Självmordsdådet i Stockholm

Självmordsbombaren fick 750.000 från CSN

Publicerad 2013-02-18 06:00

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln
Taimour Abdulwahab på en bensinstation i Herrbeta på väg till Stockholm.

Foto: Säkerhetspolisen Taimour Abdulwahab på en bensinstation i Herrbeta på väg till Stockholm.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick nära 750.000 kronor i svenskt studiestöd under sin tid i England. Drygt 54.000 kronor betalades ut strax efter bombattacken i Stockholm. Efter hans död efterskänkte Centrala studiestödsnämnden pengarna.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick nära 750.000 kronor i svenskt studiestöd under sin tid i England. Drygt 54.000 kronor betalades ut strax efter bombattacken i Stockholm. Efter hans död efterskänkte Centrala studiestödsnämnden pengarna.

DN kan i dag avslöja att Taimour Abdulwahab fick betydligt mer pengar i svenskt studiestöd än vad hans finansiär i Skottland ska ha betalat till honom. I augusti i fjol dömde en skotsk domstol Nesserdine Menni till sju års fängelse för att ha betalat 60.000 kronor till Abdulwahabs terrorverksamhet.

Men en betydligt större del av Taimour Abdulwahabs ekonomi kom från de studiebidrag och lån han fick från Sverige. Det visar en kartläggning som författaren Mats Ekman har gjort och som DN har tagit del av. Mats Ekman har också skrivit boken ”På uppdrag från Bagdad”, som beskriver den forne diktatorn Saddam Husseins agentverksamhet i Sverige. Han har sammanställt alla Abdulwahabs ansökningar om studiemedel och de utbetalningar som har gjorts.

Totalt tog Abdulwahab emot cirka 745 000 kronor i lån och bidrag. Cirka 15.000 har återbetalats. Efter hans död efterskänkte Centrala studiestödsnämnden, CSN, hans skuld på nära 670.000 kronor.

De första ansökningarna från Taimour Abdulwahab kom i slutet av 90-talet. Han började studera i Luton i England för att bli sjukgymnast. Han tog en examen år 2004 och gjorde därefter ett uppehåll i studierna innan han återvände till Luton och påbörjade en liknande utbildning år 2008.

De största utbetalningarna kom i slutet av studieperioden. År 2010 betalade CSN ut cirka 140.000 kronor i lån och bidrag. Den 13 december 2010, två dagar efter attentatet i Stockholm, betalade CSN ut 54.840 kronor till hans konto.

Kontakterna mellan Taimour Abdulwahab och CSN visar att studielånen har varit mycket viktiga för att han ska kunna klara sin försörjning. Vid flera tillfällen ber han mycket artigt om anstånd att börja betala tillbaka lånen och även ibland extra bidrag.

”Jag skulle vilja tacka CSN och önska er alla God Jul och ett väldigt Gott Nytt År”, avslutar han ett av sina brev.

Han skickar också regelbundet in intyg på att han har gått igenom olika delkurser i studierna.

Det är oklart när Taimour Abdulwahab blev inspirerad av militanta islamistiska grupperingar, men alla är överens om att det skedde i ­Luton, som också är känt för att ha sådana grupperingar. Bekanta säger att han radikaliserades någon gång efter år 2005.

Efter hans död har CSN efterskänkt hela studieskulden, även de pengar som betalades ut efter hans död. Det är i dag oklart vad de dryga 54.000 har använts till. I bouppteckningen efter Taimour Abdulwahabs dödsbo redovisas endast cirka 2.000 kronor i tillgångar.

Begravningen, som skedde i England, kostade cirka 47.000 kronor, men hans syster meddelade att hon hade fått låna pengar för att täcka de kostnaderna.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström arbetar fortfarande med utredningen om terrorbombningen i Stockholm. Hon räknar med att vara klar någon gång i vår. Det mesta talar för att utredningen läggs ned. Tidigare har hon förklarat att Taimour Abdulwahab inte verkar ha haft någon medhjälpare under attentatet.

Hon vill inte ge några kommentarer till hur mycket pengar Abdulwahab behövde för att finansiera bombattacken och varifrån han har fått pengarna. Hon vill inte heller kommentera om de svenska studiepengarna har använts för att bygga bomber och skaffa annan utrustning för attentatet.

– Jag vill inte berätta någonting om utredningen förrän den är avslutad, säger hon.

Läs mer:

”Ingen möjlighet att stoppa pengarna till Taimour Abdulwahab”

Tipsa via e-post

Mer från förstasidan

hammarskjold500
Foto:AP

Mysterium sedan 1961. FN-chefen vill få svar på hur Hammarskjöld dog.

FN uppmanar. Vill få länder att lämna ut information. 52  8 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

I telegram. Ambassadör antydde att pilot sköt ned planet. 68  11 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

Därför är stallet så mycket bättre. Överlägsenhet i inledningen av formel 1-säsongen var en gåta. 37  5 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

rosberg-244
Foto:AFP
Annons:
kapten500
Foto:AFP En bild från Sydkoreas sjöräddning visar när kaptenen lämnar skeppet.

Utreds för att ha övergett skeppet. Hundratals befaras döda.

Sms ger hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons: