Resenärer delades upp på väg till Viking Line

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Den segregering av människor med olika utseende som DN avslöjade i lördags är inte unik. När Viking Lines bussar skulle avgå från Örebro användes namnlistor för att placera ”invandrare” i en buss och ”svenskar” i en annan. ”Det var absolut ingen slump”, säger Faruk Smailhodzic.

Den segregering av människor med olika utseende som DN avslöjade i lördags är inte unik. När Viking Lines bussar skulle avgå från Örebro användes namnlistor för att placera ”invandrare” i en buss och ”svenskar” i en annan. ”Det var absolut ingen slump”, säger Faruk Smailhodzic.

DN:s artiklar om hur Eckerölinjens bussar, som körs av Veoliaägda People Travel Group, vid minst två tillfällen delat upp passagerarna efter hudfärg har väckt starka reaktioner. Och nu visar det sig att onsdagens och torsdagens händelser inte är unika.

Vid två tillfällen i december hade Viking Lines chaufförer försetts med listor på passagerare för att kunna dela upp dem i olika bussar. Den ena listan innehöll namn som såg ut att vara ”svenska” och den andra namn som såg ut att vara ”utländska”.

Annons:

En av dem som drabbades av uppdelningen var Hassan Alizadeh och hans fru och två söner, 16 och 19 år gamla. När de skulle ta bussen från Örebro för vidare färd till Vikingterminalen i Stockholm den 21 december i fjol möttes de av en chaufför som hade en lista med namn:

– Vi var tre familjer som skulle åka till Åland och kom till bussterminalen på Fredsgatan klockan 12. När den första bussen anlände var den lite försenad och chauffören kom ut till oss med en lista i handen, berättar Hassan Alizadeh.

– När han började läsa upp namnen var det bara namn som lät svenska men plötsligt gick en person som inte såg svensk ut ombord och då såg jag hur chauffören reagerade, men eftersom det var rätt person så släpptes han ombord.

När listan var slut körde bussen och Hassan Alizadeh och övriga fick vänta ytterligare 25 minuter innan nästa buss kom. Också den föraren hade en lista.

– Jag frågade honom varför de hade delat upp oss på det sättet men fick till svar att man inte gjorde så. Sedan kollade han listan och bekräftade att det enbart var utländska namn på den.

Hassan Alizadeh säger att han och familjen försökte att glömma det som hänt men inte lyckats göra det:

– Det som hänt är inte bra för våra söner, de hade svårt att förstå varför det blev på det här sättet. Så vi sa till dem att det bara var ett missförstånd. Vad kan man annat säga?

Men Hassan Alizadeh och hans familj är inte ensamma om att ha sorterats på plats. Dagen efter, den 22 december, inträffade samma sak igen. Den här gången var Faruk och Azra Smailhodzic på väg till Åland med Viking Lines ”Cinderella” och hade ställt sig vid hållplatsen på Fredsgatan i Örebro för att vänta.

– Vi var många som stod och väntade och när den första bussen kom ropade chauffören upp alla som hade svenska efternamn. När nästa buss kom var det bara vi som var invandrare kvar, berättar Azra Smailhodzic.

– Jag trodde inte att sådant kunde inträffa i Sverige, ett land som har varit vårt hem sedan 1993.

För paret kom minnen från Bosnien tillbaka. Minnen om hur vissa människor plockats ut medan andra sluppit undan.

– Vi har upplevt när folk blir stoppade på bussen och det är ingen bra känsla. Och det fanns hela tiden en känsla att vi kanske inte var på väg på någon kryssning utan kanske någon annanstans, säger Faruk Smailhodzic.

Vad tänkte ni när ni märkte att det bara var ”svenskar” som ropades ombord på den första bussen?

– Chauffören sa att snart kommer nästa buss och då ska resten med den. Och det var vi som var ”resten”, det kändes inte bra. Och det var absolut ingen slump det som hände.

Helena Kneck, informationschef på Viking Line, säger till DN att hon aldrig har hört talas om att någon uppdelning av passagerare skulle ske på det här sättet:

– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt.

Andra har läst

Mer från förstasidan

smanifest
Foto:Stig-Åke Jönsson/TT

 Reformer för 40 miljarder. Bland annat genom att höja restaurangmomsen. 56  11 tweets  44 rekommendationer  1 rekommendationer

 Socialdemokraternas valmanifest. På DN Debatt. 723  102 tweets  619 rekommendationer  2 rekommendationer

 ”Skattehöjningar som slår mot jobb och hushåll.” Borg kritisk.

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 166  23 tweets  142 rekommendationer  1 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryska soldatmödrar: Uppåt 8.000 ryska soldater i Ukraina. 61  24 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

Annons:

 Erbjöd brun flugsvamp. Kan leda till kraftig magsjuka och hallucinationer. 18  5 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Icloud-500
Foto:AP

 Uppges ha täppt till säkerhetshål. Granskar intrånget i molntjänsten Icloud. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 De vanligaste lösenorden 2013. Dessa bör du undvika. 39  5 tweets  31 rekommendationer  3 rekommendationer

 mInkAt*2§Ig*2eR3åR. Så skapar du lösenordens Fort Knox 41  6 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nätexpertens bästa tips. ”Många vet inte ens vad som lagras i Icloud.” 89  17 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Jennifer-Lawrence144
Foto: AP

 100 kan vara drabbade. Jennifer Lawrence en av dem: ”En uppenbar kränkning av privatlivet.” 39  2 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bara fångvaktare som sällskap. Amerikanen Kenneth Bae har suttit fängslad i snart två år. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Norkorea-Kenneth-Bae-144
Foto:AP

 Västerlänningar som älskar Nordkorea. ”De sväljer propagandan.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: