Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Sverige

Svenskarna blir allt tyngre

Nästan hälften av alla svenskar är i dag feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten.

Mest ökar övervikt och fetma bland personer mellan 45–64 år. I gruppen har andelen kvinnor som väger för mycket ökat med åtta procentenheter och andelen män med fem procentenheter.  

I yngre åldrar syns däremot ingen ökning. Andelen överviktiga och feta mellan 16–29 år ligger stadigt på 26 procent, och för 30–40-åringar på cirka 45 procent.

Att väga normalt eller att vara underviktig är generellt vanligare bland kvinnor.

En samhällsekonomisk konsekvens av ökad fetma är också ökade produktionsbortfall, enligt en avhandling vid Karolinska institutet från 2012. Personer med fetma arbetar generellt mindre, bland annat på grund av sjukfrånvaro och förtidspension.

Produktionsbortfallet under en livstid för en person med fetma motsvarade enligt avhandlingen nästan 900.000 kronor, vilket är dubbelt så mycket som för normalviktiga personer. För varje 18-åring som har fetma uppstår alltså ett extra produktionsbortfall på 450.000 kronor, jämfört med en 18-åring som inte har fetma.

Att effektivt förebygga fetma är därmed av stor betydelse för samhällsekonomin, konstaterar författaren Kristian Neovius.

Ökningen av fetma och övervikt är en global trend, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Förenklat kan man säga att det beror på ett för högt energiintag och för lite fysisk aktivitet, säger Agota Puskas, utredare.
Många faktorer påverkar, bland annat vilken mat som finns att tillgå och hur mycket olika alternativ kostar. Arbetsliv och arbetstid har också betydelse.

– Är man stillasittande eller fysiskt aktiv, och har man ens möjlighet att laga mat eller är det lättare att köpa något onyttigt snabbt, säger Agota Puskas.
Stress, sömn och när på dygnet vi äter inverkar också.

I dag äter bara två av tio svenskar den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker om dagen. Samtidigt äter sju av tio för lite fibrer och åtta av tio för mycket mättat fett.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.