Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Tusentals fler har blivit sjukskrivna

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Sjukförsäkringen

Sjukförsäkringen omfattar bland annat sjukpenning samt sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension).

I juli 2008 reformerades sjukförsäkringen. Möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning (förtidspension) försvann och det blev även svårare att få fortsatt sjukersättning. Prövningen av rätten till sjukpenning skärptes i och med att olika tidsgränser infördes. Under de tre första månaderna prövas nu anställdas arbetsförmåga mot det jobb de har, därefter mot annan uppgift hos arbetsgivaren. Efter sex månaders sjukskrivning prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden, men undantag görs från den regeln.

Bakgrunden till skärpningen var de höga sjuktalen. Åren efter millennieskiftet ökade antalet personer med sjukpenning dramatiskt och under 2004 noterades toppnoteringar över antalet nybeviljade förtidspensioner. Det talades om att svenskarna var Europas sjukaste folk.

Det gjordes en satsning för att få ned antalet sjukskrivna, vilken gav effekt. Efter regeländringarna 2008 fortsatte den utvecklingen.

Regeringens hett omdebatterade åtstramning av sjukförsäkringen 2008 fick ned sjuktalen – men nu syns tecken på att trenden är bruten. Under 2011 ökade antalet sjukskrivna stadigt. Dessutom blir sjukskrivningarna allt längre, enligt nya siffror som DN tagit del av.

Regeringens hett omdebatterade åtstramning av sjukförsäkringen 2008 fick ned sjuktalen – men nu syns tecken på att trenden är bruten. Under 2011 ökade antalet sjukskrivna stadigt. Dessutom blir sjukskrivningarna allt längre, enligt nya siffror som DN tagit del av.

När regeringen tillträdde 2006 utlovade den förändringar i socialförsäkringen som skulle minska utanförskapet och stärka arbetslinjen.

Två år efter makttillträdet gjordes sjukförsäkringen om och kurvorna över sjuktalen fortsatte åt det håll som regeringen önskade. Men nu tycks något ha hänt.

Annons:

– Nivåerna för antalet sjukskrivna är högre än vad vi trodde i våra prognoser. Det är klart att det här är en utveckling som kan förvåna eftersom det har varit en så lång nedgång innan, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassans huvudkontor.

För hela riket ökade antalet sjukfall med 14 procent under 2011 jämfört med året innan.

Tittar man i stället på antalet dagar med sjukpenning som betalades ut var de 480.000 fler i februari i år än samma månad i fjol.

– Vi måste hålla koll på den här utvecklingen och bevakar därför både inflödet av nya fall och hur långa sjukfallen blir, säger Mathias Johansson.

Förutom att de sjukskrivna har blivit fler har deras sjukskrivningsperioder dessutom blivit längre.

– Under 2010 var det väldigt korta sjukfallsperioder, men nu ökar längderna inom flera grupper. Det gäller sjukfall som är längre än 90, 180 och 365 dagar.

Annons:

Enligt Försäkringskassans analyser består ökningen av antalet sjukfall till 70 procent av så kal- lade återvändare. Det är personer som tidigare har utförsäkrats som har kommit tillbaka till sjukförsäkringen.

Andelen utförsäkrade som snabbt skulle återvända till sjukförsäkringen har blivit större än vad som antogs från början. Nu är det varannan utförsäkrad som kommer tillbaka och beviljas sjukpenning av Försäkringskassan. Den andelen har precis skrivits upp en aning i Försäkringskassans prognoser.

De återstående 30 procenten i ökningen av antalet sjukfall i riket kan Försäkringskassan inte förklara.

– Det är fler sjukfall helt enkelt. Det kan bero på konjunkturen, men det är bara en gissning, säger Mathias Johansson.

En annan förklaring som har börjat diskuteras på vissa håll är att det håller på att ske en ändring av praxis. Det vill säga att synen på sjukskrivningar har ändrats bland Försäkringskassans handläggare, och även bland befolkningen.

I samband med regeländringarna 2008 hördes protester mot sjukreformen, men också skarp kritik mot vad som beskrevs som ett utnyttjande och en överanvändning av sjukförsäkringen. Ifrågasättandet av människors sjukskrivningar ökade därmed, generellt sett.

I takt med att medier uppmärksammade fall där sjuka personer hade kommit i kläm började synen på sjukskrivningar ändras igen. Den utvecklingen fick bränsle i och med att regeringen tvingades backa flera gånger från de regeländringar som infördes 2008.

Detta är obevisade teorier, men precis samma scenario skedde i sjukförsäkringen under 1990-talet.

– Det finns teorier om att det som hände på 1990-talet ska upprepas, men vi prognosmakare på Försäkringskassan tror att det vi ser nu handlar om en tillfällig ökning som så småningom kommer att plana ut. Men visst, det kan mycket väl bli så att ökningen fortsätter och att utplaningen kommer senare än vad vi tror i dag, säger Mathias Johansson.

Kommentarer (36)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Colorado4-1000
Foto:AP, Reuters

 Skottdrama i USA. Dramatisk insats – minst elva offer på kvinnoklinik.

sdstenberg1000
Foto:Anders Hansson

 Ewa Stenberg: Övriga partier gör allt för att undvika SD:s mål om nyval. 6  0 tweets  5 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ville slopa vice-rollerna. Åkesson förslag fick nobben av SD-ombuden.

Moske
Foto:DN

 Forskaren Aje Carlbom: SD-ledarens förslag skulle kunna gynna muslimer i Sverige. 452  0 tweets  451 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kritiken tillbakavisas av partistyrelsen. Det blev bråk direkt på Sverigedemokraternas landsdagar. 29  0 tweets  28 rekommendationer  1 rekommendationer

wigh488
Foto:DN
vilks3-1000
Foto:Anders Hansson

 DN möter Lars Vilks. Bevakas av beväpnade livvakter dygnet runt.

Annons:

 Föll ihop på banan. Hästens liv gick inte att rädda. 11  0 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

filur-288
Foto:TT

 Prestigepris till Henrik Larssons dotter. Glänste inför stolt pappa.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: