Sverige

Misstänkt krigsförbrytare greps i Stockholm

En 31-årig asylsökande man från Syrien har anhållits misstänkt för grova brott under kriget i Syrien. Mannen greps i Stockholm sedan polisen tagit del av uppgifter på sociala medier.

Enligt misstankarna ska brotten ha pågått mellan mars 2012 och juli 2015.

– Rubriceringen är grovt folkrättsbrott alternativt grov krigsförbrytelse, säger kammaråklagare Reena Devgun, som inte vill berätta på vilken sida 31-åringen ska ha stridit.

Nationella operativa avdelningen ska ha säkrat bevisning i form av ”uppgifter och bilder” som spridits på internet.

– Men den här typen av brott är generellt svårutredda och vi är beroende av att personer som vet något lämnar information, säger Reena Devgun vid internationella åklagarkammaren.

Tillslaget gjordes tidigt på tisdagsmorgonen i centrala Stockholm, där den asylsökande ska ha vistats en tid. Åklagaren väntas under torsdagen fatta beslut om en eventuell häktningsframställan. DN har pratat med mannens försvarare, advokat Johan Åkermark, men han vill inte lämna några kommentarer.

Enligt Reena Devgun har Åklagarmyndigheten inlett ett intensifierat samarbete med polisen och Migrationsverket för att avslöja misstänkta krigsförbrytare.

– Vi har ett internationellt åtagande när det gäller att motverka straffrihet för den här typen av brott och det är viktigt att förövare inte kan gömma sig i landet, säger hon.