Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Polislarmen

Polisen klarar upp färre brott trots nya miljarder

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

19 september
DN skriver att polisen missar tusentals larm på grund av resursbrist.

21 september
Missnöjet pyr i poliskåren. Många anställda berättar för DN att kraftig underbemanning lett till allvarliga tillbud.

23 september
Folkpartiet kräver att en extern myndighet införs som granskar polisen. Justitieminister Beatrice Ask (M) vill att myndighetsfrågan diskuteras i en pågående utredning.

26 september
DN listar alla anmälningar i Stockholms län under ett dygn. Få leder till straff.

27 september
Polisen dröjde en timme vid en skottlossning i Östberga. En man hann avlida.

30 september
Flera polischefer har olagligt efterforskat uppgiftslämnare inom Stockholmspolisen. Detta ska ha skett efter kritiska reportage i DN och i Sveriges Radio.

2 oktober
Polisens siffror över uppklarade brott är uppblåsta. En stor del av brotten är i själva verket avskrivna.

Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.

Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.

De senaste åren har polisen genomfört en av de största personalrekryteringarna i modern tid. Anslagen i statsbudgeten ökade med över 25 procent mellan 2006 och 2011.

Ändå har andelen uppklarade brott under perioden stått och stampat på samma låga nivå. Förra året klarade rättsväsendet upp 16 procent av de anmälda brotten, vilket till och med är en minskning med en procentenhet jämfört med år 2010.
Det visar ny statistik som Rikspolisstyrelsen har tagit fram på uppdrag av Dagens Nyheter.

Annons:

Inför den stora rekryteringen av nya poliser för fem år sedan låg uppklarningsprocenten på 17 procent.

– Vi är självkritiska och inte nöjda med vårt utredningsresultat. Detta speglar sig i statistiken. Uppklarningen har inte ökat så mycket som vi tycker att den borde göra, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen.

Brott räknas som uppklarade när fallen lett till åtal, prick i belastningsregistret (åtalsunderlåtelse) eller böter (strafföreläggande). Inom rättsväsendet kallas begreppet för ”personuppklarning”.

Antalet uppklarade brott har ökat sedan 2006, men inte i samma takt som antalet anmälda brott. År 2009 skedde dessutom ett trendbrott och sedan dess har även antalet uppklarade brott minskat.

Störst uppklarningsprocent har narkotikabrott och trafikbrott – 65 procent, respektive 58 procent.

Polisens sämsta gren är att ta fast tjuvar. Andelen tillgreppsbrott som klaras upp, alltså stölder och inbrott, ligger på 2,5 procent.

Annons:

– Vid tillgreppsbrott ska man oftast komma in och få godset som har tagits. Det är betydligt enklare att klara upp ett narkotikabrott där man ser att en människa är narkotika­påverkad. Vi måste arbeta på ett bättre sätt gällande tillgreppsbrott, säger Kalle Wallin.

Skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. Sämst på att lösa brott är polismyndigheterna i Stockholms län och Skåne, där uppklarningsprocenten ligger på 14 respektive 15 procent. Desto bättre presterar Kronobergspolisen som förra året klarade upp 25 procent av brotten. Rikspolisstyrelsen misstänker dock att Kronobergs siffra är för hög, på grund av statistiskt fel.

– Vi har tagit fram en utredningsmetod, men tycker inte att alla myndigheter har anammat denna tillräckligt bra. Det kan vara en av huvudanledningarna till att det ser ut så här, säger Kalle Wallin.

Utredningsmetoden kallas för ”Polisens nationella utredningskoncept” och tanken är att denna ska vara kärnan i polisarbetet. Det handlar om att förändra arbetssättet för att få snabbare brottsutredningar, till exempel genom att ta dna-spår på brottsplatsen och att förundersökningsledaren ska vara kvalificerad för jobbet.

– En annan förklaring är hur man använder resurserna. Vi har satsat mycket på den yttre brottsförebyggande verksamheten – vilket har gett resultat i ökat förtroende. Och en del resurser går åt att hjälpa brottsoffer, skydda vittnen, skydda målsägare och att säkra rättsväsendet. Det kan vara så att dessa kraftfulla satsningar inte ha stått i relation till vårt sätt att utreda, säger Kalle Wallin.

Kommentarer (30)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

NYromsomn
Foto:Janerik Henriksson/TT

 Kämpade mot tårarna. "Nu har vi gått ner på en miniminivå." 570  0 tweets  562 rekommendationer  8 rekommendationer

 Regeringen vill minska antalet asylsökande. Följer EU:s lägstanivå. 2610  0 tweets  2608 rekommendationer  2 rekommendationer

 Enligt tidskriften Forbes. Toronto Maple Leafs borta från förstaplatsen för första gången sedan 2006.

rangers-488
Foto:AP
henke
Foto:AP

 Världens bästa målvakt. Tog 31 skott när Rangers ”nollade” Nashville. Så bra är han – se statistik. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så fungerar ”Henkes” nya skridskor. ”Det gör att jag får bättre grepp.” 14  0 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
tunis
Foto:Hassene Dridi/AP

 Minst tolv döda i bombdåd. Attack mot presidentens säkerhetsstyrka. 40  0 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: