Mordvapnet kan vara funnet

Publicerad 2002-10-20 00:00

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

I torsdags hittade Palmeutredarna en revolver som kan vara den som användes vid mordet på Olof Palme på Sveavägen 1986, enligt DN:s källor. Fyndet gjordes i södra Stockholm.

I torsdags hittade Palmeutredarna en revolver som kan vara den som användes vid mordet på Olof Palme på Sveavägen 1986, enligt DN:s källor. Fyndet gjordes i södra Stockholm.

Vapnet är troligen i så dåligt skick att man inte omedelbart kan provskjuta det för att jämföra det med de två kulor som hittades efter mordet.

Det vapen som hittats kan vara den revolver som stals hos filmaren Arne Sucksdorff 1977 - en Smith & Wesson .357 magnum.

En 47-årig yrkeskriminell har lett polisen till vapnet för att få strafflindring i ett pågående rättsfall och för att få igenom en rad andra krav som har med hans sjukdoms- och bostadssituation att göra.

Mannens advokat Johan Eriksson har deltagit i samtalen med polis och åklagare.

- Samtalen har inte förts med Palmespanarna utan med en annan åklagare i ett annat ärende. Nu har min klient bestämt sig för att byta sida, att sluta med kriminalitet och det är därför han vill berätta om vapnet, säger Johan Eriksson.

Eriksson säger att 47-åringen i samtalen tydligt pekat ut var vapnet kan återfinnas, att han har lämnat uppgifter omkring vapnet, men också att han inte vet om det handlar om mordvapnet.

- Men han har sagt att det finns en möjlighet att det skulle kunna vara mordvapnet.

47-åringen fanns, enligt Expressen, i kretsarna kring spelklubbsägaren Sigge Cedergren och Christer Pettersson på 1980-talet. Det vill inte Johan Eriksson kommentera men säger att hans klient under lång tid rörde sig bland amfetaminmissbrukare.

Om revolvern är det så kallade Sucksdorffvapnet placerar det återigen Pettersson högst på listan över misstänkta. Sigge Cedergren ska i ett polisförhör innan han dog ha sagt att han lånat ut en revolver till Pettersson i slutet på 1985, och Cedergrens beskrivning av vapnet tyder på att det är Sucksdorffrevolvern.

Först måste dock vapnet knytas till de kulor som polisen hittade på mordplatsen, och för det krävs en noggrann teknisk undersökning. Sedan måste vapnet också knytas till Pettersson.

Om vapnet är rostigt efter att ha legat i en sjö eller annan fuktig miljö under alla år måste det tas isär, läggas i olja, rengöras noggrant och monteras ihop innan det kan provskjutas.

Det krävs också att stålet inte har förtjockats under tiden som det legat i vatten och att pipan varit tillräckligt infettad för att klara vätan. Loppet i pipan måste vara i gott skick för att man ska kunna provskjuta, annars riskerar man att vapnet sprängs.

Pipan på vapnet kan också vara utbytt, även om det inte är lika vanligt att man gör det med revolvrar som med pistoler. I så fall är det omöjligt att knyta kulorna till vapnet. Av de kulor som finns kvar efter mordet på Sveavägen är det antagligen bara en som kan användas för att spåra vapnet, den andra är för demolerad.

Varje vapen är unikt och lämnar märken på kulan som avfyras. Märkena är lika exakta som fingeravtryck. Det är bland annat därför som Palmeutredarna koncentrerat sig på att hitta mordvapnet under senare år.

En annan anledning är att såväl hovrätten som friade Christer Pettersson 1988, som Högsta domstolen i sitt avslag på resningsansökan 1999 mot Pettersson, konstaterar att mordvapnet inte återfunnits. Detta har av jurister tolkats som att det inte går att fälla en gärningsman utan vapnet.

De vapen som Palmeutredarna letar efter är alla av typen Smith & Wesson .357 magnum.

Sex revolvrar finns med på listan över tänkbara mordvapen, men utredarna har koncentrerat sig på att hitta tre.

En är Sucksdorffrevolvern. En annan är den så kallade Mockfjärdsrevolvern. Den stals vid ett inbrott i Haparanda 1983, tillsammans med 91 patroner "metal piercing" i två askar.

Dessa patroner har samma sammansättning av blyisotoper och är tillverkade vid samma tillfälle som de två mordkulorna från Sveavägen.

Mockfjärdsrevolvern har använts vid ett bankrån i Småland och vid ett postrån i Mockfjärd. En kula sköts vid Mockfjärdsrånet men är för förstörd för att kunna jämföras med Palmekulorna. Polisen har förgäves letat efter Mockfjärdsvapnet efter flera tips, och bland annat tömt en hel sjö i sökandet. En tredje revolver kallas för Skeppsholmsvapnet; om det har polisen inte gått ut med några detaljer.

DN har inte lyckats få Palmeåklagaren Agneta Blidberg att kommentera vapenfyndet. Palmegruppens spaningschef Stig Edqvist är på Bali för att identifiera dödsoffer och har inte gått att nå.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Livshotande skador. Skars i halsen – fick hjälp i gatukök. Kvinna gripen. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

finland3-500
Foto:AP

Flygkrasch i Finland. Piloten och två andra räddade sig med fallskärmar.

malay244
Foto:AP

Kuala Lumpur. Malaysia Airlines nödlandade med uppfällda hjul. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Flight MH370. Fortfarande borta.

Annons:
twitter144
Foto:AFP

Korruptionsskandal. Konton läckte inspelningar på Erdogans familj och medarbetare.

Domstolsbeslut. Häver Twitterblockering. 7  6 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: