Polislarmen

Polisen klarar upp färre brott trots nya miljarder

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

19 september
DN skriver att polisen missar tusentals larm på grund av resursbrist.

21 september
Missnöjet pyr i poliskåren. Många anställda berättar för DN att kraftig underbemanning lett till allvarliga tillbud.

23 september
Folkpartiet kräver att en extern myndighet införs som granskar polisen. Justitieminister Beatrice Ask (M) vill att myndighetsfrågan diskuteras i en pågående utredning.

26 september
DN listar alla anmälningar i Stockholms län under ett dygn. Få leder till straff.

27 september
Polisen dröjde en timme vid en skottlossning i Östberga. En man hann avlida.

30 september
Flera polischefer har olagligt efterforskat uppgiftslämnare inom Stockholmspolisen. Detta ska ha skett efter kritiska reportage i DN och i Sveriges Radio.

2 oktober
Polisens siffror över uppklarade brott är uppblåsta. En stor del av brotten är i själva verket avskrivna.

Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.

Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.

De senaste åren har polisen genomfört en av de största personalrekryteringarna i modern tid. Anslagen i statsbudgeten ökade med över 25 procent mellan 2006 och 2011.

Ändå har andelen uppklarade brott under perioden stått och stampat på samma låga nivå. Förra året klarade rättsväsendet upp 16 procent av de anmälda brotten, vilket till och med är en minskning med en procentenhet jämfört med år 2010.
Det visar ny statistik som Rikspolisstyrelsen har tagit fram på uppdrag av Dagens Nyheter.

Annons:

Inför den stora rekryteringen av nya poliser för fem år sedan låg uppklarningsprocenten på 17 procent.

– Vi är självkritiska och inte nöjda med vårt utredningsresultat. Detta speglar sig i statistiken. Uppklarningen har inte ökat så mycket som vi tycker att den borde göra, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen.

Brott räknas som uppklarade när fallen lett till åtal, prick i belastningsregistret (åtalsunderlåtelse) eller böter (strafföreläggande). Inom rättsväsendet kallas begreppet för ”personuppklarning”.

Antalet uppklarade brott har ökat sedan 2006, men inte i samma takt som antalet anmälda brott. År 2009 skedde dessutom ett trendbrott och sedan dess har även antalet uppklarade brott minskat.

Störst uppklarningsprocent har narkotikabrott och trafikbrott – 65 procent, respektive 58 procent.

Polisens sämsta gren är att ta fast tjuvar. Andelen tillgreppsbrott som klaras upp, alltså stölder och inbrott, ligger på 2,5 procent.

– Vid tillgreppsbrott ska man oftast komma in och få godset som har tagits. Det är betydligt enklare att klara upp ett narkotikabrott där man ser att en människa är narkotika­påverkad. Vi måste arbeta på ett bättre sätt gällande tillgreppsbrott, säger Kalle Wallin.

Skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. Sämst på att lösa brott är polismyndigheterna i Stockholms län och Skåne, där uppklarningsprocenten ligger på 14 respektive 15 procent. Desto bättre presterar Kronobergspolisen som förra året klarade upp 25 procent av brotten. Rikspolisstyrelsen misstänker dock att Kronobergs siffra är för hög, på grund av statistiskt fel.

– Vi har tagit fram en utredningsmetod, men tycker inte att alla myndigheter har anammat denna tillräckligt bra. Det kan vara en av huvudanledningarna till att det ser ut så här, säger Kalle Wallin.

Utredningsmetoden kallas för ”Polisens nationella utredningskoncept” och tanken är att denna ska vara kärnan i polisarbetet. Det handlar om att förändra arbetssättet för att få snabbare brottsutredningar, till exempel genom att ta dna-spår på brottsplatsen och att förundersökningsledaren ska vara kvalificerad för jobbet.

– En annan förklaring är hur man använder resurserna. Vi har satsat mycket på den yttre brottsförebyggande verksamheten – vilket har gett resultat i ökat förtroende. Och en del resurser går åt att hjälpa brottsoffer, skydda vittnen, skydda målsägare och att säkra rättsväsendet. Det kan vara så att dessa kraftfulla satsningar inte ha stått i relation till vårt sätt att utreda, säger Kalle Wallin.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

lonegap500
Foto:Alamy

 Ny LO-rapport. Största lönegapet sedan före andra världskriget. 33  9 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 Mer fakta ur LO:s lönerapport. Män och kvinnor, stad och landsbygd.

oberg_500
Foto:TT

 SD: Bedrövligt. Svenska motståndsrörelsen tar plats i politiken. 535  48 tweets  484 rekommendationer  3 rekommendationer

 Våldsamma nazister på frammarsch. Ny generation breder ut sig. 1300  77 tweets  1223 rekommendationer  0 rekommendationer

valsedlar244
Foto:All Over Press

 Kontroversiell bakdörr i svenska vallagen. Vissa kuppar in sig – andra blir ofrivilligt invalda. 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
reinfeldt2-500
Foto:Pontus Höök

 DN mötte avgående statsministern. Reinfeldt förtegen om sin framtid. 27  9 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

 Klimatmöte i New York. Ban Ki-moon: Vi är här för att skapa historia. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Samlas till klimatmöte. Världens ledare ska bereda väg för en uppföljare till Kyotoprotokollet. 169  6 tweets  163 rekommendationer  0 rekommendationer

miljo_144102
Foto:AP

premium  DN:s vetenskapsredaktör: Låt oss hoppas att det blir mer lyckat än fiaskot i Köpenhamn. 6  5 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
putin_500
Foto:AP, Corbis

 Enhet uppkallas efter Dzerzjinskij. Sovjets mest blodsbesudlade mördare. 516  65 tweets  451 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rysslands armé rustar. Byter ut kärnvapenarsenalen. 800  90 tweets  708 rekommendationer  2 rekommendationer

putin_244119
Foto:AP

KGB-agent, premiärminister och president. Vad kan du om Putin?  Testa dig i DN:s frågesport. 27  0 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: