Sverige

Småland firar ”fössta tossdan i mass”

I Jönköping firar flera den inofficiella högtidsdagen ”Fössta tossdan i mass” med prinsesstårta.
I Jönköping firar flera den inofficiella högtidsdagen ”Fössta tossdan i mass” med prinsesstårta. Foto: Victoria Stenkula

Den första torsdagen i mars varje år firar en och annan smålänning ”fössta tossdan i mass” – en inofficiell högtidsdag för den småländska dialekten. ”Det är helt tokigt, men folk beställer ’massipantåta’ som dekorerats med ’Fössta tossdan i mass’, säger Victoria Stenkula som driver ett konditori i Jönköping. 

”Fössta Tossdan i Mass firas tack vare en ur dialektsynpunkt sällsynt lämplig kombination av ord innehållande det kontroversiella ljudet ’rs’. Mängder av svenska dialekter anser att ’rs’ ska uttalas med ett slags ’sch’-ljud, medan vi med urspurng från delar av södra Sverige väljer att strunta i r-et”, skriver upphovsmannen bakom högtidens egen Facebooksida, Jonas Sveningsson, utflyttad smålänning. 

– Det började med att min utflyttade faster ombads säga ”första mars” på småländska. Jag och min syster tyckte det var lustigt och byggde ut frasen. För fem–sex år sedan startade jag en Facebookgrupp. Någon föreslog att dagen skulle firas med marsipantårta. Det hela verkar ha lett till ett rejält uppsving för konditorierna i Småland, säger Jonas Sveningsson.

Läs mer: Kontroversiell tossdag i mass

Victoria Stenkula driver ett konditori i Jönköping. 

– Vi hade ett 20-tal beställningar på marsipantårtor med texten ”Fössta tossdan i mass” igår och har ytterligare beställningar i dag, säger hon.

– Det har blivit något av Smålands nationaldag och under de senaste åren har firandet exploderat. Förhoppningsvis kan dagen bli lika etablerad som Fettisdagen. 

Quiz: Hur bra är du på svenska dialekter?