Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tio års fängelse för ”Bunkermannen”

00:49. Den 38-årige man som suttit häktad misstänkt för kidnappning och våldtäkt dömdes idag till 10 års fängelse. Han dömdes för människorov men friades för våldtäkt.

Den 38-årige läkaren får tio års fängelse för människorov för att ha hållit en ung kvinna fången i sin omsorgsfullt konstruerade, ljudisolerade bunker i Skåne. Tingsrätten friar honom från grov våldtäkt i tisdagens dom.

Tingsrätten skriver att man grundat sin dom ”framförallt på det som målsäganden har berättat och den omfattande skriftliga bevisningen”. Skälet till det förhållandevis långa straffet är att den tilltalade Martin Trenneborg planerat brottet noga och länge. Han har också utsatt kvinnan för allvarliga risker och tänkt göra det under lång tid. Kvinnan skulle enligt domstolen tvingas ”till tjänst som flickvän och framtida sexpartner”.

”När det gäller åtalet för grov våldtäkt har tingsrätten kommit fram till att bevisningen inte räcker för att det ska vara ställt bortom rimligt tvivel att läkaren har genomfört ett samlag med målsäganden när hon var drogad”, skriver tingsrätten om den andra åtalspunkten. Han ska också ge henne skadestånd på 180.000 kronor varav 30.000 för sveda och värk.

DN har sökt bägge sidor av målet som båda sagt att de vill avvakta besked om en eventuell överklagan. Åklagare Peter Claeson hade yrkat på ett lägre straff och advokat Mari Schaub ville få ärendet rubricerat som olaga frihetsberövande. Kvinnans målsägarbiträde, advokat Jens Högström, är missnöjd och säger att han först ska läsa tingsrättens motivering noga, men tror att de kommer att överklaga.

– Vår spontanta känsla är att vi är besvikna. Hon har bland annat svårt att förstå hur de kunde fria honom från våldtäkt. Och både fängelsestraffet och skadeståndet är för låga, sett till brottets karakatär och de försvårande omständigheterna i målet – hans extremt detaljerade brottsplan, hans empatibrist, de kroppsliga ingrepp han utsatt henne för och olika grymma kommentarer han fällt till henne. Hon trodde inte hon skulle komma ut levande, säger Jens Högström.

Den dömde Trenneborg började bygga sin bunker utanför Kristianstad för sex år sedan. Den ljudisolerade lokalen i betong bakom metalldörrar rymdes innanför ett trähus som utåt sett föreställde ett slags maskinhall.

I denna 60 kvadratmeter stora cell förvarade han kvinnan från Stockholm som han enligt åtalet drogade och förgrep sig på under fem dagar i höstas. Han har erkänt att han drogat, fört bort och spärrat in kvinnan, men förnekar att det skett för att skada eller ”tvinga henne till tjänst”, eller att det förekommit någon sexuell aktivitet medan hon var drogad.

Foto: Polisen/TT Foto: Polisen

Åklagare Peter Claeson hävdar att den 38-årige läkaren hade för avsikt att hålla fler personer inspärrade mot deras vilja i det ljus- och ljudisolerade rummet som försetts med flera lås. Trenneborg lider inte av någon psykisk sjukdom men misstänks, enligt den rättspsykiatriska undersökningen, ha begått gärningarna under en psykisk störning. Tingsrätten skriver dock att det inte påverkat straffet i förmildrande riktning.

– Det har aldrig varit en fråga huruvida min klient förstår att han begått en brottslig handling, men omfattningen och insikten om att han verkligen kan ha gjort det här är svåra frågor för honom att brottas med, har försvarsadvokaten Mari Schaub tidigare sagt till DN.

Hon har också förklarat sin klients uppsåt, att ”syftet var att hitta en livspartner”. Trenneborg träffade kvinnan första gången på en dejt den 10 september. Han ska hela tiden ha talat engelska och utgett sig för att vara amerikan med jobb i finansbranschen. Två dagar senare sågs de igen och det var då han ska ha drogat henne med spetsade jordgubbar.

”När jag vaknade hade jag en eller två kanyler i armarna, som jag ryckte av. Han satt på stolen bredvid när jag vaknade/…/ Han berättade att dörren var en sådan som de har i bankvalv och att det är omöjligt att ta sig därifrån. Nu talade han svenska”, säger kvinnan i förhör om händelsen som hon försökte intala sig var ett slags overklig mardröm.

Under fångenskapen tog 38-åringen flera prover från hennes kropp och skickade dem till labb under förespeglingen att proverna var från en okänd flyktingkvinna utan fullständigt personnummer. Kvinnan har i förhör berättat att hon hotades att bli fastkedjad och bara få knäckebröd att äta om hon inte gjorde som han sade.

Foto: Emil Langvad/TTFoto: TT

Efter sex dagar i fångenskap återvände de två till Stockholm för att hämta en del av hennes tillhörigheter. När Trenneborg såg att hennes anhöriga lämnat en lapp i lägenheten om att hon var anmäld saknad övertalade han kvinnan att följa med till polisen för att berätta att hon följt med honom frivilligt.

Men på Norrmalms polisstation fattade en rådig utredare misstankar och tog kvinnan åt sidan. Då bröt hon ihop och berättade om allt som hänt den senaste veckan. ”Tårarna rann på henne och hon sade att mannen, som var med henne i receptionen, hade kidnappat henne samt att han hade pistol”, berättar utredaren i förhör.

Vapnet skulle sedan visa sig vara en kolsyrepistol som skjuter små plastkulor, men det visste inte kvinnan. Bland alla beslagtagna föremål finns också en rullstol och ett par avancerade masker för 35.000 kronor som mannen hade haft för avsikt att använda vid behov av förklädnad.

Fakta. Fånge i nästan en vecka
  • 10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.
  • 12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.
    38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil. Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.
  • 18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.
    38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.
    När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Läs mer. Om ”Bunkermannen”
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.