Myt om våldtäktsdrog på ny turné

Det varnas för det fiktiva medlet på krogen.

Robert Ekegren/Scanpix Det varnas för det fiktiva medlet på krogen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Myten om våldtäktsdrogen Progesterex härjar åter i Sverige, denna gång på Facebook. För att ge de falska varningarna tyngd har forskningssköterskan Birgitta Olofssons namn satts under brevet.

Myten om våldtäktsdrogen Progesterex härjar åter i Sverige, denna gång på Facebook. För att ge de falska varningarna tyngd har forskningssköterskan Birgitta Olofssons namn satts under brevet.

- Man är så fruktansvärt sårbar på nätet. Jag får leva med att det här alltid finns kvar, konstaterar hon.

För Birgitta Olofsson, medicine doktor i ortopi och forskningssköterska på avdelningen för geriatrik på Umeå universitet, är det nu andra gången som hon högst ofrivilligt agerar ambassadör för det cirkulerande brevet. I det, som nu har nått tusentals svenska Facebookanvändare, adresseras "alla föräldrar och alla andra som bryr sig".

Annons:

"Enligt polis och sjukhus blev en kvinna kidnappad från en nattklubb och våldtagen flera gånger, sedan övergiven", lyder den dramatiska upptakten i brevet.

I raderna som följer framgår att den våldtagna inte minns något av händelsen, och att det i henne fanns spår av både Rohypnol och steriliseringspillret Progesterex. Det förra preparatet är välkänt bland annat för sina avtrubbande egenskaper, men Progesterex finns det inget som heter. Men i brevet förleds läsaren att tro att preparatet används för att sterilisera större djur.

En kvinna som får detta i sin drink kommer

1. Inte att minnas något av händelsen, och kan alltså inte berätta vem förövaren är.
2. Inte bli gravid efter våldtäkten.
3. Aldrig att kunna bli med barn.

Trots den taffliga och oprofessionella tonen i brevet är det uppenbart många som köper myten rakt av, och skickar varningen vidare till alla sina vänner.

- Drogning på krogen är ju ett problem som faktiskt finns, jag tror det är därför det får sån spridning, tror Birgitta Olofsson.

Hon fick själv brevet för ett par år sedan, och skickade i god tro vidare. Hon ägnade inte namnet Progesterex många tankar, utan ville hjälpa till att uppmärksamma krogdrogningen som generellt problem.

Någonstans längs med vägen fångades hennes mejl upp av dem som från början påbörjat spridningen av brevet. Vips hade det anonyma brevet fått en inklistrad signatur: Birgitta Olofsson, sjuksköterska och doktorand på Umeå universitet. Brevet spreds som en löpeld, då för två år sedan. Och nu igen, via det nätbaserade mötesplatsen Facebook.

- Förra gången, när jag ännu var doktorand, hörde polisstuderande och reportrar av sig och undrade om det stämde. Den gången var jag ganska less.

Då lyckades Birgitta Olofsson nå fram till enskilda bloggare som sedan såg till att de falska rönen togs bort från sajterna. Men att få cirkulationen på Facebook att upphöra är tuffare.

- För dem är det svårt att komma åt enskilda, säger forskningssköterskan och visar upp mejlkorrespondensen med en Oliver på Facebooks användaravdelning.

Hon kallar det "patetiskt" att mytspridarna använder sig av ett obefintligt preparat. Bluffen är ju så lätt att avslöja om man bara skrapar lite på ytan, menar hon. Men med ett ämne som berör kanske det annars skarpa intellektet sviktar. Så var det ju för henne.

Och hon är inte ensam om att utnyttjas på detta sätt. I en radiointervju för två år sedan mötte hon en brittisk kvinna, en juriststuderande, som fått sitt namn satt under den engelskspråkiga varianten av Progesterex-varningen (myten är spridd världen över).

Enligt Bengt af Klintberg, författare och folklivsforskare på professorsnivå, finns det fler kända exempel på när dignitärer lyfts fram som uppropsskapare.

- I USA fick en auktoritär person inom sjukvården signera ett varningsbrev. Det gick ut på att man fick båda njurarna bortopererade och sedan vaknade i ett kallt bad med en telefon bredvid sig för att kunna ringa SOS, exemplifierar af Klintberg, som skrivit flera böcker om hur myter och sägner föds och sprids.

Han berättar att breven ofta gradvis förändras. Saker faller bort, andra tillkommer när folk kopierar och sänder vidare. Också signaturen ändras, kanske från ingen alls till ett sjukhus. Sedan till någon med en fin titel på sjukhuset i fråga.

- Det är så otroligt många som sprider dessa saker. De bedömer att det kan finnas substans i varningarna, särskilt om det rör ett reellt problem.

Han kan inte se något positivt med spridningen, som att breven skulle höja kvinnors försiktighet på krogen.

- Nej, det är ju en ohygglig anklagelse mot män att säga att de skulle offra en kvinnas fruktbarhet för att få tillgång till sex, säger Bengt af Klintberg.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

trygg1000
Foto:Oskar Kihlborg, Alamy

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 34  9 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 300 000 utlänningar i landet. Svårt få kontakt med turister i Nepal.

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 44  13 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

elfsborg-1000
Foto:Bildbyrån

 Halmstads första seger. Keene var med och stoppade sin gamla klubb.

 Välkomnades med Idolhån. Kevin Walker tillbaka i Sundsvall. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Djurgårdens andra raka seger. Efter knackiga starten på allsvenskan.

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 120  69 tweets  50 rekommendationer  1 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 29  13 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 11  5 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Dansstilen som Miley Cyrus är känd för uppskattades inte. Tre unga kvinnor döms. 17  10 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

twerk
Foto:AP
deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka. 35  5 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: