Vädersajter lyckas bara spå rätt varannan gång

Publicerad 2012-07-16 06:35

Länk till större grafik finns till höger om artikeln.

Grafik: Henrik Båge. Fakta: Kristoffer Örstadius. Foto: Alamy. Länk till större grafik finns till höger om artikeln.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Sommarens väderprognoser har hittills träffat fel i snitt varannan gång. Det visar DN:s stora kartläggning av sex vädersajter. SMHI vinner kampen om bäst träffsäkerhet.

Sommarens väderprognoser har hittills träffat fel i snitt varannan gång. Det visar DN:s stora kartläggning av sex vädersajter. SMHI vinner kampen om bäst träffsäkerhet.

Det brukar sägas att svenskarna är det mest väderintresserade folket i världen. Vår nyfikenhet har öppnat upp för en rad gratistjänster på nätet och i mobilen som erbjuder uppgifter om det kommande vädret – timme för timme, ort för ort.

Men stämmer de detaljerade prognoserna med verkligheten?

DN har byggt ett datorprogram som analyserat väderprognoser från sex väderinstitut under 40 dagar i 19 svenska städer. Träffsäkerheten är i snitt 46 procent. Det innebär alltså att mer än varannan prognos slår fel.

Prognoserna har hämtats från väderinstitutens hemsidor: svenska SMHI, danska DMI, norska yr.no och Stormgeo, finska Foreca (gör prognoser till klart.se) samt amerikans­ka weather.com (gör pro­gnoser till appen ”Väder” som är förinstallerad i Iphone-mobiler). Därefter har uppgifterna jämförts med hur vädret blev.

SMHI vinner med en träffsäkerhet på i snitt 56 procent. Tvåa är yr.no med 50 procents träffsäkerhet. Sist kommer DMI som hade rätt i 37 procent av sina prognoser.

Sommaren är oftast en svår period för meteorologerna eftersom vädret kan ändra sig snabbt.

– Med det väderläge vi haft nu har det varit mycket regnskurar. Höst, vinter och vår är oftast enklare för oss, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Träffsäkerheten skiljer sig kraftigt åt mellan olika delar av landet. I SMHI:s hemstad Norrköping stämde institutets prognos 29 av 40 dagar. För deras danska kolleger var motsvarande siffra i Östersund 8 av 40 dagar.

DN genomförde en liknande undersökning förra året. Även då fick SMHI flest rätt, följt av yr.no.

Nyligen investerade SMHI i en ny superdator som ska kunna ge mer exakta väderprognoser.

– Vi gör ständigt ett utvecklingsarbete för att modellerna ska bli bättre. Men det är fortfarande inte säkert att prognoserna blir mer rätt, säger Therese Fougman.

Hur gör du när du vill veta semestervädret efter jobbet?

– Jag använder SMHI:s app. Jag tittar dels på prognosen, men även på radarbilden för att få en större bild av hur läget ser ut.

I Stockholm vinner däremot yr.no med rätt 24 av 40 dagar. Väderintresserade Gävlebor bör i stället besöka klart.se som tar sina väderleksprognoser från finska Foreca.

Förra året krävde dåvarande miljöministern Andreas Carlgren (C) att meteorologerna skulle prestera bättre.

– Jag liksom alla andra som använder deras väderprognoser vill att det här ska fungera bra, sade han till DN i mars 2011.


Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

”Bland finska pojkar som studerar på finländska yrkesskolan.” Läs mer om språkstriden. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

spanien
Foto:Sergio Torres/AP

Jobba, bo eller resa fritt. Men allt fler personer stöter på problem. 34  2 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

Tänk på detta innan utlandsflytten. Att flytta och bo i annat EU-land.

Annons:
hus
Foto:AP

Inte längre rikast. Amerikanerna är sämre utbildade och tjänar allt sämre. 84  12 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: