Sverige

Principerna fick ge vika för Marockos kungahus

UD:s kabinettsekreterare Annika Söder berättar om Sveriges hållning i frågan om Västsaharapolitiken vid en presskonferens på UD:s internationella presscenter.
UD:s kabinettsekreterare Annika Söder berättar om Sveriges hållning i frågan om Västsaharapolitiken vid en presskonferens på UD:s internationella presscenter. Foto: TT

Marockos kungahus vann över S, MP, V och SD. Sverige erkänner inte Västsahara.

Beslutet underminerar den politiska principfastheten men gläder dem som vill se ökad handel, färre flyktingar och gatubarn samt ett svenskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

Det internationella spelet är oförutsägbart och invecklat. Vitt skilda politiska frågor riskerar att flätas ihop till snåriga buskage. Nu har regeringen huggit en väg ut ur vegetationen. Stefan Löfven (S) kör över det egna partiets kongressbeslut. S-linjen har hittills varit att Västsahara måste bli självständigt och under tiden i opposition anklagade partiet regeringen Reinfeldt för passivitet. Tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lyckades Socialdemokraterna 2012 bilda riksdagsmajoritet och så sent som 2014 fanns Västsaharafrågan med på partiets lista över vallöften.

Sedan dess har det alltså trasslat till sig.

1 Margot Wallströms attack på Saudiarabien i fjol har gjort Arabförbundets länder mindre benägna att stödja ett svenskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Och ett av de länder som nu behöver blidkas är Marocko.

2 Inrikesminister Anders Ygeman har i DN krävt att Marocko tar hem de hundratals marockanska gatupojkar som begår brott i Stockholm, Göteborg och andra städer. Men frågan var uppenbarligen känslig. Landet nobbade en inbjudan till justitiedepartementet och svarade med massdemonstrationer, bojkott av svenska varor och nej till Ikea-varuhus i Marocko.

3 EU vill låta Marocko exportera fisk från Västsaharas vatten. Inför hot om en fajt med sina vänner i Bryssel gick Margot Wallström i december med på att stödja ett överklagande i EU-domstolen till förmån för Marocko.

4 Marocko är en viktig buffertzon för afrikanska migranter. För att inte öka flyktingströmmen måste EU hålla Marocko på gott humör.

Efter en tuff lobbykampanj, där Marocko skickat delegationer till Stockholm, kommer nu den svängning som kungadömet hoppats på. Landets talman är på väg till Stockholm och ska på tisdag träffa Wallström, Ygeman, justitieminister Morgan Johansson och representanter från näringsdepartementet.

DN:s källor vittnar om klang och jubel från den marockanska sidan. Nu kan relationerna normaliseras och handelshindren begravas. Förhandlingar inför mötet pågår på flera håll, bland annat driver Ygeman och hans ministerkolleger i Storbritannien, Holland och Tyskland på för att Marocko verkligen ska ta tillbaka de fattiga pojkar och unga män som rör sig över Europa och lever på brott.

Men uppgörelsen mellan länderna har förstås ett pris. Realpolitiken har än en gång tvingat regeringspartierna S och MP att svika sina löften.

Vad detta kommer att kosta lär vi få se den närmaste tiden.

Fakta.

Sverige erkänner inte Västsahara. Det meddelade utrikesdepartementet på fredagskvällen. Orsaken är bland annat att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda. Dessutom bör frågan tas i FN i stället, säger utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Källa: TT