Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Säter får hård kritik för vård av Bergwall

Foto: Ylwa Yngvesson/XP/Scanpix

Säters rättspsykiatriska klinik, där Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, sitter inlåst sedan början av 90-talet, får nu hård kritik från flera håll. Sture Bergwall har anmält överläkaren för att lämna falska uppgifter till domstol. Enligt en inspektionsrapport bryter kliniken mot lagarna.

– Om man är lite diplomatisk kan man säga att det var en experimentell form av vård som Quick erbjöds. Man förenade en suggestiv form av terapi med en kraftig förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Utan den vården skulle han aldrig ha uppstått som det monster som förevisades.

Det säger advokat Thomas Olsson, som företräder Sture Bergwall, som Quick numera heter.

I morgon, onsdag, ska chefsåklagare Håkan Nyman meddela beslut om det sista av de åtta mord som Bergwall tidigare var dömd för. Alla väntar sig att beslutet blir detsamma som i de tidigare sju fallen, alltså att åklagaren lägger ner målet. Det betyder att den rättsliga prövningen av morden närmar sig slutet och att Bergwall förklaras oskyldig för samtliga mord.

Men det innebär inte nödvändigtvis att den rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall upphör. Hittills har de behandlande läkarna på Säter motsatt sig att han ska skrivas ut. Och hittills har förvaltningsrätten gått på läkarnas linje. Men nu ifrågasätts Säters version av allt fler. Nyligen anmälde Sture Bergwall en överläkare för att lämna direkt vilseledande uppgifter till förvaltningsrätten.

Även den nyinrättade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, instämmer i stora delar av kritiken.

– Säter hamnar i en situation där de måste göra en ny bedömning. Det är ju stor skillnad om man vårdar en massmördare eller om man har en patient som visserligen begått tydliga brott, men som ligger flera decennier tillbaka i tiden.

Det säger Karl-Otto Svärd, medicinalråd vid IVO.

Nyligen har IVO gått igenom vården på Säters rättspsykiatriska klinik och är på flera punkter mycket kritisk:

"IVO noterar med förvåning att vårdgivaren ger uttryck för avsikten att även i fortsättningen fatta beslut om inskränkningar av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna utan att följa det fastställda regelverket i de psykiatriska tvångslagarna" heter det.

I klartext får Säter kritik för att bryta mot lagarna, bland annat för att patienter och besökare behandlas kränkande och blir kroppsvisiterade utan lagligt stöd. IVO gör också klart att patienter har rätt till en förnyad medicinsk bedömning, något som just Sture Bergwall kräver.

– Vi måste få in oberoende och objektiva experter som kan uttala sig om hans psykiska tillstånd i dag. Det måste vara personer som inte är knutna till Säter. Skulle man göra det så skulle han skrivas ut i dag, säger advokat Thomas Olsson.

På tisdagen beslutade Förvaltningsrätten i Falun att inhämta ett utlåtande från Socialstyrelsen om vården på Säter ska fortsätta, skriver TT som citerar flera medier.

Enligt Thomas Olsson försöker ledningen på Säter numera bara skydda sig själva:

– De håller på med något sorts skuggspel, där man helt har lämnat patientens intressen och bara försöker skydda sitt eget revir och slippa ta sitt ansvar för delaktigheten i den här skandalen, säger Thomas Olsson.

Ulf Cristofferson är verksamhetschef vid den rättspsykiatriska kliniken. Han menar att IVO:s kritik är överdriven och inte alltid går att rätta sig efter.

– Jag vill påstå att de alltid spetsar till sina formuleringar. De går ju efter lagar och förordningar och författningar. Vi försöker få vardagen att fungera. Det är inte sällan som vi har krockar mellan olika lagar.

Han vill inte kommentera fallet Sture Bergwall.

– Det är massmedialt uttjatat. Det kommer nog att lösa sig, det är jag alldeles säker på, säger Ulf Cristofferson.

Tills vidare sitter Sture Bergwall kvar på Säter. Han berättar att han inte har fått någon vård på mycket länge och att han totalt har förlorat förtroendet för ledningen på Säter.

– Kontakten med personalen på avdelningen är ganska avspänd. Vi pratar väder och vind och sport och sådant. Men ingen frågar mig om hur jag mår eller hur det går i resningsprocessen, berättar han.

Skulle du vilja att de gjorde det?

– Ja, jag skulle vilja att någon frågade mig: Hur kunde det bli så här tokigt? Kan vi inte sitta ner och prata om saken, säger Sture Bergwall till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.