Så ska dödsfallen på våra vägar bli ännu färre

Grafik: Stefan Rothmaier

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Antalet omkomna i trafikolyckor förra året var det näst lägsta i modern tid och stannade preliminärt vid knappt 300 dödade. För att i framtiden pressa ned dödstalen ytterligare blir cyklisterna nästa målgrupp men även en fortsatt översyn av fartgränserna ska bidra till färre trafikdödade.

Antalet omkomna i trafikolyckor förra året var det näst lägsta i modern tid och stannade preliminärt vid knappt 300 dödade. För att i framtiden pressa ned dödstalen ytterligare blir cyklisterna nästa målgrupp men även en fortsatt översyn av fartgränserna ska bidra till färre trafikdödade.

2012 blev ett positivt år för säkerheten på de svenska vägarna med färre antal omkomna än 2011 och det näst bästa året sedan mitten av 1940-talet då antalet bilar började öka i Sverige. Bara 2010 har sedan olycksstatistiken började föras varit bättre med färre trafikdödade.

– Det går i rätt riktning nu. Om det går tillräckligt fort är en annan sak. Det minskande antalet omkomna beror till stor del på att antalet mötesfria vägar ökar. Men förnyelsen av den svenska bilparken ger det största bidraget till säkerheten, konstaterar Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Annons:

Utvecklingen är mycket positiv inte bara för bilisterna utan också för motorcyklisterna.

– Det är inte lätt att bryta en negativ trend där, men det har vi gjort. Både antalet dödade och svårt skadade motorcyklister minskar, säger Claes Tingvall.

Nästa steg för att förbättra säkerheten på vägarna ytterligare är enligt honom att bilarna kommer att bli ännu bättre och ge ett allt större bidrag till trafiksäkerheten:

– Men nu måste vi också ägna oss mycket mer åt framför allt cyklisterna. För det är den grupp som skadas mest, och som måste prioriteras högst, säger Claes Tingvall.

– Vi har också en resa kvar att göra när det gäller hastigheterna på vägarna, säger han.

2011 var antalet omkomna i trafiken 319. Under 2010 – det hittills minst dödsolycksdrabbade året sedan mitten av 1940-talet – omkom 266 personer. De värsta åren med flest trafikdödade är 1965 och 1966 med 1 313 omkomna på vägarna båda de åren.

– I Sverige har det varit en långsiktig trend med allt färre omkomna, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen.

Mötesfria vägar, säkrare bilar, rondeller och fartkameror har bidragit till den positiva utvecklingen. De nyare bilarna är så väldigt mycket bättre än de äldre, framför allt på grund av antisladdsystemen, bältespåminnarna och krocksäkerheten. Andra viktiga säkerhetsdetaljer är automatiska nödbromssystem, hjälpmedel för att hålla bilen på rätt kurs, och alkolås.

De krocksäkrare bilarna har enligt Jan Ifver gjort att ungefär dubbelt så många överlever i dag som för tio år sedan.

– Det är fantastiskt. Men det är ingen slump: Det är den moderna, säkrare bilen och den bra byggda, mötesfria vägen som hjälps åt för att rädda människoliv och undvika personskador, säger Maria Krafft, forskningschef för Folksams trafik- och miljöavdelning.

Att 2012 blev så positivt beror också på saker vi inte rår över, menar Jan Ifver. Lågkonjunktur påverkar positivt genom att biltrafiken minskar. En snörik vinter är gynnsamt, eftersom folk kör försiktigare och snön är skyddande om man åker av vägen.

– Snörika vintrar minskar antalet dödliga singelolyckor markant. Däremot ökar singelolyckorna när det är halt, säger Jan Ifver.

Antalet svårt skadade har också minskat de senaste tio åren. Men där är det svårare att få rättvisande siffror eftersom underrapporteringen är stor.

Antalet omkomna ökade till 1967 då vi fick högertrafik och 1968 när Trafiksäkerhetsverket bildades. Efter det slopades den fria farten på vägarna och krav på bilbältesanvändning kom. Men fram till 1979 omkom ändå över 1 000 personer varje år på de svenska vägarna. Först efter 2003 minskade antalet omkomna till under 500 om året.

Läs mer:

”Jag hade änglavakt”

Andra har läst

Mer från förstasidan

man-jobbar-500
Foto:TT

 Anmälningar strömmar in. Ringer upp äldre och sjuka för att sälja in. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

kvinna-144
Foto:Sandra Charina Lundin

 Flera anmälningar mot företaget. 91-åriga Karin Olsson fick räkning från nystartat företag.

livboj244
Foto:TT

 Flera tillbud. Ung man hoppade från brygga och kom inte upp.

 Kreta. Svensk drunknade i havet. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Trygg-Hansa: Väldigt höga siffror. Många överskattar sin simförmåga. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

tillbud144
Foto:TT

Har du varit med om en drunkningsolycka?

Annons:
installd500
Foto:AP

 Efter raket vid flygplats. Flera bolag stoppar sin flygtrafik till Israel. 79  11 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

gaza244
Foto:AFP

 DN på Västbanken. Ilska och sorg råder efter höga dödstal i Gaza. 51  4 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

 Israelisk soldat saknas i Gaza. Kan ha tagits tillfånga. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjuksköterska i Gaza: Våra barn kommer att ställa hela världen inför rätta. Hur lät ni detta ske? 70  8 tweets  61 rekommendationer  1 rekommendationer

gaza_144102
Foto:Reuters

 ”Avskyvärda handlingar.” FN kräver omedelbart eldupphör. 387  17 tweets  370 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kerrys tabbe. Vet inte att micken är påslagen. 129  5 tweets  122 rekommendationer  2 rekommendationer

 Journalist: Orimligt. Varför ska palestinierna foga sig? 970  24 tweets  940 rekommendationer  6 rekommendationer

 Historiker: Därför är konflikten i Palestina enkel att lösa. 2281  89 tweets  2171 rekommendationer  21 rekommendationer

Annons:

 30 000 får inte lämna kinesisk stad. Man dog i böldpest — stad i karantän. 16  1 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Fick reda på sitt nya namn när Skatteverkets brev kom.  Blev ett långt namn. 117  3 tweets  114 rekommendationer  0 rekommendationer

skatteverket244
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: