Stasi och Sverige

Stasiexpert: Svenske prästen var elitspion i 25 år

Publicerad 2012-07-26 06:26

Foto: Expressen

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Den svenska prästen i Burträsk som anklagats för att ha varit Stasiagent ångrar nu sitt förflutna. Detta efter att ett nytt expert­utlåtande slår fast att det var han som var agent ”IM Thomas”. Han tillhörde elitskiktet inom Stasi och beskrivs som ovanligt nitisk.

Den svenska prästen i Burträsk som anklagats för att ha varit Stasiagent ångrar nu sitt förflutna. Detta efter att ett nytt expert­utlåtande slår fast att det var han som var agent ”IM Thomas”. Han tillhörde elitskiktet inom Stasi och beskrivs som ovanligt nitisk.

Aleksander Radler, tidigare kyrkoherde i Burträsk utanför Skellefteå, var ingen ordinär spion åt den östtyska säkerhetstjänsten. Enligt det 39-sidor skriftliga expertutlåtandet ska han ha varit agent av högsta rang åt DDR:s beryktade säkerhetstjänst – en elitagent.

DN har konfronterat honom med de nya uppgifterna. För första gången uttrycker han ånger över de händelser han har anklagats för.

I ett mejl till DN skriver Aleksander Radler: ”Jag ångrar djupt hela händelseförloppet och kommer att bearbeta min livshistoria under den närmaste tiden.” Vidare skriver han att ”det som utlåtandet verifierar är att jag var registrerad som IM Thomas. Papprena hjälper mig att förstå mer om sambandet mellan vissa möten och personer under dessa angivna år.”

Aleksander Radler vill inte låta sig intervjuas om de nya uppgifterna om hans tid som agent i den östtyska underrättelsetjänsten, men DN har talat med hans hustru Bettina Radler. Hon bekräftar att Aleksander Radler är ”IM Thomas”.

– Han vet att han är registrerad som Thomas och kan bejaka det.

På en direkt fråga om han har arbetat inom den östtyska underrättelsetjänsten svarar hon:

– Ja.

Enligt det nya expertutlåtandet var samarbetet dessutom medvetet och villigt. Aleksander Radler rapporterade självmant om bland annat flyktingar och flyktvägar som han uttryckligen inte fått i uppdrag att rapportera om. Enligt utredningen ska det inte föreligga ”några tvivel” om att kyrkoherden varit verksam Stasiagent under kalla kriget.

Det var i samband med att Expressen tidigare i år avslöjade att en akt om Aleksander Radler rekonstruerats i Stasis arkiv som Luleå stift kopplade in den internationella Stasi-experten Helmut Müller Enbergs. Han forskar vid Myndigheten för Stasiarkivet, men utlåtandet har han gjort i egenskap av gästprofessor vid Center for Koldkrigsstudier vid Syddansk universitet i Odense.

Som bevis för att agenten ”IM Thomas” och Aleksander Radler är en och samma person lyfts handskrivna dokument av agenten Thomas fram, kvitton agenten har signerat som betalning för uppdrag samt kartotekskort som kopplar ihop täcknamnet med Radler.

– Det är väldigt tydligt skrivet som det är, kommenterar stiftsjuristen Anna Wernqvist expertutlåtandet.

Müller Enbergs konstaterar därutöver att ”IM Thomas” tillhörde en elitkategori bland agenter inom Stasi som vid murens fall endast utgjorde 3 900 av totalt 189 000 agenter. Dessutom, som sagt, en mycket nitisk sådan.

Vidare har Radler enligt Müller Enbergs från och med 1965 och fram till murens fall arbetat som agent för avdelning XX/7 vid Stasis distriktsförvaltning Frankfurt/Oder. Denna enhet arbetade med statsapparaten, kultur och kyrka – inte bara i DDR utan även i väst.

Sammanlagt var Aleksander Radler verksam för Stasi i 25 år, något som är viktigt att notera enligt Müller Enbergs då den genomsnittliga arbetstiden för en Stasiagent låg på sex sju år.

Kyrkoherden riskerar nu att bli av den livslånga rätten att utöva prästyrket. För tillfälligt pågår ett disciplinärende om huruvida han ska ha ljugit om sin bakgrund inför både biskopen och i medier när han förnekat samröre med Stasi.

Anledningen till att Radlers akt länge var ofullständig är att Stasi vid murens fall såg till att förstöra många dokument i arkivet. Men i januari 1990 återfanns tusentals säckar med sönderrivna dokument som ännu inte hunnit eldas upp. Rekonstruktionen av materialet i säckarna har pågått för hand sedan dess.

Först våren 2012 ledde pusslandet till att Aleksander Radlers akt väsentligt utökades, och rekonstruktionen pågår fortfarande. Därför kan ytterligare uppgifter i fallet Thomas/Radler dyka upp fram-över.

Enligt Stasifilen angav Aleksander Radler studenter vid universitetet i Jena som ville fly DDR 1968. Sex av sju studenter dömdes till sammanlagt arton års fängelse för flyktförsöket. Två av dem tog livet av sig efter fängelsevistelsen. Expressen publicerade i juni intervjuer med de kvarvarande fem, som i ett videoinslag visar sig hitta sina brev om den planerade flykten i Aleksander Radlers Stasiakt. De uppger att de 1968 gav breven till Radler för att han skulle posta dem i Västberlin så att släktingar i väst skulle sätta in pengar på konton för att finansiera flykten.

Expressen har tidigare skrivit om hur han ska ha rapporterat om tre svenska biskopar, främst om deras inställning till DDR. Ur Aleksander Radlers akt framgår att han har rapporterat om studenter i Sverige, bland annat i Uppsala och Lund. I ett av dokumenten lämn ar han information om en DDR-flykting i Uppsala som ingår i ett nätverk som organiserar en internationell flyktlinje ut ur DDR.

Aleksander Radler, som sitter för KD i kommunfullmäktige i Skellefteå, ska kontinuerligt ha rapporterat om bland annat Svenska kyrkan under tjugo års tid.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

Läs mer:

Kyrkoherde tros ha spionerat för Stasi

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Och platt-tv:n också. Första träffen slutade olyckligt för kvinna i New Jersey. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

yorkshire_244119
Foto:Alamy
ryskpolitiker_144102
Foto:TT

Bad medhjälpare våldta gravid journalist. Rysk ultranationalist i blåsväder igen. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
farja_500
Foto:TT/Viking Line

”Någon av skepparna har brustit.” Polis utreder vårdslöshet i sjötrafik.

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 23  1 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: