Tolkarna i Afghanistan

ÖB vill ha asyl för afghanska tolkar

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Asyl måste sökas individuellt

Sommaren 2012 sökte 24 afghanska tolkar asyl i Sverige, eftersom de fruktade för sina liv när Isaf minskar sin närvaro. De sökte vid ambassadkontoret på den svenska basen – men asyl måste enligt Migrationsverket sökas individuellt och i Sverige.

Migrationsminister Tobias Billström sa i somras till TT att ett undantag från reglerna inte var aktuellt, utan att asyl enbart ges till personer med skyddsbehov.

”Det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling.”

Migrationsminister Tobias Billström i juli förra året om vilket ansvar Sverige har för sina lokala tolkar i Afghanistan.

"Mazar-e-Sharif" ÖB Sverker Göranson kräver någon form av asylprogram för de afghanska tolkarna som arbetar åt Sverige. ”Det är varumärket Sverige som vi hanterar i detta. Det måste finnas en grad av medmänsklighet”, säger han.

ÖB Sverker Göranson kräver någon form av asylprogram för de afghanska tolkarna som arbetar åt Sverige. ”Det är varumärket Sverige som vi hanterar i detta. Det måste finnas en grad av medmänsklighet”, säger han.

Sverker Göranson är åter efter en drygt två månader lång sjukskrivning. DN mötte honom på militärbasen Marmal utanför Mazar-e-Sharif. ÖB var med när ett svenskt helikopterförband lämnade över till nästa, som är utrustat med splitter­nya Blackhawkhelikoptrar.

ÖB var glad över att ha fått ett varmt mottagande.

Annons:

– Jag har mött soldater här som säger ”välkommen tillbaka, det är skönt att ha dig här igen!” Har man inte haft puls innan så får man det då!

Han säger att han mår bra och är redo.

– Jag har haft en period med återladdning och reflektion och fokuserat på mig själv.

Många av de tolkar som arbetar åt de svenska militärerna är oroliga för sin situation nu när den Natoledda insatsen som Sverige deltar i här i Afghanistan är på väg att avvecklas. Till skillnad från vad som gäller i flera andra länder har de inga möjligheter att söka asyl i Sverige härifrån om de hotas.

– I en sådan här miljö är tolken en helt vital del av insatsen. Vi lever i fullständig symbios i förbandet. Ska vi kunna fungera och rekrytera i framtiden, oavsett vilket land det gäller, så måste tolkarna uppfatta att vi tar hand om dem.

ÖB säger att det utan tvekan finns ett hot mot tolkarna i Afghanistan när Sverige drar sig tillbaka militärt.

– De förknippas med Isaf och svenska förband. Och alla vill inte ha oss här, även om huvuddelen av folket vill det. Sverker Göranson säger att han vill att regeringen skapar någon form av asylprogram för tolkarna.

– Det är varumärket Sverige som vi hanterar i detta. Det måste finnas en grad av medmänsklighet.

Under tiden som ÖB har varit sjukskriven har Försvarsmakten lämnat underlag till regeringen som visar att det kommer att saknas i snitt mer än fyra miljarder kronor per år i försvarsbudgeten efter 2014. Det gäller om den nya organisationen som regeringen har beslutat om ska kunna förverkligas.

Regeringens svar så här långt har varit att ge ett sparbeting på 500 miljoner kronor på försvarets personalanslag. ÖB säger att han ska lämna sitt svar i augusti, men att besparingen solklart kommer att få konsekvenser.

Sverker Göranson understryker att Försvarsmakten nu fortsätter att bemanna och utrusta den insatsorganisation som regeringen har beslutat om. Men försvaret tvingas skjuta upp det datum då den nya organisationen ska vara färdig, eftersom det saknas pengar. På sikt anser Göranson att regeringen måste välja: antingen ge försvaret höjda anslag eller ändra dess uppgifter och organisation.

– Vi ska fortsätta samarbeta med andra länder, vi ska fortsätta effektivisera. Men vi måste också överväga hur vi ska se på resurserna, annars kan vi inte upprätthålla kvaliteten. Det kostar att öva och att kunna göra det vi gör här ute. Det krävs resurstillskott.

Finns det någon gräns för dig där du säger ”jag kan inte längre ta ansvar för den här organisationen”?

– Jag kan vara ärlig och säga att det finns dimensioner av det här där min primära tanke faktiskt har varit hos soldater och sjömän i insats. Ser vi inte till så att de är uppbackade och skyddade på ett adekvat sätt, då går gränsen. För då är det mänskligt liv som står på spel.

Under sin sjukskrivning har Sverker Göranson sett rysk tv:s parodi på hans uttalande om att Sverige kan försvara sig i högst en vecka mot ett begränsat anfall. ÖB dansar där till Abbas ”Mamma Mia” tillsammans med soldater i latexshorts och gula gummistövlar.

– Det är ju deras propaganda. Men jag gillar att uppträda till ­Abbas musik, så jag har inga problem med det, ler han.

Läs mer:

Premiär för Blackhawk-helikopter

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

kopenhamn_500
Foto:TT

 Område avspärrat. Två personer har skjutits i centrala Köpenhamn. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hårdare varning för socker. Så många teskedar socker får du äta om dagen. 12  1 tweets  9 rekommendationer  2 rekommendationer

godis_144102
Foto:Alamy
Annons:
lofven_500
Foto:Lotta Härdelin

 Detta händer i dag. Löfven väntas kallas till riksdagens talman. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: Alliansen kan kapa strå till damoklessvärd. 160  23 tweets  136 rekommendationer  1 rekommendationer

 Siffror från hela Sverige. I DN:s Valbevakare kan du se röstresultatet ända ner till valkretsen. 129  41 tweets  81 rekommendationer  7 rekommendationer

valsedel_144102
Foto:Bildbyrån
Annons:

Guldfisken George opererades för tumör i huvudet.  ”Det var ganska pillrigt.” 100  6 tweets  93 rekommendationer  1 rekommendationer

GuldfiskOperation244
Foto: Reuters
Filipstad500
Foto:Jonas Lindkvist

 Nis Hur sörjer valresultatet. Han reste från Somalia till Filipstad. 117  27 tweets  90 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD erkänner - låtsades ha firmafest. Bluffade till sig lokal för valvaka. 28  2 tweets  26 rekommendationer  0 rekommendationer

SDnamn144
Foto:TT

 Få kvinnor bland de nya ledamöterna. Ser ut att få totalt 49 mandat. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Från lokal valvaka. ”SD vill hjälpa folk på plats så nu fick de bidra.” 81  22 tweets  59 rekommendationer  0 rekommendationer

Jimmie144
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: