Nio omkomna i bussolycka utanför Arboga

Publicerad 2006-01-27 22:06

koping.nu

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

"ARBOGA" Minst nio personer omkom och ett tiotal skadades allvarligt på fredagsförmiddagen i den svåraste bussolyckan som inträffat i Sverige i modern tid. En långfärdsbuss med 49 personer ombord körde av vägen i höjd med Högsjö, strax väster om Arboga.

Minst nio personer omkom och ett tiotal skadades allvarligt på fredagsförmiddagen i den svåraste bussolyckan som inträffat i Sverige i modern tid. En långfärdsbuss med 49 personer ombord körde av vägen i höjd med Högsjö, strax väster om Arboga.

- När vi tog oss in i vraket möttes vi av en syn vi inte hade kunnat föreställa oss, säger Lars Johansson, insatsledare vid Västra Mälardalens räddningstjänstförbund.

Klockan var 11.42 när polisen i Västmanland fick larm om att en fullsatt turistbuss av okänd anledning kört av vägen. I mycket hög hastighet kanade bussen ned för en cirka tio meter djup slänt, gled 100 meter och landade på taket med hjulen rakt upp i luften.

- Flera personer klämdes ihjäl i kraschen, andra blev hängandes upp och ner, säger Sören Svärd, avdelningschef vid räddningstjänsten i Västerås och pekar på den delvis demolerade bussen.

När DN kom till platsen pågick ett febrilt arbete med att få ut de instängda passagerarna. Räddningspersonalen tog sig in genom bussens sidorutor.

- Det var ingen trevlig syn som mötte dem. Passagerarna låg huller om buller. Några hade själva tagit sig loss, andra hade kastats omkring trots att de haft bilbälte på sig, säger Lars Johansson.

De flesta passagerarna satt fastspända i sina stolar och hängde upp och ned utan att kunna ta sig loss. Flera var allvarligt skadade och andra redan döda.

- Det var tyst och lugnt ombord. Tystnaden bröts då och då av att mobiltelefoner ringde i fickorna på passagerarna, säger Lars Johansson.

De lindrigast skadade kunde gå från platsen sedan de hjälpts loss av förbipasserande bilister och senare räddningspersonal, andra bars iväg på bår.

De skadade fördes till universitetssjukhuset i Örebro och Centrallasarettet i Västerås. De flesta passagerarna bar bilbälte vilket, enligt räddningspersonal på plats, räddade deras liv.

26 personer befann sig på fredagskvällen på sjukhus. På centrallasarettet i Västerås vårdades tio personer, varav fyra med allvarliga, men inte livshotande, skador. Ytterligare 15 personer, åtta kvinnor och sju män, fick vård på USÖ i Örebro. Av dem hade fyra allvarliga skador. En person fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Klockan 15.50 togs den siste passageraren ur bussen.

Ingenting vid olycksplatsen vittnade om vad som kunnat orsaka avåkningen. Det rådde ingen nämnvärd halka i området och där fanns inte heller några bromsspår i asfalten.

Ett 30-tal ambulanser och en handfull brandbilar deltog i räddningsinsatsen. Polispatruller spärrade av E18/E20 i båda riktningarna kort efter olyckan. En kvinnlig polis i 30-årsåldern blev påkörd när hon tillsammans med kolleger skulle spärra av motorvägen. Hon fördes till sjukhus. Enligt Ulf Palm, informatör på polisen i Västmanland, var hennes tillstånd stabilt.

Inger Hallquist, diakon i Svenska kyrkan i Arboga, träffade sju av passagerarna som varit med ombord på olycksbussen.

- De upplevde känslan när bussen åker av vägen som overklig, säger hon.

- De är omskakade och visar klassiska reaktioner på en traumatisk chock. Några stänger av helt, andra reagerar väldigt starkt, några gråter, andra inte, säger hon.

Den fullsatta bussen var på väg från Skövde till Stockholm. Passagerarna skulle gå på en föreställning av musikalen Mamma Mia. Föreställningen ställdes inte in, men ensemblen skulle uppmärksamma olyckan från scenen.

Statsminister Göran Persson säger i ett skriftligt uttalande att "vi är alla bestörta över denna tragedi och följer räddningsarbetet och sjukvårdsinsatserna mycket noga".

På Trefaldighetskyrkan i Arboga upprättades ett kriscenter dit lindrigt skadade passagerare fördes. Där möttes de av en så kallad Posomgrupp
I onsdags, två dagar före olyckan, genomförde Arboga kommun en katastrofövning.

- Vi fick då tillfälle att öva kommunikation och ledning i samband med en kris, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Ytterberg (s).

Haverikommissionen har inlett en utredning av olyckan.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:TT/Viking Line

”Någon av skepparna har brustit.” Polis utreder vårdslöshet i sjötrafik.

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 23  1 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

hamilton_244119
Foto:Reuters

DN rapporterade direkt. Överlägsen seger för Lewis Hamilton i Shanghais GP.

Annons:

Natten till den 20 april startade demonstrationer som skulle leda till massaker. Himmelska fridens torg. 12  6 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

kina_144102
Foto:Catherine Henriette
Annons:
Annons: