SOS Alarm-fallen

”SOS Alarm brister i kompetens”

Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Foto: Jonas Lindkvist Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kritiken mot SOS Alarm växer i styrka. Många landsting anser att kompetensen hos 112-personalen är för dålig och att bemanningen brister. DN:s granskning visar att det ibland endast tjänstgör tre sjuksköterskor under dagtid i Stockholm – med ansvar för över två miljoner invånare.

Kritiken mot SOS Alarm växer i styrka. Många landsting anser att kompetensen hos 112-personalen är för dålig och att bemanningen brister. DN:s granskning visar att det ibland endast tjänstgör tre sjuksköterskor under dagtid i Stockholm – med ansvar för över två miljoner invånare.

Fallet med 23-årige Emil Linnell som i januari nekades ambulans av SOS Alarm och senare avled har väckt starka reaktioner.

DN har granskat SOS Alarm och intervjuat landstingspersonal runt om i Sverige.
Missnöjet mot företaget har växt de senaste åren och kritiken handlar om ett av de mest grundläggande kraven inom sjukvården: rätt kompetens.

Annons:

– Vi har inte varit helt nöjda med SOS Alarm. Vi har ställt krav som de inte har kunnat uppfylla, säger Rolf Forsman, chefscontroller på Region Gotland.

– De har inte haft tillräckligt hög bemanning av sjuksköterskor som pratar med patienterna. Vi vill också ha högre säkerhet i dirigeringstjänsten.

Flera anställda inom SOS Alarm som DN har varit i kontakt med berättar att bemanningen av larm-operatörer är god, men att andelen med en längre vårdutbildning ofta är mycket låg.

Bilden bekräftas av en intern bemanningsplan som DN har tagit del av.

I Stockholm tjänstgör på dagtid som lägst tre sjuksköterskor och de ansvarar då för ett område med över två miljoner invånare. När belastningen är högre jobbar fler, ofta mer än sju stycken.

Men på nätter och helger hjälper sjuksköterskorna i Stockholm även till i fyra Norrlandslän. De allra flesta nödanrop som SOS Alarm besvarar handlar om vård där medicinsk kompetens kan behövas.

Förra året stod ambulansärendena för 87 procent av samtliga nöd-anrop som SOS Alarm besvarat och handlagt själva, det vill säga utan att skicka samtalen vidare till exempelvis polisen eller giftinformationscentralen.

Sjuksköterskorna kopplas in vid behov, men samtalen besvaras av operatörer som inte behöver en yrkesutbildning utan som i stället får en introduktion vid nyanställning.

Marcus Cato, som jobbar med SOS Alarm-frågor på organisationen Sveriges Kommuner och landsting och har daglig kontakt med personal ute i landstingen:

– Deras kritik mot SOS Alarms kompetens har växt de senaste åren. De vill ha sjuksysternivå på operatörerna, säger han.

I tre landsting och Region Gotland har man sagt upp avtalen med SOS Alarm och låter i höst företaget Medhelp ansvara för vårdsamtalen.

När tjänsten nyligen upphandlades klarade SOS Alarm inte av att uppfylla landstingens minimikompetensnivå. På Medhelp måste samtliga medarbetare vara sjuksköterskor.

– Vi har haft avtal med SOS Alarm där vi skrivit att de ska utveckla kvaliteten, men viljan att  göra det har inte funnits, säger Fredrik Leek, enhetschef vid ambulanssjukvården i Västmanland som nu går över till Medhelp.

– Om vi får det här att fungera tror jag att fler landsting tänker efter och väljer någon annan än SOS Alarm, säger han.

Enligt Anders Klarström, press-talesman på SOS Alarm, har företaget bestämt tillsammans med landstingen hur bemanningen av sjuksköterskor ska se ut.

– För nödnumret 112, den statliga delen i uppdraget, finns ett behov av att kunna hela samhällets hjälporganisation. När man kommer in på vårdbiten kräver vissa landsting att man måste vara sjuksköterska för att kunna göra prioriteringen och ge råd.

Känner du igen kritiken om bristfällig kompetens?

– Nej, inte jag som presstalesman. Däremot har jag uppfattat i medierna att vissa tycker att vi skickar ”taxiresor”, men vi har ju bara vår intervju med den som ringer in att gå på. Vi följer den medicinska checklistan och när ambulansen kommer fram kan alla intryck och sinnen användas för att bedöma patienten, säger Anders Klarström.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Jimmie-Akesson-500
Foto:Roger Turesson

 ”Har isolerat vårt parti.” Kan tänka sig att fälla en rödgrön budget. 375  61 tweets  308 rekommendationer  6 rekommendationer

loof_144102
Foto:TT

 Tonar ner hotet om nyval. ”Osannolikt att SD skulle rösta för en borgerlig budget.”

 Försvårar regeringsbildning. Statsvetare kritiska till agerandet. 598  60 tweets  535 rekommendationer  3 rekommendationer

Talmannen-Per-Westerberg-144
Foto:Roger Turesson

 Stefan Löfven: Jag är öppen för samarbete i olika former. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Anna-Kinberg-Batra-144
Foto:Roger Turesson

 ”Det är upp till honom.” Annars släpps han inte fram som statsminister. 45  9 tweets  35 rekommendationer  1 rekommendationer

 Coca-Cola lanserar läsk. Den kolsyrade drycken kommer att börja säljas igen men inte i butiker. 5  4 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

lask144
Foto:Alamy
Annons:
Vintergatan-144
Foto:AFP

Forskargrupp har ägnat över tio år åt dokumentationen.  Teleskop på Kanarieöarna. 9  8 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Bjorklund-Loof-500
Foto:Jonas Eriksson, Beatrice Lundborg

 Om en rödgrön budget. Ska den kunna rivas upp i efterhand? 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Ta er samman nu!” Kravet på FP och C från fack och näringsliv. 344  28 tweets  316 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kolla DN Valbevakaren. Parti för parti ända ned på valdistriktet. 130  41 tweets  82 rekommendationer  7 rekommendationer

bergwall
Foto:TT

 ”Grundstörningen kvar.” Sture Bergwall erkände ett 30-tal mord efter terapin på Säters sjukhus.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: