Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ökad ström av tips till Säpo

Ett videoklipp där en islamist uttrycker grova hot mot Sverige cirkulerar på nätet och sätter skräck i tittare. Säkerhetspolisen har den senaste tiden fått fler tips om näthot än normalt.

– Många är upprörda med anledning av de filmer och annan information som sprids och delas på internet med koppling till situationen i Syrien och regionen”, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till DN.

Ett av de klipp Sirpa Franzén talar om är från torsdagens direktsändning av det islamkritiska tv-programmet ”Su’al Jari’?” (”En vågad fråga?”).

Fyrtiotvå minuter in i programmet släpptes en man fram som sade sig ringa från Sverige. Mannen talar arabiska och säger sig heta ”Sheikh Ahmed”. Han bor, enligt egen uppgift, i Sverige och sympatiserar med terrororganisationen Islamiska staten (IS).

I klippet hotar han med heligt krig i Sverige och Europa: ”Vi ska kriga och ta över Sverige.”

Programledaren, den marockanska tv-profilen Rachid Hmami, har konverterat från islam till kristendom. I samtalet med mannen ifrågasätter han dennes påståenden och tolkning av islam. Frågorna han ställer dryper emellanåt av sarkasm.

– Ja, du bor alltså hos de otrogna? Du tar emot deras bidrag som du äter och dricker för?

Samtalet pågår i cirka sju minuter. Klippet har försetts med svenska undertexter och laddats upp på Youtube. DN kan bekräfta att översättningen på det stora hela är korrekt. Huruvida mannen verkligen har någon koppling terrororganisationen IS är inte klart.

– Säkerhetspolisen tar alla uppgifter om hot och annan information vi får på allvar. Vi bearbetar och analyserar informationen för att se om det rör sig om för oss redan kända individer eller om det finns substans i eventuella hot som framförs, för att sedan kunna gå vidare med eller avfärda uppgifterna, säger Sirpa Franzén.

De senaste åren har det i mycket begränsad omfattning förekommit offentligt uttalade hot mot Sverige från våldsbejakande islamistiska grupper. Däremot har det i ett fåtal fall offentligt framförts hot mot individer i Sverige.

– Vi följer personer som reser för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper och det finns säkra uppgifter om ett 80-tal svenskar som rest till Syrien. Av dessa har ett antal svenskar anslutit sig till ISIS, ISIL och IS men exakt antal går vi inte in på, säger Sirpa Franzén.

Hotnivån för Sverige ligger – oförändrad sedan 2010 – på förhöjd nivå.

Hans Brun forskar om kontraterrorism vid Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier på Försvarshögskolan.

– Vad mannen i programmet säger ligger i linje med vad al-Qaida, Islamiska staten och Boko Haram säger. Den här extremismen drar till sig tokskallar.

Hans Brun säger att dylika hot är vanliga.

– Det finns islamister i Sverige, men antalet är litet, och antalet militanta islamister är ännu lägre. Vi har större problem med högt blodtryck och självmordsfrekvenser.

Tv-kanalen al-Hayat som sände programmet har en kristen evangelisk värdegrund och präglas av ett islamkritiskt innehåll. Utbudet av den sortens kanaler är förhållandevis stort. Gemensamt för många av dem är att de sänder från någonstans i Östeuropa eller USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.