Resenärer delades upp på väg till Viking Line

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Den segregering av människor med olika utseende som DN avslöjade i lördags är inte unik. När Viking Lines bussar skulle avgå från Örebro användes namnlistor för att placera ”invandrare” i en buss och ”svenskar” i en annan. ”Det var absolut ingen slump”, säger Faruk Smailhodzic.

Den segregering av människor med olika utseende som DN avslöjade i lördags är inte unik. När Viking Lines bussar skulle avgå från Örebro användes namnlistor för att placera ”invandrare” i en buss och ”svenskar” i en annan. ”Det var absolut ingen slump”, säger Faruk Smailhodzic.

DN:s artiklar om hur Eckerölinjens bussar, som körs av Veoliaägda People Travel Group, vid minst två tillfällen delat upp passagerarna efter hudfärg har väckt starka reaktioner. Och nu visar det sig att onsdagens och torsdagens händelser inte är unika.

Vid två tillfällen i december hade Viking Lines chaufförer försetts med listor på passagerare för att kunna dela upp dem i olika bussar. Den ena listan innehöll namn som såg ut att vara ”svenska” och den andra namn som såg ut att vara ”utländska”.

Annons:

En av dem som drabbades av uppdelningen var Hassan Alizadeh och hans fru och två söner, 16 och 19 år gamla. När de skulle ta bussen från Örebro för vidare färd till Vikingterminalen i Stockholm den 21 december i fjol möttes de av en chaufför som hade en lista med namn:

– Vi var tre familjer som skulle åka till Åland och kom till bussterminalen på Fredsgatan klockan 12. När den första bussen anlände var den lite försenad och chauffören kom ut till oss med en lista i handen, berättar Hassan Alizadeh.

– När han började läsa upp namnen var det bara namn som lät svenska men plötsligt gick en person som inte såg svensk ut ombord och då såg jag hur chauffören reagerade, men eftersom det var rätt person så släpptes han ombord.

När listan var slut körde bussen och Hassan Alizadeh och övriga fick vänta ytterligare 25 minuter innan nästa buss kom. Också den föraren hade en lista.

– Jag frågade honom varför de hade delat upp oss på det sättet men fick till svar att man inte gjorde så. Sedan kollade han listan och bekräftade att det enbart var utländska namn på den.

Hassan Alizadeh säger att han och familjen försökte att glömma det som hänt men inte lyckats göra det:

– Det som hänt är inte bra för våra söner, de hade svårt att förstå varför det blev på det här sättet. Så vi sa till dem att det bara var ett missförstånd. Vad kan man annat säga?

Men Hassan Alizadeh och hans familj är inte ensamma om att ha sorterats på plats. Dagen efter, den 22 december, inträffade samma sak igen. Den här gången var Faruk och Azra Smailhodzic på väg till Åland med Viking Lines ”Cinderella” och hade ställt sig vid hållplatsen på Fredsgatan i Örebro för att vänta.

– Vi var många som stod och väntade och när den första bussen kom ropade chauffören upp alla som hade svenska efternamn. När nästa buss kom var det bara vi som var invandrare kvar, berättar Azra Smailhodzic.

– Jag trodde inte att sådant kunde inträffa i Sverige, ett land som har varit vårt hem sedan 1993.

För paret kom minnen från Bosnien tillbaka. Minnen om hur vissa människor plockats ut medan andra sluppit undan.

– Vi har upplevt när folk blir stoppade på bussen och det är ingen bra känsla. Och det fanns hela tiden en känsla att vi kanske inte var på väg på någon kryssning utan kanske någon annanstans, säger Faruk Smailhodzic.

Vad tänkte ni när ni märkte att det bara var ”svenskar” som ropades ombord på den första bussen?

– Chauffören sa att snart kommer nästa buss och då ska resten med den. Och det var vi som var ”resten”, det kändes inte bra. Och det var absolut ingen slump det som hände.

Helena Kneck, informationschef på Viking Line, säger till DN att hon aldrig har hört talas om att någon uppdelning av passagerare skulle ske på det här sättet:

– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

bostäder
Foto:TT

 IMF: Amorteringskrav räcker inte. Överhettade bomarknaden på agendan.

 Fyll i rutorna och få svaret. Finansinspektionen inför hårdare krav på amortering för hushållen. 27  11 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar_288
Foto:Alamy

 FI:s amorteringskrav sågas. Kammarrätten: Förslaget är olagligt.

 Säger att flickan kan gå på genrepet i stället. ”De tysta sekunderna innan första tonen är oerhörda.” 9  8 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

kosnerthuset
Foto:Alamy
solsol
Foto:TT

 ”Har upplevts som kyligare än vanligt.” Nu stiger temperaturerna.

Annons:

 Fick ge upp veckoutmaningen. Skådespelaren hånas för vad hon valde att köpa för matvaror. 70  8 tweets  62 rekommendationer  0 rekommendationer

gwyneth2
Foto:AP
bostadspuff
Foto:Alamy

Bostäder är ett hett ämne i veckans Nutidstest. Har du hängt med i nyhetsflödet?  10 kluriga frågor. 65  7 tweets  56 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: