Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Om könsroller på föräldrasajter: "Män, ta för er!"

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

En frustrerad småbarnspappa pekar i DN Debatt på ojämställda föräldrasajter. Men papporna måste själva bli bättre på att ta plats och se statusen i föräldraskapet, säger Vi Föräldrars chefredaktör Helena Rönnberg. "Välkomna in, alla män! Men vi måste ha hjälp", säger hon och vill se lag på att föräldraledighet ska delas rakt av.

En frustrerad småbarnspappa pekar i DN Debatt på ojämställda föräldrasajter. Men papporna måste själva bli bättre på att ta plats och se statusen i föräldraskapet, säger Vi Föräldrars chefredaktör Helena Rönnberg. "Välkomna in, alla män! Men vi måste ha hjälp", säger hon och vill se lag på att föräldraledighet ska delas rakt av.

På måndagens DN Debatt uttryckte en småbarnspappa besvikelse och frustration över föräldrasajter som Allt om barn och Vi föräldrar. På sajterna möts han av bara kvinnoansikten. Diskussionerna förs enkom kvinnor, mammor, emellan.

Kvinnorna framstår som de enda hemmavarande föräldrarna, de enda som engagerar sig i de små liven och som söker stöd i varandras erfarenheter. Var är männen, undrar pappan, och varför framställer kvinnorna ständigt sina män som de händiga och sig själva som de som sköter barn och alla marktjänster?

Annons:

"Får inte män skriva för er eller är det så att det inte finns några män som kan eller vill skriva? Har ni på redaktionerna reflekterat över det?", skriver pappan i debattinlägget.

- Det är klart att vi vill få in fler män! Och jag tror att vi alla, på både webb och i papper, jobbar hårt med det. Vi försöker och det är en ständig kamp, säger Helena Rönnberg, chefredaktör på Vi Föräldrar, men tillägger att det viktigaste är hur man skriver om föräldraskapet – oavsett om den som skriver är man eller kvinna.

Hur går ni tillväga i era försök att få in män?

- Vi letar frilansande män som kan skriva för oss. Vi intervjuar pappor. Men vi har överlag upplevt att det är svårare att få män att exempelvis ställa upp på intervjuer. Ofta lämnar de över till kvinnan att svara, trots att frågan är ställd till dem.

Nej, att på egen hand lyckas vikta upp den manliga närvaron på föräldrasajterna tror Helena Rönnberg inte är möjligt. Det är fortsatt ingen status att uttala sig om föräldraskap, lyder hennes erfarenhet.

De unga fäderna slits mellan dagens krav på att de ska vara lika engagerade som mammorna. Att de ska ta ut pappaledighet, helst lika mycket som mödrarna. Men, säger chefredaktören, de motarbetas ofta av äldre män – män som själva inte förväntades ta för sig som föräldrar på samma sätt som kvinnorna. Män som därför nu, i de yngre männen, inte vill se vad de själva gick miste om.

Annons:

- Det är jättebra att sådana här reaktioner (som i DN Debatt) kommer. Men det handlar om att dagens pappor skapar något historiskt, nåt deras pappor inte gjorde.

Så skulle Helena Rönnberg någonsin själv gå in och tycka till om ett ojämställt, könsrollsbundet blogginlägg på Vi Föräldrar? Kanske hon skulle kommentera det på forumet, säger hon, men det ska mycket till. Dessutom brukar ju andras kommentarer inte heller låta vänta på sig, säger hon.

- Överlag måste vi bli bättre, men behöver draghjälp. Om vi får en lagstiftning med att dela lika på föräldraledigheten – då kommer mycket att lösa sig.

Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan och författare till föräldraboken "Hemliga pappan", är inne delvis på samma linje.

- När jag började med bloggen "Hemliga pappan" för fyra år sedan hade jag egentligen inga som helst politiska ambitioner. Men under de fyra år jag varit pappa till mina två döttrar har jag kommit att tänka på det i politiska termer.

Han har gått från att känna sig "någorlunda liberal" i åsikten att staten inte ska styra för mycket hur föräldrar ska göra. Men föräldraskapet öppnade hans ögon på vid gavel. Han tror nu att ett statligt stöd i form av jämställdhetsbonus är rätt väg.

- Jag som kulturjournalist skulle väl snarast bli pikad om jag inte tog ut hälften av föräldraledigheten. Men på en liten, teknisk industri på en liten ort är verkligenheten en annan, säger Andreas Ekström.

Sajten alltombarn.se fick sig i debattartikeln en rejäl skopa ovett för de fasta, kvinnliga bloggarnas tonläge. Debattören tycker de cementerar gamla könsroller genom att skildra sig själva som de som står för markservice, medan männen lagar tak och river väggar.

Den kritiken håller sajtens chefredaktör Kristin Gunnarsson, själv en av bloggarna, inte med om.

- Våra bloggare är starka kvinnor som skildrar sina män och vågar lyfta fram sina förhållandens olika sidor på ett sätt som inte var möjligt för tjugo år sedan. Det är verkligen ett stort steg framåt.

Hon ger däremot debattören rätt i att det borde figurera fler pappor – såväl på den egna sajten som inom annan föräldramedia. Hon undrar också var männen är, säger hon – när de sänder ut efterlysningar i läsekretsen är det idel kvinnor som svarar.

- Men vår främsta målgrupp är ändå mammor och kvinnor. Vi vill stärka dessa och få dem att känna sig trygga i sina roller och i sina kroppar Till exempel att det är okej att amma hur länge och mycket man vill och att det är normalt att magen hänger efter graviditeten, säger Kristin Gunnarsson.

Men är det inte viktigt att mammor och pappor kan mötas på samma forum?

- Jo, absolut. Och vi gör saker för pappor också och har absolut inte stängt dörrarna. Vi vill gärna komma i kontakt med duktiga pappabloggare.

Sajten har bland annat publicerat en krönika skriven av just den småbarnspappa som nu väckt debatten, berättar Gunnarsson.

Men hon frågar sig vad jämställdhet är. Är det att kvinnan fixar taket och mannen handlar? Eller är det att de saker man gör värderas lika högt?

- Jag tycker det viktiga är att allas bidrag till hemmet är lika mycket värda, säger Kristin Gunnarsson. Och, tillägger hon, att mamman och pappan har lika stort barnansvar.
 

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

larmet
Foto:FN, Magnus Hallgren

 Tystad av FN:s högsta ledning. Ny oberoende utredning ger honom rätt. 825  0 tweets  825 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nutidstestet. Lennart Hellsing, Zlatan, julgranar och en kung. Har du koll på vad som hänt i veckan? 8  0 tweets  7 rekommendationer  1 rekommendationer

nutid-488
Foto:DN/Bildbyrån
Annons:
flyktingar1000
Foto:Daniel Nilsson

 DN/Ipsos. Blocken står stabila – men andelen osäkra väljare ökar. 29  0 tweets  28 rekommendationer  1 rekommendationer

 SD:s Jomshof: Vi kan tappa 2–3 procentenheter efter helomvändningen. 2  0 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ewa Stenberg: Nu finns det flera olika alternativ för de väljare som låtit invandringspolitik avgöra. 20  0 tweets  19 rekommendationer  1 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: