SOS Alarm-fallen

”SOS Alarm brister i kompetens”

Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Foto: Jonas Lindkvist Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kritiken mot SOS Alarm växer i styrka. Många landsting anser att kompetensen hos 112-personalen är för dålig och att bemanningen brister. DN:s granskning visar att det ibland endast tjänstgör tre sjuksköterskor under dagtid i Stockholm – med ansvar för över två miljoner invånare.

Kritiken mot SOS Alarm växer i styrka. Många landsting anser att kompetensen hos 112-personalen är för dålig och att bemanningen brister. DN:s granskning visar att det ibland endast tjänstgör tre sjuksköterskor under dagtid i Stockholm – med ansvar för över två miljoner invånare.

Fallet med 23-årige Emil Linnell som i januari nekades ambulans av SOS Alarm och senare avled har väckt starka reaktioner.

DN har granskat SOS Alarm och intervjuat landstingspersonal runt om i Sverige.
Missnöjet mot företaget har växt de senaste åren och kritiken handlar om ett av de mest grundläggande kraven inom sjukvården: rätt kompetens.

Annons:

– Vi har inte varit helt nöjda med SOS Alarm. Vi har ställt krav som de inte har kunnat uppfylla, säger Rolf Forsman, chefscontroller på Region Gotland.

– De har inte haft tillräckligt hög bemanning av sjuksköterskor som pratar med patienterna. Vi vill också ha högre säkerhet i dirigeringstjänsten.

Flera anställda inom SOS Alarm som DN har varit i kontakt med berättar att bemanningen av larm-operatörer är god, men att andelen med en längre vårdutbildning ofta är mycket låg.

Bilden bekräftas av en intern bemanningsplan som DN har tagit del av.

I Stockholm tjänstgör på dagtid som lägst tre sjuksköterskor och de ansvarar då för ett område med över två miljoner invånare. När belastningen är högre jobbar fler, ofta mer än sju stycken.

Men på nätter och helger hjälper sjuksköterskorna i Stockholm även till i fyra Norrlandslän. De allra flesta nödanrop som SOS Alarm besvarar handlar om vård där medicinsk kompetens kan behövas.

Förra året stod ambulansärendena för 87 procent av samtliga nöd-anrop som SOS Alarm besvarat och handlagt själva, det vill säga utan att skicka samtalen vidare till exempelvis polisen eller giftinformationscentralen.

Sjuksköterskorna kopplas in vid behov, men samtalen besvaras av operatörer som inte behöver en yrkesutbildning utan som i stället får en introduktion vid nyanställning.

Marcus Cato, som jobbar med SOS Alarm-frågor på organisationen Sveriges Kommuner och landsting och har daglig kontakt med personal ute i landstingen:

– Deras kritik mot SOS Alarms kompetens har växt de senaste åren. De vill ha sjuksysternivå på operatörerna, säger han.

I tre landsting och Region Gotland har man sagt upp avtalen med SOS Alarm och låter i höst företaget Medhelp ansvara för vårdsamtalen.

När tjänsten nyligen upphandlades klarade SOS Alarm inte av att uppfylla landstingens minimikompetensnivå. På Medhelp måste samtliga medarbetare vara sjuksköterskor.

– Vi har haft avtal med SOS Alarm där vi skrivit att de ska utveckla kvaliteten, men viljan att  göra det har inte funnits, säger Fredrik Leek, enhetschef vid ambulanssjukvården i Västmanland som nu går över till Medhelp.

– Om vi får det här att fungera tror jag att fler landsting tänker efter och väljer någon annan än SOS Alarm, säger han.

Enligt Anders Klarström, press-talesman på SOS Alarm, har företaget bestämt tillsammans med landstingen hur bemanningen av sjuksköterskor ska se ut.

– För nödnumret 112, den statliga delen i uppdraget, finns ett behov av att kunna hela samhällets hjälporganisation. När man kommer in på vårdbiten kräver vissa landsting att man måste vara sjuksköterska för att kunna göra prioriteringen och ge råd.

Känner du igen kritiken om bristfällig kompetens?

– Nej, inte jag som presstalesman. Däremot har jag uppfattat i medierna att vissa tycker att vi skickar ”taxiresor”, men vi har ju bara vår intervju med den som ringer in att gå på. Vi följer den medicinska checklistan och när ambulansen kommer fram kan alla intryck och sinnen användas för att bedöma patienten, säger Anders Klarström.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

mat-500
Foto:TT

 Vi kastar tusentals kronor. Hälften av matavfallet är fortfarande ätbart. 13  5 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Här blir värphönsen till buljong. I stället för att eldas upp.

premium  ”Slänga mat är mer än ouppfostrat.” DN:s Elin Peters.

 Men alla gillar inte kamerorna. Fembarnspappan ledsnade på fortkörare i bostadsområdet. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

fartkamera144
Foto:TT
Annons:
oversvamningar500
Foto:Jonas Eriksson, TT Stockholm i söndags, Göteborg i våras, Uppsala i fjol.

 ”Kommuner ej förberedda.” Sveriges svagaste punkter för översvämning. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

dreamliner_144102
Foto:TT

 ”Vi får ingen information.” Norwegian-resenärer blev strandade på Arlanda. 11  2 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 SOS Alarm blev nedringt. ”Det var en oerhörd belastning.” 3  2 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

 Så skyddar du dig mot blixten. Expertens bästa tips. 71  1 tweets  70 rekommendationer  0 rekommendationer

 Försäkring täcker inte alla skador. ”Stod i vatten till anklarna.”

blixt78
Foto:TT

 Översvämningar och tågstopp. Mer åska att vänta i veckan 69  6 tweets  63 rekommendationer  0 rekommendationer

 Högtryck över Norden. Italienare suckar över ”väderterrorism”. 76  4 tweets  70 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:

 Bildextra. Uppemot 1 700 poliser krävdes för att avhysa 50 punkare från ett hus i Wien. 89  7 tweets  82 rekommendationer  0 rekommendationer

osterrike144
Foto:Reuters
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: