Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Myt om våldtäktsdrog på ny turné

Bokmärk artikel
Det varnas för det fiktiva medlet på krogen.

Robert Ekegren/Scanpix Det varnas för det fiktiva medlet på krogen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Myten om våldtäktsdrogen Progesterex härjar åter i Sverige, denna gång på Facebook. För att ge de falska varningarna tyngd har forskningssköterskan Birgitta Olofssons namn satts under brevet.

Myten om våldtäktsdrogen Progesterex härjar åter i Sverige, denna gång på Facebook. För att ge de falska varningarna tyngd har forskningssköterskan Birgitta Olofssons namn satts under brevet.

- Man är så fruktansvärt sårbar på nätet. Jag får leva med att det här alltid finns kvar, konstaterar hon.

För Birgitta Olofsson, medicine doktor i ortopi och forskningssköterska på avdelningen för geriatrik på Umeå universitet, är det nu andra gången som hon högst ofrivilligt agerar ambassadör för det cirkulerande brevet. I det, som nu har nått tusentals svenska Facebookanvändare, adresseras "alla föräldrar och alla andra som bryr sig".

Annons:

"Enligt polis och sjukhus blev en kvinna kidnappad från en nattklubb och våldtagen flera gånger, sedan övergiven", lyder den dramatiska upptakten i brevet.

I raderna som följer framgår att den våldtagna inte minns något av händelsen, och att det i henne fanns spår av både Rohypnol och steriliseringspillret Progesterex. Det förra preparatet är välkänt bland annat för sina avtrubbande egenskaper, men Progesterex finns det inget som heter. Men i brevet förleds läsaren att tro att preparatet används för att sterilisera större djur.

En kvinna som får detta i sin drink kommer

1. Inte att minnas något av händelsen, och kan alltså inte berätta vem förövaren är.
2. Inte bli gravid efter våldtäkten.
3. Aldrig att kunna bli med barn.

Trots den taffliga och oprofessionella tonen i brevet är det uppenbart många som köper myten rakt av, och skickar varningen vidare till alla sina vänner.

- Drogning på krogen är ju ett problem som faktiskt finns, jag tror det är därför det får sån spridning, tror Birgitta Olofsson.

Annons:

Hon fick själv brevet för ett par år sedan, och skickade i god tro vidare. Hon ägnade inte namnet Progesterex många tankar, utan ville hjälpa till att uppmärksamma krogdrogningen som generellt problem.

Någonstans längs med vägen fångades hennes mejl upp av dem som från början påbörjat spridningen av brevet. Vips hade det anonyma brevet fått en inklistrad signatur: Birgitta Olofsson, sjuksköterska och doktorand på Umeå universitet. Brevet spreds som en löpeld, då för två år sedan. Och nu igen, via det nätbaserade mötesplatsen Facebook.

- Förra gången, när jag ännu var doktorand, hörde polisstuderande och reportrar av sig och undrade om det stämde. Den gången var jag ganska less.

Då lyckades Birgitta Olofsson nå fram till enskilda bloggare som sedan såg till att de falska rönen togs bort från sajterna. Men att få cirkulationen på Facebook att upphöra är tuffare.

- För dem är det svårt att komma åt enskilda, säger forskningssköterskan och visar upp mejlkorrespondensen med en Oliver på Facebooks användaravdelning.

Hon kallar det "patetiskt" att mytspridarna använder sig av ett obefintligt preparat. Bluffen är ju så lätt att avslöja om man bara skrapar lite på ytan, menar hon. Men med ett ämne som berör kanske det annars skarpa intellektet sviktar. Så var det ju för henne.

Och hon är inte ensam om att utnyttjas på detta sätt. I en radiointervju för två år sedan mötte hon en brittisk kvinna, en juriststuderande, som fått sitt namn satt under den engelskspråkiga varianten av Progesterex-varningen (myten är spridd världen över).

Enligt Bengt af Klintberg, författare och folklivsforskare på professorsnivå, finns det fler kända exempel på när dignitärer lyfts fram som uppropsskapare.

- I USA fick en auktoritär person inom sjukvården signera ett varningsbrev. Det gick ut på att man fick båda njurarna bortopererade och sedan vaknade i ett kallt bad med en telefon bredvid sig för att kunna ringa SOS, exemplifierar af Klintberg, som skrivit flera böcker om hur myter och sägner föds och sprids.

Han berättar att breven ofta gradvis förändras. Saker faller bort, andra tillkommer när folk kopierar och sänder vidare. Också signaturen ändras, kanske från ingen alls till ett sjukhus. Sedan till någon med en fin titel på sjukhuset i fråga.

- Det är så otroligt många som sprider dessa saker. De bedömer att det kan finnas substans i varningarna, särskilt om det rör ett reellt problem.

Han kan inte se något positivt med spridningen, som att breven skulle höja kvinnors försiktighet på krogen.

- Nej, det är ju en ohygglig anklagelse mot män att säga att de skulle offra en kvinnas fruktbarhet för att få tillgång till sex, säger Bengt af Klintberg.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

tander1000

 15, 18 eller 19 år? Regeringen vill röntga flyktingbarn för att avgöra åldern. 37  0 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

bjorn
Foto:DN

 Björn af Kleen: Sverige har inte råd att låta mäta främmande kroppar med daterade metoder. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

alice-1000
Foto:Jonas Lindstedt

DN har följt en av vår tids mest kontroversiella debattörer.  Alice Teodorescu. 169  0 tweets  169 rekommendationer  0 rekommendationer

sdstenberg1000
Foto:Anders Hansson

 Ewa Stenberg: Övriga partier gör allt för att undvika SD:s mål om nyval. 29  0 tweets  27 rekommendationer  2 rekommendationer

 Ville slopa vice-rollerna. Åkesson förslag fick nobben av SD-ombuden.

Moske
Foto:DN

 Forskaren Aje Carlbom: SD-ledarens förslag skulle kunna gynna muslimer i Sverige. 534  0 tweets  533 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kritiken tillbakavisas av partistyrelsen. Det blev bråk direkt på Sverigedemokraternas landsdagar. 31  0 tweets  30 rekommendationer  1 rekommendationer

wigh488
Foto:DN
Annons:

 Leder slaget om att bli presidentkandidat. Har tappat tolv procentenheter efter kritiserade uttalanden.

trumpuff
Foto:AP
Sopor
Foto:TT

 Huvudstadsborna nästan sämst i landet. ”Jag vet inte ens vart jag ska gå för att återvinna.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: