Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Resenärer delades upp på väg till Viking Line

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Den segregering av människor med olika utseende som DN avslöjade i lördags är inte unik. När Viking Lines bussar skulle avgå från Örebro användes namnlistor för att placera ”invandrare” i en buss och ”svenskar” i en annan. ”Det var absolut ingen slump”, säger Faruk Smailhodzic.

Den segregering av människor med olika utseende som DN avslöjade i lördags är inte unik. När Viking Lines bussar skulle avgå från Örebro användes namnlistor för att placera ”invandrare” i en buss och ”svenskar” i en annan. ”Det var absolut ingen slump”, säger Faruk Smailhodzic.

DN:s artiklar om hur Eckerölinjens bussar, som körs av Veoliaägda People Travel Group, vid minst två tillfällen delat upp passagerarna efter hudfärg har väckt starka reaktioner. Och nu visar det sig att onsdagens och torsdagens händelser inte är unika.

Vid två tillfällen i december hade Viking Lines chaufförer försetts med listor på passagerare för att kunna dela upp dem i olika bussar. Den ena listan innehöll namn som såg ut att vara ”svenska” och den andra namn som såg ut att vara ”utländska”.

Annons:

En av dem som drabbades av uppdelningen var Hassan Alizadeh och hans fru och två söner, 16 och 19 år gamla. När de skulle ta bussen från Örebro för vidare färd till Vikingterminalen i Stockholm den 21 december i fjol möttes de av en chaufför som hade en lista med namn:

– Vi var tre familjer som skulle åka till Åland och kom till bussterminalen på Fredsgatan klockan 12. När den första bussen anlände var den lite försenad och chauffören kom ut till oss med en lista i handen, berättar Hassan Alizadeh.

– När han började läsa upp namnen var det bara namn som lät svenska men plötsligt gick en person som inte såg svensk ut ombord och då såg jag hur chauffören reagerade, men eftersom det var rätt person så släpptes han ombord.

När listan var slut körde bussen och Hassan Alizadeh och övriga fick vänta ytterligare 25 minuter innan nästa buss kom. Också den föraren hade en lista.

– Jag frågade honom varför de hade delat upp oss på det sättet men fick till svar att man inte gjorde så. Sedan kollade han listan och bekräftade att det enbart var utländska namn på den.

Hassan Alizadeh säger att han och familjen försökte att glömma det som hänt men inte lyckats göra det:

Annons:

– Det som hänt är inte bra för våra söner, de hade svårt att förstå varför det blev på det här sättet. Så vi sa till dem att det bara var ett missförstånd. Vad kan man annat säga?

Men Hassan Alizadeh och hans familj är inte ensamma om att ha sorterats på plats. Dagen efter, den 22 december, inträffade samma sak igen. Den här gången var Faruk och Azra Smailhodzic på väg till Åland med Viking Lines ”Cinderella” och hade ställt sig vid hållplatsen på Fredsgatan i Örebro för att vänta.

– Vi var många som stod och väntade och när den första bussen kom ropade chauffören upp alla som hade svenska efternamn. När nästa buss kom var det bara vi som var invandrare kvar, berättar Azra Smailhodzic.

– Jag trodde inte att sådant kunde inträffa i Sverige, ett land som har varit vårt hem sedan 1993.

För paret kom minnen från Bosnien tillbaka. Minnen om hur vissa människor plockats ut medan andra sluppit undan.

– Vi har upplevt när folk blir stoppade på bussen och det är ingen bra känsla. Och det fanns hela tiden en känsla att vi kanske inte var på väg på någon kryssning utan kanske någon annanstans, säger Faruk Smailhodzic.

Vad tänkte ni när ni märkte att det bara var ”svenskar” som ropades ombord på den första bussen?

– Chauffören sa att snart kommer nästa buss och då ska resten med den. Och det var vi som var ”resten”, det kändes inte bra. Och det var absolut ingen slump det som hände.

Helena Kneck, informationschef på Viking Line, säger till DN att hon aldrig har hört talas om att någon uppdelning av passagerare skulle ske på det här sättet:

– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

flyktingar1000
Foto:Daniel Nilsson

 DN/Ipsos. Blocken står stabila – men andelen osäkra väljare ökar. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD:s Jomshof: Vi kan tappa 2–3 procentenheter efter helomvändningen.

 Ewa Stenberg: Nu finns det flera olika alternativ för de väljare som låtit invandringspolitik avgöra. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN
ingers-10000
Foto:AP, TT

 Svenskan blev 103 år. Deltog i OS i Los Angeles 1932 och i Berlin 1936. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

hollandeputin
Foto:AFP

 ”Vår fiende är IS.” Ryssland säger att de är redo att stödja andra grupper. 30  0 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 18  0 tweets  14 rekommendationer  4 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning. 17  0 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjdes förra veckan. Bryssel sänker hotnivån från ”mycket allvarlig”.

 Moské avspärrad i Berlin. Tillslag i Tyskland och Marocko. 9  0 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 El Salvador. Högt uppsatt katolsk präst sparkad för sex med minderårig. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: