Sverige

Svensk Nobelpristagare kräver ”storstädning” hos KI

Foto: Adam Ihse/TT

Arvid Carlsson, mottagare av Nobelpriset i medicin 2000, skräder inte orden om Karolinska institutets (KI) agerande kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Alla i institutets styrelse måste avgå, liksom dess rektor, kräver Carlsson, som menar att Nobelpriset i medicin som institution står på spel om inte ”en storstädning” genomförs.

– Det är det värsta som har hänt i medicinprisets historia. Och över huvud taget i Nobelprisets historia skulle jag nästan tro, säger han på söndagskvällen till SVT:s ”Agenda”.

Han betecknar det han åsett som ”en tragedi” och ”förfärligt”.

– Människor har lidit och mist livet, säger Arvid Carlsson med hänvisning till den kontroversiella vård som Paolo Macchiarini utfört, där bland annat tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fått strupar i plast inopererade.

Två av dem har avlidit.

Han tycker att hela KI-styrelsen ska avgå liksom rektorn och andra ansvariga personer – en ”storstädning” måste genomföras inom hela KI, enligt Carlsson:

– Och den ska göras radikalt och starta från toppen. Man måste se till att dessa personer inte längre kan ha någon ansvarsfull position och naturligtvis inte får ha rösträtt i församlingen på Karolinska institutet som utser Nobelprismottagare, säger Arvid Carlsson till ”Agenda”.

Han avfärdar Urban Lendahls, sekreterare för Nobelförsamlingen vid KI, nyligen aviserade avgång som helt otillräcklig.

Arvid Carlsson påpekar att det yttrande om Paolo Macchiarini som institutet beställde och som avgavs av en professor i Uppsala var ”klart negativt”, men att detta av de som styrde projektet sedan ”helt och hållet sopades under mattan”.