Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

Rosengårdsungdomar bjöds in av brandmän – hoten försvann

Foto: Andreas Hillergren/TT

Brandmän i Rosengård i Malmö hade länge haft problem med stenkastande ungdomar i orten. När man bjöd in ungdomarna att delta i brandmännens arbete upphörde våldsamheterna vid utryckningarna helt.

Räddningstjänsten Syd beslutade efter många år med stenkastning att ta tag i problemet i området Rosengård. 2010 startade man projektet RISK (Räddningstjänsten Syd i samarbete med kidsen). I projektet bjuds högstadieungdomar med hög frånvaro i skolan in för att umgås med brandmännen.

– Vår genomgående tanke var att få ungdomarna att välja en annan bana i livet, säger Attila Jensen, distriktschef för räddningstjänsten, till DN.

Programmet pågår under ett år i taget och ungdomarna får bland annat lära sig att släcka bränder, men även om sjukvård, träning och kost.

– Det har varit mycket positivt, är min uppfattning, de har lärt sig en hel del och fått en helt annan syn på räddningstjänsten, säger Attila Jensen.

I kombination med andra program som Räddningstjänsten Syd har ser man en positiv effekt i statistiken. 2008 rapporterades 16 händelser där brandmän blivit hotade på olika sätt. Detta har sedan dess stadigt minskat och under 2015 hade man noll sådana händelser rapporterade.

– Jag tänkte bara att det var folk som släckte eld, men de är faktiskt hjältar, säger 14-åriga Fadi Numan, en av dem som har deltagit i projektet, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Attila Jensen berättar också om föräldrar som kommit och varit tacksamma.

– De har tyckt att det varit synd när barnen avslutat programmet och inte längre går här, säger han.