengtsson.

Vad går manifestationen ut på?

– Att få alla, oavsett om de är politiker, lärare, poliser eller vanliga medborgare, att se att de kan göra lite extra. Det är väldigt många som skyller på andra och tycker att andra ska komma med lösningar, men om alla gör lite extra i sina yrken och i det vanliga livet, det är då man kommer någonstans.

– Det är många som har fått helt fel bild av Malmö. När jag var i Stockholm förra veckan var det folk som sa ”nej, till Malmö kan man inte åka, då blir man skjuten”. Jag säger ”ge Malmö en chans och kom ner”. Där finns så mycket mer positivt än negativt.

Vad är ditt ”lilla extra”?

– Det tycker jag att jag har gjort den senaste månaden. Det är väl ingen som kan beskylla mig, efter en månad av heltidsarbete där jag lagt mitt eget arbete åt sidan och fått en uppbränd bil, för att inte ha gjort tillräckligt.

Den uppbrända bilen tros vara priset han har fått betala för sitt engagemang. Händelsen ägde rum under natten till torsdag.

– I vårt garage står 400–500 bilar. Där hade de satt fyr på en bil – min. Den hade bränts ned till grunden. Det var en riktigt stor brand, röken spred sig och det exploderade så att de boende på första våningen sprang ut i panik.

Enligt Sydsvenskan hade bilen flyttats ut från sin parkeringsplats i det underjordiska garaget innan den brändes upp. Det mesta tyder på att det var ett riktat attentat mot bilens ägare Tony Bengtsson.

– Jag tolkar det som ett direkt missnöje eller hot mot mig. Men vi har inte fått några andra hot så jag är inte jätterädd heller. Jag förmodar att det är en del smågangstrar som blir välbevakade av polisen nu, som har lagt sin frustration på mig.

Men han vägrar tror att de onda krafterna ska vinna i Malmö.

– Det finns väldigt många fler goda människor och krafter än det finns onda, och det glömmer man ofta bort. Under hela det här engagemanget så har folk hört av sig via mobil, via mejl, via Facebook och ute på gatan och stöttat oss. De säger ”det är tur att ni finns för ni säger det som vi inte vågar”. Stödet är extremt. Det finns väldigt många kärleksfulla människor i Malmö.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

brasse
Foto:Fredrik Sandberg/TT

 Blev 69 år. Skådespelaren ”Brasse” Brännström är död. 1369  47 tweets  1319 rekommendationer  3 rekommendationer

 Magnus Härenstam: Ledsen och förtvivlad över hans bortgång. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Björn Wiman: Framför allt var ”Brasse” Brännström barnens man. 74  32 tweets  42 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildspecial: Lars Erik ”Brasse” Brännströms karriär i bilder. 24  5 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stor vinst. Grävde upp metaller för 12,5 miljarder kronor, betalade endast 1,2 miljoner i avgift. 21  3 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

Gruva-144
Foto:TT
Annons:
putin
Foto:Mikhail Klimentjev/AFP

 Talade till ungdomar: Vi måste alltid stå beredda att slå tillbaka. 129  22 tweets  107 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare den 30 augusti: Bluffmakaren i Moskva. 42  4 tweets  35 rekommendationer  3 rekommendationer

 Höjd beredskap i Sverige. Efter Rysslands agerande i Ukraina. 35  4 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ukraina söker skydd hos Nato. Enligt premiärministern. 29  0 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

I onsdags skrev någon i Kanadas Natodelegation en tweet och bifogade en karta.  Läs mer. 50  14 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
May-Myat-Noe-144
Foto:AP

 Försvunnen. Konflikt mellan May Myat Noe och arrangören bakom skönhetstävling.

mujicapuff
Foto:Matilde Campodónico

Ett asketiskt liv och drastiska reformer kännetecken.  Möt José Mujica. 46  0 tweets  44 rekommendationer  2 rekommendationer

 Svenskuruguayanernas succé. Flyttade tillbaka – och blev framgångsrika. 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: