Tusentals fler har blivit sjukskrivna

Publicerad 2012-03-29 06:06

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Regeringens hett omdebatterade åtstramning av sjukförsäkringen 2008 fick ned sjuktalen – men nu syns tecken på att trenden är bruten. Under 2011 ökade antalet sjukskrivna stadigt. Dessutom blir sjukskrivningarna allt längre, enligt nya siffror som DN tagit del av.

Regeringens hett omdebatterade åtstramning av sjukförsäkringen 2008 fick ned sjuktalen – men nu syns tecken på att trenden är bruten. Under 2011 ökade antalet sjukskrivna stadigt. Dessutom blir sjukskrivningarna allt längre, enligt nya siffror som DN tagit del av.

När regeringen tillträdde 2006 utlovade den förändringar i socialförsäkringen som skulle minska utanförskapet och stärka arbetslinjen.

Två år efter makttillträdet gjordes sjukförsäkringen om och kurvorna över sjuktalen fortsatte åt det håll som regeringen önskade. Men nu tycks något ha hänt.

– Nivåerna för antalet sjukskrivna är högre än vad vi trodde i våra prognoser. Det är klart att det här är en utveckling som kan förvåna eftersom det har varit en så lång nedgång innan, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassans huvudkontor.

För hela riket ökade antalet sjukfall med 14 procent under 2011 jämfört med året innan.

Tittar man i stället på antalet dagar med sjukpenning som betalades ut var de 480.000 fler i februari i år än samma månad i fjol.

– Vi måste hålla koll på den här utvecklingen och bevakar därför både inflödet av nya fall och hur långa sjukfallen blir, säger Mathias Johansson.

Förutom att de sjukskrivna har blivit fler har deras sjukskrivningsperioder dessutom blivit längre.

– Under 2010 var det väldigt korta sjukfallsperioder, men nu ökar längderna inom flera grupper. Det gäller sjukfall som är längre än 90, 180 och 365 dagar.

Enligt Försäkringskassans analyser består ökningen av antalet sjukfall till 70 procent av så kal- lade återvändare. Det är personer som tidigare har utförsäkrats som har kommit tillbaka till sjukförsäkringen.

Andelen utförsäkrade som snabbt skulle återvända till sjukförsäkringen har blivit större än vad som antogs från början. Nu är det varannan utförsäkrad som kommer tillbaka och beviljas sjukpenning av Försäkringskassan. Den andelen har precis skrivits upp en aning i Försäkringskassans prognoser.

De återstående 30 procenten i ökningen av antalet sjukfall i riket kan Försäkringskassan inte förklara.

– Det är fler sjukfall helt enkelt. Det kan bero på konjunkturen, men det är bara en gissning, säger Mathias Johansson.

En annan förklaring som har börjat diskuteras på vissa håll är att det håller på att ske en ändring av praxis. Det vill säga att synen på sjukskrivningar har ändrats bland Försäkringskassans handläggare, och även bland befolkningen.

I samband med regeländringarna 2008 hördes protester mot sjukreformen, men också skarp kritik mot vad som beskrevs som ett utnyttjande och en överanvändning av sjukförsäkringen. Ifrågasättandet av människors sjukskrivningar ökade därmed, generellt sett.

I takt med att medier uppmärksammade fall där sjuka personer hade kommit i kläm började synen på sjukskrivningar ändras igen. Den utvecklingen fick bränsle i och med att regeringen tvingades backa flera gånger från de regeländringar som infördes 2008.

Detta är obevisade teorier, men precis samma scenario skedde i sjukförsäkringen under 1990-talet.

– Det finns teorier om att det som hände på 1990-talet ska upprepas, men vi prognosmakare på Försäkringskassan tror att det vi ser nu handlar om en tillfällig ökning som så småningom kommer att plana ut. Men visst, det kan mycket väl bli så att ökningen fortsätter och att utplaningen kommer senare än vad vi tror i dag, säger Mathias Johansson.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Magnitud 7,8. En kraftig jordbävning har inträffat vid Papua Nya Guinea.

googlemonster144
Foto:Google Earth

Världens sannolikt mest kända monster lever och har hälsan, åtminstone myten om det. Satellitbilder.

appar_500
Foto:Alamy

Samlar information. Läser dina sms, hemsidor och vet hur du rör dig. 29  4 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Matchen pågår. Tyresö ställs mot Birmingham i semifinalen i Champions League.

tyresa-244
Foto:Action Images

Semifinalen tv-sänds inte. Förvånande, tycker Linda Sembrant. 17  3 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: