Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

Ryss häktad för inblandning i mordförsök på imam

Tingsrätten i Östersund.
Tingsrätten i Östersund. Other: Robert Henriksson/TT

En 37-årig ryss har häktats in sin frånvaro för inblandning i mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund. Åklagaren ska eventuellt begära honom utlämnad, rapporterar SVT Nyheter.

Obid Nazarov sköts i huvudet 2012, men överlevde. Han är i dag mycket svårt handikappad efter attentatet.

Hovrätten skärpte nyligen straffet till livstids fängelse för den så kallade torpeden som låg bakom mordförsöket. Och på fredagen hölls häktningsförhandlingar i Östersund mot en 37-årig ryss som misstänks för anstiftan av försök till mord.

Åklagaren var tvungen att häkta 37-åringen för att ha möjlighet att begära honom utlämnad från Ryssland.

– För att kunna agera överhuvudtaget så måste jag få honom häktad i sin frånvaro, så får vi se dels om de ryska passhandlingarna som han tydligen har, om de är äkta. Och om han befinner sig i Ryssland – gör han det blir det svårt att få honom till Sverige, säger chefsåklagare Krister Petersson, internationella åklagarkammaren i Stockholm, till SVT Nyheter.

Polisen har konstaterat att ryssen och torpeden haft återkommande kontakt via telefon. Ryssen har även satt in pengar på torpedens kontokort vid flera tillfällen.

37-åringen har funnits med som en röd tråd i de fyra rättegångar som hållits om mordförsöket. Han figurerar även under ett annat namn.

Ryssen misstänks även för anstiftan till mord på en uzbekisk dissident i Turkiet.