Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

Polis åtalas för misshandel

Den 34-åriga polis som fångades på film när hon bussade sin hund på en 31-årig man och överöste honom med batongslag åtalas misstänkt för misshandel alternativt tjänstefel.

– Jag har idag expedierat ett åtal till Stockholms tingsrätt, säger överåklagare Mats Åhlund, chef för riksenheten för polismål till DN.

Dagens Nyheter kunde den 12 juli visa en film som ett vittne till händelsen, som inträffade i centrala Stockholm, hade tagit med sin mobilkamera. På videoklippet syns hur polisen beordrar en man att lägga sig ned på marken. När han inte lägger sig ned angriper polisen honom med hund och batong.

Filmen väckte starka reaktioner från läsare, kriminologer och politiker.

Efter att överåklagare Mats Åhlund, chef för riksenheten för polismål, sett filmen på DN.se samma dag ansåg han det ”solklart” att inleda en förundersökning för att utreda om polisen hade överskridit sina befogenheter och begått ett brott. Av filmen framgick inte vad som hänt före och efter det våldsamma ingripandet.

På måndagen kom beskedet att Mats Åhlund åtalar polisen.

– Jag har fattat beslutet därför att jag på objektiva grunder tycker mig kunna emotse en fällande dom för antingen misshandel alternativt tjänstefel, säger han.

Enligt åtalet har polisen misshandlat mannen genom att låta sin tjänstehund gå till angrepp och bita honom samt slå honom med över tio slag med batong på hans armar, ben, rygg och mage, vilket har förorsakat smärta, svullnader samt blåmärken och bit- och sårskador över höger ljumske.

Åklagaren skriver att våldet ”med hänsyn till omständigheterna inte varit försvarligt.”

Vilket straff som polisen riskerar om hon fälls vill inte Mats Åhlund spekulera i.

– Jag vet vilka påföljder som gäller för brotten men för inte process i media, säger han.

Kvinnan fick till en början jobba kvar på polisens hundenhet men omplacerades till en inre tjänst när hon delgavs misstanke om misshandel och tjänstefel.

– Det är besvärligt för henne att vara föremål för en brottsutredning. Därför har hon inte längre en patrullerande tjänst ute på stan. Nu utbildar hon andra poliser i hunddressyr. Det kommer hon att fortsätta med tills den här saken är helt utagerad, säger länspolismästare Mats Löfving.

I dagsläget vill länspolismästaren inte kommentera åklagarens beslut.

– Jag har ingen insyn i utredningen, och det ska jag inte ha. Det är angeläget att vi vanliga poliser hålls utanför, säger han.

Polisförbundet vill inte heller kommentara åklagarens beslut om att väcka åtal.

– Vi kan inte uttala oss om ett pågående ärende när det gäller så känsliga saker, säger förbundets pressansvarige, Elisabeth Zaar.

När rättegången mot polisen inleds är ännu inte fastställt. Kvinnan förnekar brott.

Den 31-årige mannen är misstänkt för misshandel för en händelse som ägde rum tidigare samma kväll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.