Sverige

Söders uttalande bland de tio värsta under 2014

Björn Söder.
Björn Söder. Foto: Jonas Lindkvist

Sverigedemokraten Björn Söders uttalande om judar listas som en av de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under 2014 av Simon Wiesenthal Center.

Simon Wiesenthal-centrumet, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, är en världsomspännande människorättsorganisation som konfronterar antisemitism, hat och terrorism mot judar. På tisdagen publicerade man en lista över de tio värsta händelserna under 2014.

På plats nummer sex, efter en turkisk krönikörs uppmaning att låta landets judar betala en särskild skatt för att reparera Gaza, kommer Sverige och Björn Söders uttalande i en intervju med DN:s Niklas Orrenius. Intervjun publicerades av DN den 14 december förra året. Simon Wiesenthal Center relaterar uttalandet under rubriken: ”Andre vice talmannen till judar: Överge er religiösa identitet.”

Det är när Niklas Orrenius frågar SD:s partisekreterare om man inte kan vara både jude och svensk samtidigt, som Björn Söder svarar:

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Ordföranden i Judiska Centralrådet i Sverige, Lena Posner Körösi svarade med att konstatera att hon definierar sig själv som person och människa och att ”ingen annan ska göra det åt mig”.

Simon Wiesenthal Center noterar också att svenska myndigheter inte gör något, eller mycket lite, för att skydda de judar som attackerats av muslimska extremister och att ledande politiker flera gånger motiverat antijudiska uttalanden med den pågående konflikten mellan Israel och Palestina.

Som nummer ett på listan över 2014 års värsta uttalanden återfinns en belgisk läkare som vägrade hjälpa en sjuk 90-årig judisk kvinna och i stället bad hennes son att skicka henne till Gaza: ”Där kommer hon att bli kvitt sina plågor.”