Polislarmen

Polisen klarar upp färre brott trots nya miljarder

Publicerad 2012-01-19 05:59

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.

Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.

De senaste åren har polisen genomfört en av de största personalrekryteringarna i modern tid. Anslagen i statsbudgeten ökade med över 25 procent mellan 2006 och 2011.

Ändå har andelen uppklarade brott under perioden stått och stampat på samma låga nivå. Förra året klarade rättsväsendet upp 16 procent av de anmälda brotten, vilket till och med är en minskning med en procentenhet jämfört med år 2010.
Det visar ny statistik som Rikspolisstyrelsen har tagit fram på uppdrag av Dagens Nyheter.

Inför den stora rekryteringen av nya poliser för fem år sedan låg uppklarningsprocenten på 17 procent.

– Vi är självkritiska och inte nöjda med vårt utredningsresultat. Detta speglar sig i statistiken. Uppklarningen har inte ökat så mycket som vi tycker att den borde göra, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen.

Brott räknas som uppklarade när fallen lett till åtal, prick i belastningsregistret (åtalsunderlåtelse) eller böter (strafföreläggande). Inom rättsväsendet kallas begreppet för ”personuppklarning”.

Antalet uppklarade brott har ökat sedan 2006, men inte i samma takt som antalet anmälda brott. År 2009 skedde dessutom ett trendbrott och sedan dess har även antalet uppklarade brott minskat.

Störst uppklarningsprocent har narkotikabrott och trafikbrott – 65 procent, respektive 58 procent.

Polisens sämsta gren är att ta fast tjuvar. Andelen tillgreppsbrott som klaras upp, alltså stölder och inbrott, ligger på 2,5 procent.

– Vid tillgreppsbrott ska man oftast komma in och få godset som har tagits. Det är betydligt enklare att klara upp ett narkotikabrott där man ser att en människa är narkotika­påverkad. Vi måste arbeta på ett bättre sätt gällande tillgreppsbrott, säger Kalle Wallin.

Skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. Sämst på att lösa brott är polismyndigheterna i Stockholms län och Skåne, där uppklarningsprocenten ligger på 14 respektive 15 procent. Desto bättre presterar Kronobergspolisen som förra året klarade upp 25 procent av brotten. Rikspolisstyrelsen misstänker dock att Kronobergs siffra är för hög, på grund av statistiskt fel.

– Vi har tagit fram en utredningsmetod, men tycker inte att alla myndigheter har anammat denna tillräckligt bra. Det kan vara en av huvudanledningarna till att det ser ut så här, säger Kalle Wallin.

Utredningsmetoden kallas för ”Polisens nationella utredningskoncept” och tanken är att denna ska vara kärnan i polisarbetet. Det handlar om att förändra arbetssättet för att få snabbare brottsutredningar, till exempel genom att ta dna-spår på brottsplatsen och att förundersökningsledaren ska vara kvalificerad för jobbet.

– En annan förklaring är hur man använder resurserna. Vi har satsat mycket på den yttre brottsförebyggande verksamheten – vilket har gett resultat i ökat förtroende. Och en del resurser går åt att hjälpa brottsoffer, skydda vittnen, skydda målsägare och att säkra rättsväsendet. Det kan vara så att dessa kraftfulla satsningar inte ha stått i relation till vårt sätt att utreda, säger Kalle Wallin.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

polen
Foto:Lukasz Szelemej/AP Amerikanska fallskärmsjägare på plats i Polen på onsdagen.

Ska ha återtagit stad. Upprorsmän i Slovjansk förbereder sig på anfall. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Mynt markerar annektering av Krim. Specialutgåva i Ryssland.

Madeleine-Mccann-144
Foto:AP

Försvunna Medeleine McCann. 18 fall där en man tagit sig in i semesterhem i trakten där den brittiska familjen bodde i Portugal.

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: Uppdrag Gransknings reportage är en hjärtskärande och skrämmande berättelse om hat, hot och våld. 158  54 tweets  104 rekommendationer  0 rekommendationer

poohl
Foto:TT
Annons:
Annons: