Sex viktigt även för äldre

Publicerad 2007-08-29 00:21

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Hög ålder är inget hinder för sex. Vi fortsätter att onanera, ha samlag och oralsex långt upp i åldrarna, visar en ny amerikansk studie.

Hög ålder är inget hinder för sex. Vi fortsätter att onanera, ha samlag och oralsex långt upp i åldrarna, visar en ny amerikansk studie.

Varannan man och var fjärde kvinna mellan 57 och 85 år har haft sex under det senaste året. De flesta har sex två-tre gånger i månaden.

Två saker tycks avgöra om man är sexuellt aktiv eller inte: Man ska ha hälsan i behåll och ha en tillgänglig partner. För lusten, den finns där fortfarande. Det visar ny amerikansk forskning som publiceras i senaste numret av medicintidskriften The New England Journal of Medicine.

Forskarna har intervjuat 3.005 kvinnor och män i åldrarna 57 till 85 år om deras sexliv. Det är en av de största och bästa studier som har gjorts om äldres sexliv.

Svarsfrekvensen var hög, hela tre av fyra valde att svara på frågorna.

- De här siffrorna går att jämföra med Sverige. Resultaten ligger i linje med vår pågående forskning på de äldres sexualitet. Det är en välgjord studie, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han har följt svenskarnas sexvanor sedan 1970-talet. I en studie gjord 1971 svarade seniorerna med viss tveksamhet på frågan om de har sex, men absolut inte om de onanerar.

- Siffrorna är rejält mycket hög-re i dag än på 70-talet. Men jag tror att de äldre hade lika mycket sex då som nu. Skillnaden är att i dag vågar de prata om det. Då ville ingen berätta om till exempel masturbation, det var så skambelagt.

Enligt den amerikanska studien onanerar varannan man och var fjärde kvinna oavsett om de har en partner eller inte. Hälften av de tillfrågade upp till 75 år har oralsex.

- Det här är en positiv studie som tar bort många fördomar kring äldres sexualitet. De har lust och blir kåta. Sex är viktigt för dem och det är normalt att ha sex också när man blir gammal, säger Ingmar Skoog.

Männen har i allmänhet mer sex än de jämnåriga kvinnorna. En förklaring är att äldre män oftare har ett förhållande med en yngre partner. De äldre kvinnorna är inte sällan änkor och lever ensamma.

Hälften av de tillfrågade säger att de har ett "besvärligt" sexuellt problem. Bland kvinnorna handlar det om brist på lust, torra slemhinnor eller oförmåga att få orgasm. Männen lider av erektionsproblem. En av sju män tar därför potensmedicin eller använder sexhjälpmedel.

Män är också mer benägna att söka läkarhjälp för sina sexproblem. Bara var femte kvinna uppger att hon har talat med sin läkare.

- Problemen kan höra ihop med sjukdomar som till exempel diabetes. Det är tragiskt om äldre låter bli att ha sex när det finns krämer och mediciner som hjälper. Läkare måste bli bättre på att informera om biverkningar och att det finns hjälp att få, säger Ingmar Skoog.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Helt revolutionerande. Kondomen ska vara både tunnare och starkare och är snart ute på marknaden.

Bill Gates: Jag vill tacka för Sveriges generositet.

kondom
Foto: Alamy
Annons:

25 år sedan järnridån föll. ”Gränsen påverkar hjortarna fortfarande.”

Hjort-144
Foto:Alamy
Annons:
Annons: