Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Psykolog anmäler SVT till granskningsnämnden

Psykologen Sven Å Christianson anmäler SVT till granskningsnämnden om fallet Sture Bergwall/Thomas Quick. Christianson menar att SVT har brustit i saklighet och kränkt hans personliga integritet.

Anmälan gäller två program som Sveriges Television har sänt i höst gällande rättsfallet Thomas Quick, numera Sture Bergwall: Dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” och "Vetenskapens Värld”, skriver Psykologitidningen.

Psykologiprofessor och minnesforskaren Sven Å Christianson tar där upp brister avseende hans arbete som vetenskaplig expert inom minnesforskningen och som sakkunnig inom rättsväsendet.

Christianson var åklagarens expertvittne under rättegångarna mot Thomas Quick. Han har också skrivit boken "I huvudet på en seriemördare". Efter Quicks frikännanden från de åtta morden beslutade Stockholms universitet där Christianson är verksam att boken inte längre får användas som kurslitteratur.

Läs mer: Professors bok om Quick stoppas.

I tv-programmen utpekas Christianson för att ha haft en avgörande roll i att få Quick fälld för åtta mord. Detta eftersom han stödde teorin med bortträngda minnen. Något som psykologen nu slår tillbaka mot i sin anmälan.

Där skriver Christianson att han under intervjun i dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick”, av journalisten Dan Josefsson och Jenny Küttim, förklarade att det är uteslutet att gärningsmän till upprepat dödligt våld kan tränga bort minnen av morden.

Enligt Sven Å Christianson är inslaget ”ägnat att undergräva min roll som yrkesman samt kränker min personliga integritet. "

Även i det andra programmet menar Christianson att osakligheten är total när man diskuterar hans roll som sakkunnig för rättsfall.

Han avslutar sin anmälan med att ”det är djupt kränkande för mig som forskare med en lång vetenskaplig gärning inom minnesforskningen att beskrivas på det sätt som skett i de två programinslagen.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.