Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen skickade vidare narkotika

Drogförsändelse från handelssajten på internet.
Drogförsändelse från handelssajten på internet.

Polisen har skickat vidare narkotika till flera hundra personer som har beställt det på nätet. Syftet var att samla bevis mot två langare. Men trots att langarna greps för ett år sedan har nästan ingen köpare sökts upp av polisen, visar DN:s granskning.

Under början av 2015 pågick en stor polisutredning i Skellefteå. Polisen spanade på två unga män som misstänktes sälja narkotika på nätet. Männen dömdes senare till långa fängelsestraff för att ha drivit den ökända droghandeln Alexandrus, som DN berättat om i ett tidigare reportage.

Under utredningen gick polisen igenom över 300 brev som langarna postade till sina kunder. Breven innehöll LSD, ecstasy och cannabis för hundratusentals kronor.

Men polisen behöll inte drogerna. För att få tid att samla bevis mot langarna beslutade åklagaren Anders Norberg i stället att drogerna skulle dokumenteras, packas om och skickas vidare. Köparna skulle sökas upp av polisen först efter att langarna hade gripits.

Läs mer: Hans dotter fick brevet med LSD trots att hon psykvårdats

Nu visar DN:s granskning att polisen bara har följt upp och lagfört elva av de över 300 köparna. Detta trots att det har gått mer än ett år sedan langarna greps.

Majoriteten av köparna har kunnat använda drogerna utan att någonsin ana att de gått genom polisens händer. Flera av leveranserna innehöll hundra doser LSD, andra en blandning av ecstasy, LSD och cannabis.

Det är polisens ansvar att följa upp drogerna som de skickat vidare ut i samhället. Olle Andersson, chef för grova brottsroteln i Umeå, som ansvarar för utredningen, är självkritisk till att det ännu inte har skett.

– Det är klart att det inte känns tillfredsställande. Men det är en prioriteringsfråga och måste vägas mot all annan brottslighet som vi utreder, säger han.

Läs mer: I ett hus vid skogens slut fannsa nätets värsta knarklangare

DN har genom att granska förundersökningen mot langarna och via handlingar i offentliga register kunnat identifiera och kartlägga 279 personer som fått narkotika skickat till sig utan att polisen ingrep.

Granskningen visar att de flesta av drogköparna är mellan 20 och 30 år gamla och bosatta runt om i Sverige. Bland dem finns flera personer med dokumenterade missbruksproblem eller allvarlig psykisk ohälsa.

En av dem som fick LSD skickat till sig via polisen var en 26-årig kvinna som nyligen släppts från psykiatrisk tvångsvård. Hon, och ytterligare en av köparna, har senare avlidit.

– Att det gått ut till personer med missbruksproblematik och personer som mår dåligt, det tar jag för givet. Det var med i vågskålen, tyvärr, säger Olle Andersson.

I ett fåtal fall stoppade polisen försändelserna. Bland annat när det var riktigt stora beställningar, eller narkotika som skulle till minderåriga.

– Det som skickades vidare handlar främst om ringa narkotikabrott. Personer som har köpt mindre mängd narkotika för eget bruk, säger Olle Andersson.

Åtminstone sju gånger har ni skickat vidare över 100 LSD-blotters till enskilda köpare, det låter ju inte som beställningar för personligt bruk?

– Nej, och problemet med näthandel är ju att vi inte har någon kontroll på vem det ska till. Vi vet inte vem som beställt och vi vet inte om det är hundra sjätteklassare eller hundra 18-åringar som ska ha det.

Borde ni inte ha slagit till mot de stora köparna i så fall?

– Det hade vi säkert kunnat göra. Men det här var ett enormt stort ärende och det kan man ju erkänna att vissa saker hann vi inte, eller orkade inte med.

De enda personer som har lagförts är boende i Umeå och Skellefteå, där den stora utredningen pågick. Olle Andersson säger att det pågår ett arbete med att bestämma hur de andra köparna ute i landet ska hanteras.

Kan ni inte bara skicka ut underlaget till era kollegor?

– Jag kan förstå din fråga, hur svårt kan det vara? Det du säger är ett alternativ, å andra sidan tappar vi kontrollen på det då eftersom vi inte vet hur det prioriteras. Kanske kan vi ta ett mer samlat grepp, vi får se.

Åklagaren Anders Norberg som fattade besluten om att skicka vidare drogerna kände inte till att så få av köparna följts upp.

– Det ska inte vara riskfritt att beställa droger på nätet. Dessutom kan det faktiskt hjälpa en missbrukare om polisen kommer och pratar med dem, säger han.

– Men jag har förståelse för att det har dragit ut på tiden. Polisen måste prioritera.

Hade du varit mer restriktiv med att skicka vidare narkotika om du vetat att köparna inte skulle följas upp?

– Det är svårt att säga. Man får nog räkna med att det inte går att lagföra allt som går ut. Vi var tvungna att få stopp på den här försäljningen, säger han.

Fakta. Granskningen
  • I en utredning mot nätlangarna bakom narkotikahandeln Alexandrus beslutade åklagaren om interimistisk passivitet.
  • Interimistisk passivitet innebär att man skjuter upp ett ingripande mot brottslighet som man i normala fall skulle ha ingripit mot. Det kan användas som arbetsmetod för att skaffa bevisning om allvarlig brottslighet, för att kunna beivra annan allvarlig brottslighet eller för att kunna lagföra medgärningsmän.
  • I utredningen kontrollerade polisen 329 försändelser med droger som man sedan skickade vidare till köpare, för att kunna samla bevis mot langarna.
  • DN har tagit del av förundersökningen mot narkotikahandeln Alexandrus. Genom att identifiera 279 personer som fått narkotika skickat till sig har vi genom offentliga arkiv kunnat kartlägga om de lagförts för drogerna de köpt, om de är straffade tidigare och i vissa fall om de har missbruksproblem eller har vårdats för psykiska problem.
  • Granskningen visar att bara elva personer av alla dem som fått droger skickade till sig via polisen har lagförts. I hundratals andra fall har polisen över huvud taget inte följt upp drogerna som de skickade ut.
  • Dessutom visar granskningen att det bland dem som fått droger finns flera personer med dokumenterade psykiska problem, eller som tidigare vårdats för missbruk.
  • Polisen säger nu att man planerar för att följa upp de fall där man skickat vidare droger, men att det hittills inte skett på grund av nedprioriteringar.
Mer om fallet Alexandrus

• Polisen skickade vidare narkotika
Polisen har skickat vidare narkotika till flera hundra personer som har beställt det på nätet. Syftet var att samla bevis mot två langare. Men trots att langarna greps för ett år sedan har nästan ingen köpare sökts upp av polisen, visar DN:s granskning.

• Hans dotter fick brevet med LSD trots att hon psykvårdats
Polisen skickade vidare ett paket med LSD till 26-åriga Maria som nyligen släppts från psykiatrisk tvångsvård. Fem månader senare var hon död.
– Jag önskar att de tagit bort knarket direkt, säger hennes pappa Klas.

• Alexandrus – nätets värsta knarklangare
Från ett ödehus i övre Norrland drevs Sveriges största narkotikaoperation i sitt slag någonsin.
Tusentals drogpaket skickades till köpare runt om i landet.
På nätet fanns bara ett ansiktslöst alias. När de riktiga identiteterna avslöjades stod polisen förbluffad. De var ostraffade, tekniskt kunniga killar som vägrade att möta kunder utanför internet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.