Sverige

”Skölj grönsakerna och tvätta händerna”

Sköljda grönsaker och god handhygien är de bästa råden för den som vill undvika att smittas av ehec.

Ännu är det bara svenskar som rest i Tyskland som har smittats av ehec. Därför gäller Smittskyddsinstitutets allra strängaste råd endast resenärer i landets norra delar: ät inte icke upphettade grönsaker.

– Om du ska åka till norra Tyskland ger vi rådet att inte äta sallad, gurka och tomat, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet till DN.se.

I Sverige räcker det med att skölja sina grönsaker väl samt att hålla god handhygien. Och det oavsett varifrån salladen kommer ifrån, eller om den är ekologisk – och därmed obesprutad – eller ej.

– Det gör ingen skillnad. Man besprutar inte grönsaker mot bakterier, så det har inte med det här att göra, säger Sofie Ivarsson.

Räcker det med att skölja grönsakerna?

– Ja, det räcker. Då får man ner antalet bakterier så mycket att man inte blir sjuk. Det går inte att upphetta alla grönsaker.

Dock räcker det inte med att bara hålla grönsakerna under kranen – de ska vara rejält sköljda eller ligga i vattenbad under några minuter.

Smittskyddsinstitutet uppmanar till särskild vaksamhet för den som har diarré eller kraftiga buksmärtor. I synnerhet gäller det alla dem som varit i Tyskland under maj månad.