Psyksjuka illa berörda av media

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Bild

Mediernas plötsliga intresse för psykiatri upprör många med personliga erfarenheter av psykisk sjukdom. Rubriker om bindgalna mördare hindrar en välbehövlig diskussion om psykiatrins många brister, menade debattörer på RSMH:s seminarium.

Mediernas plötsliga intresse för psykiatri upprör många med personliga erfarenheter av psykisk sjukdom. Rubriker om bindgalna mördare hindrar en välbehövlig diskussion om psykiatrins många brister, menade debattörer på RSMH:s seminarium.

- Det var läskigt att se löpsedlarna, säger Elisabet Alphonce från Uppsala.

Sedan nästan ett år är Elisabet helt återställd efter sin djupa psykiska kris. Men de sista veckorna har inte varit lätta. Från alla håll har obehagligt tillspetsade rubriker trängt sig på. Som att psykisk sjukdom är den enda förklaringen till allsköns brutala våldsdåd.

Annons:

- Det finns alltid en annan historia bakom ett brott, säger hon. En diagnos i sig kan inte förklara allt.

Stämningen var bitter på det seminarium som Riksförbundet för social och mental hälsa arrangerade på fredagen. Många hade blivit illa berörda av mediernas sätt att skildra psykisk ohälsa. En och annan fruktade att klockan nu skulle börja vridas tillbaka, till en tid präglad av institutioner, tvång och tung medicinering. Psykiatrireformens inriktning på patientinflytande och öppenvård beskrevs som en ännu bräcklig konstruktion. Konservativa psykiatriker har redan passat på att kräva mer tvångsvård.

Andra pekade på att den senaste tidens demonisering av psykisk ohälsa gjort det ännu svårare för kommunerna att hitta lokaler för gruppboenden. Vem vill bo granne med ett gäng farliga galningar?

Elisabet Alphonce suckar. Hon fruktar att många människor nu börjar tro att psykiskt funktionshindrade är farliga människor. Sanningen är ju att de allra flesta aldrig har begått något brott - och aldrig kommer att begå något brott.

Elisabet blev särskilt illa berörd när hon insåg att sekretessbelagda uppgifter från sjukhusjournaler läcker till medierna. Det spelar ingen roll om personen senare visar sig vara oskyldigt misstänkt.

- Ska man behöva vara rädd för att hela en liv ska spelas upp i medierna?

Jimmie Trevett, RSMH:s ombudsman i Lund är mer optimistisk. Han hoppas att mediernas sensationsinriktade bevakning ska övergå i en välbehövlig debatt om psykiatrins brister - för sådana finns, i överflöd.

- Vi borde diskutera varför den som ber om hjälp ofta avvisas, säger JimmieTrevett. Och varför läkarna är så dåliga på att bedöma vem som är farlig eller inte.

Jimmie Trevett är inte särskilt förvånad över medierna hårdvinkling. Psykisk sjukdom säljer. Den galne våldsmannen är en kittlande skräckfigur som får sin näring av att många människor någon gång känt fruktan för att själva förlora förståndet.

Själv är han tacksam att det har hunnit gå flera år sedan han senast hade en psykos. Under sin sjukdomstid hade han inte velat stöta på braskande löpsedlar om psykiskt sjuka mördare, dag efter dag.

- Jag skulle ha trott att löpsedlarna var ett budskap till mig, att de betydde något, säger han.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

SyrienPuff
Foto:AP En syrisk familj tar sig över gränsen till Turkiet.

 UNHCR:s talesperson riktar skarp kritik. ”Siffrorna är extremt låga”. 37  14 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Italien hotas av domstol. Undviker att registrera flyktingar. 59  47 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Siciliens kommuner: EU måste dela bördan med oss. 213  96 tweets  115 rekommendationer  2 rekommendationer

 Världens västligaste fynd. Arten är tidigare bara känd i Ryssland, Finland, Estland och Polen. 11  2 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

SpindelPUFF
Foto:AP
Annons:
Burma
Foto:AP

 Skrev om hemlig vapenfabrik. Domen ses som ett stort bakslag för landets nyvunna pressfrihet. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Spelade varulv. Skådisen David Legeno hittades mystiskt död i öknen. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

muller-500
Foto:All over press

 Tyskarna självsäkra inför VM-finalen. Efter utklassningen i semin. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 De kan utses till VM:s bäste. Fyra av tio nominerade är tyskar.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: