Politikerna oeniga om avtal med Nato

Försvarsminister Karin Enström vill se en skyndsam beredning.

Foto: Anna-Lena Wejderman Försvarsminister Karin Enström vill se en skyndsam beredning.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta:

Sverige är inte med i Nato och omfattas därför inte av Natos försvarsgarantier. Däremot ingår Sverige inom ramen för ”Partnerskap för fred” (PFP), som är en form av samarbete mellan enskilda stater och Nato.

I det ingår bland annat att Sverige ska ta fram ett ”koncept” för att erbjuda värdlandsstöd till utländska trupper som leds av Nato på svensk mark. Det innebär i korthet att undersöka detaljerna för hur Sverige ska kunna ta emot utländsk hjälp vid en kris.

Sverige ska också förhandla fram ett samförståndsavtal (Memorandum of understanding) med Nato som slår fast principiella bestämmelser för värdlandsstödet.

Efter att Försvarsmakten under 2011 arbetat fram ett koncept för värdlandsstödet har Nato bjudit in Försvarsmakten till förhandlingar. En så kallad ”framställan” har skickats till regeringen som nu bereds innan förhandlingarna inleds.

Sverige förbereder ett avtal med Nato som ska göra det lättare att ta emot militär hjälp, men oenigheten bland partierna är stor. I Finland har en politisk strid blossat upp om ett liknande avtal.

Sverige förbereder ett avtal med Nato som ska göra det lättare att ta emot militär hjälp, men oenigheten bland partierna är stor. I Finland har en politisk strid blossat upp om ett liknande avtal.

I Finland pågår just nu en infekterad debatt om landets relationer med försvarsalliansen Nato. Tidningen Sunnuntaisuomalainen kunde nyligen berätta att landet befinner sig i förhandling med Nato om ett avtal som ska förbättra möjlig­heterna att ta emot militär hjälp i krissituationer. Den finska riksdagen och delar av regeringen ska inte ha vetat om planerna, något som har fått politikerna att se rött.

– Beredningen har skett i smyg, dundrade Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki i en intervju med Yle tidigare i veckan.

Annons:

I Sverige befinner sig ett liknande avtal under beredning hos försvarsdepartementet. Som en del i Sveriges partnerskap med Nato har Försvarsmakten undersökt förut­sättningarna för hur det ska gå till om Sverige skulle ta emot utländska trupper. Nato har därefter bjudit in försvaret att förhandla om ett samförståndsavtal – ett så kallat ”host nation support agreement” – och på regeringskansliet ser nu tjänstemännen över försvarets framställan innan förhandlingar kan inledas.

– Det handlar om en teknisk överenskommelse om vilket stöd som ska ges av Sverige på plats, vem som ska betala för vad och även om det behöver göras några lagändringar, säger Magnus Christiansson, forskare på Försvarshögskolan.

Oroligheterna i Ukraina har eldat på inte minst borgerliga politiker att lyfta Natofrågan. Försvarsminister Karin Enström ger inget rakt svar på när beredningen väntas vara klar – men poängterar att beredningsarbetet ska ske skyndsamt.

– Det viktiga nu är att vi bereder det här och vi drar inte ut på några sådana här beredningar. Vi försöker skyndsamt bereda alla ärenden vi har. Det är det jag kan säga nu.

Men enligt Magnus Christiansson lär det dröja innan Sverige kan diskutera ett avtal med Nato. Det råder fortfarande för stor politisk otydlighet i frågan, menar han.

– Det finns inte någon tydlig idé om vad den svenska solidaritetspolitiken egentligen ska innefatta. Om man blir ett värdland så innefattar det i praktiken även en militär dimension men alla politiska partier är inte med på det. Det finns ingen konsensus, säger han.

Trots den hätska debatten i Finland tror Magnus Christiansson att finländarna kommer att ha ett kontrakt färdigt med Nato långt före Sverige.

– Även om det är oklart hur långt finnarna har kommit på sin kant så uppfattar jag det som mindre politiskt kontroversiellt där. Jag har väldigt svårt att se att det ska trilla ned något från svenskt håll innan valet.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

transtromer-1000
Foto:TT

 DN:s Åsa Beckman minns Tomas Tranströmer. ”Ofattbart rikt författarskap”. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”När en stor diktare dör stannar världen upp.” DN:s kulturchef Björn Wiman. 312  43 tweets  268 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Var ovanligt pigg och glad.” Vännen om sista mötet med Tranströmer.

litteraturelit-500
Foto:TT

 ”En av vår samtids största poeter.” Ett livsverk utöver det vanliga. 23  22 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

skatt_1000
Foto:Magnus Hallgren
skatt_fiskpinneB

 Bankekonom: Slår mot landsbygden och orter med lägre löner. 145  20 tweets  124 rekommendationer  1 rekommendationer

 Flera skattehöjningar föreslås. Rut-avdraget kommer att halveras. 1431  44 tweets  1385 rekommendationer  2 rekommendationer

 "Enda syftet är att driva in pengar". Svenskt Näringsliv kritiskt. 63  7 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN

 Ewa Stenberg: På en vecka har Socialdemokraterna brutit mot två av sina vallöften. 109  40 tweets  67 rekommendationer  2 rekommendationer

 Jacques Wallner: Höjd bränsleskatt är nödvändigt för att vi ska kunna ställa om till fossilfritt. 171  36 tweets  135 rekommendationer  0 rekommendationer

Jacques-Wallner-bs
Foto:DN
Annons:

 På centralen i Stockholm. Blev nedtryckt av ordningsvakter i Malmö tidigare i år. 15  4 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

niooring-288
Foto:Sydsvenskan
nutid-liten
Foto:DN

Veckans Nutidstest innehåller allt från månadskort till slaget vid Waterloo.  Här är tio kluriga frågor. 58  10 tweets  48 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: