Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredning: Fria skolvalet måste inskränkas

Det fria skolvalet måste inskränkas för att skolor som pressas hårt av ett stort flyktingmottagande ska få avlastning. Det är innebörden i ett utredningsförslag som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tog emot på fredagen.

Förslagen bygger på den uppgörelse som regeringen gjorde i höstas med den borgerliga oppositionen om migrations- och integrationspolitiken. De har tagits fram av Ebba Östlin, till vardags socialdemokratisk kommunpolitiker i Botkyrka.

Fördelningen av nyanlända elever har blivit mycket skev mellan olika skolor, enligt en kartläggning som utbildningsdepartementet gjort. I integrationsuppgörelsen slogs fast att kommunerna måste få möjlighet att fördela eleven jämnare, för att avlasta pressade skolor och för att skolorna med bäst förutsättningar ska kunna bidra till integrationen.

– Vi har ett läge där 4 procent av skolorna har tagit emot en tredjedel av alla nyanlända elever. Det är helt oanständigt att vi mitt i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget har vita fläckar på den här kartan, säger Gustav Fridolin.

Utredaren Ebba Östlin förslår därför att kommunerna ska få göra undantag från det fria skolvalet och närhetsprincipen när elever placeras . Undantagen ska motiveras med ”särskilda skäl” som har att göra med kommunens mottagande av nyanlända elever.

Friskolor ska enligt förslaget ges en möjlighet att ha en särskild kvot på 5 procent av det totala elevantalet reserverad för nyanlända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.