Attacken i Kärrtorp

Våldsamma nazister på frammarsch

Klicka på länken nedan för att se en större version av grafiken.

Foto: TT Klicka på länken nedan för att se en större version av grafiken.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En ny generation våldsamma nazister breder ut sig i Sverige. En stor del av de anhållna för attacken i Kärrtorp är under 20 år och har dömts för brott, visar DN:s genomgång.

En ny generation våldsamma nazister breder ut sig i Sverige. En stor del av de anhållna för attacken i Kärrtorp är under 20 år och har dömts för brott, visar DN:s genomgång.

En av de misstänkta är tidigare dömd för att ha försökt knivdöda en vänsteraktivist.

Den våldsamma attacken mot en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i söndags var ett svar på protesterna mot den nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen (SMR). Det uppger SMR:s egen talesperson Pär Öberg i en intervju med Dagens Nyheter.

Annons:

– De går ut och säger att Svenska motståndsrörelsen inte skulle få finnas i Kärrtorp och jag ser det som en kraftig provokation. Det är mer eller mindre en krigsförklaring, säger Pär Öberg.

– Vi har som policy att använda våld i självförsvar och är det några som aggressivt hotar att jaga ut oss ur Kärrtorp är det klart att det blir våld, det är inget konstigt med det, säger han.

Klicka här för att se en större version av grafiken.

Enligt polisen var det ett 30-tal personer som gick till angrepp mot demonstrationen med påkar, stenar och flaskor. Fyra personer, varav två poliser, fick föras till sjukhus.

Totalt 26 personer greps och anhölls efter attacken. Antirasismdemonstrationen arrangerades av Nätverket Linje 17 men bland de fredliga demonstranterna fanns också, enligt flera källor, personer från vänsterextrema Revolutionära fronten och AFA. De ska ha gått till mottattack mot nazisterna. Men endast högerextrema greps, enligt polisen.

– Alla gripna är från högersidan, säger Jonny Petersson, tillförordnad operativ chef vid polisen i Söderort.

DN genomlyste på måndagen 24 av dem som anhållits, nästan hälften är under 20 år. En var minderårig. Flera av de misstänkta är tidigare dömda för olika brott, bland annat kniv- och vapenbrott, misshandel, narkotikabrott och hets mot folkgrupp. En 28-årig man från Stockholms län, som är medlem i SMR, dömdes för dråpförsök 2007 efter att ha knivskurit en vänsteraktivist i halsen.

Enligt historikern Mats Deland på Uppsala universitet är SMR en direkt arvtagare till den nazistiska organisationen VAM. Ledaren Klas Lund är dömd för dråp och rån. Men han är inte ensam bland medlemmarna om att vara dömd för grova brott.

– Den här organisationens själva syfte är att utöva våld. Ett av de mest kända och tidiga dåden är mordet på Björn Söderberg 1999. Medlemmar i den här gruppen har begått en rad mord under 1990- och 2000-talet, säger Mats Deland.

SMR är öppet nazistiska och på organisationens nättidning hyllas bland annat Adolf Hitler. Nättidningens chefredaktör åtalades i början på december för hets mot folkgrupp och uppvigling.

Mats Deland ser början på en ny våg av våldsdåd från SMR.

– Man kan säga att det här är tredje våldsutbrottet, det första var 1991–92 då hamnade i stort sett alla i fängelse. Sedan var det ett nytt runt 1999, även det ledde till att en stor del av SMR hamnade i fängelse. Vi lär se samma historia igen, det är bara hoppas att ingen stryker med, säger Mats Deland.

Enligt Mats Delands forskning drar SMR ofta till sig personer från socialt utsatta miljöer.

– Nu ser vi uppenbarligen en ny generation och de kommer givetvis från 2000-talets fria nationalister. Det vi vet är att när de grips och man kan se var de befinner sig i livet så är de allra flesta helt enkelt socialt utslagna, säger Mats Deland.

Svenska Motståndsrörelsen är en av de grupperingar bland de högerextrema grupperna som Säpo tittar närmare på, enligt Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpos författningsskydd.

Den antirasistiska organisationen Expo, som kartlägger högerextrema, har länge oroats över Svenska motståndsrörelsen.

– Man kan misstänka att de försöker profilera sig som det mest radikala alternativet inom den nazistiska miljön. Det i sig är oroande då de på det sättet kommer att fortsätta locka de mest våldsamma individerna i den här miljön, säger redaktör Anders Dalsbro.

Enligt SMR:s talesperson Pär Öberg, som också sitter i riksledningen för Svenska motståndsrörelsen, kommer de att fortsätta sina våldsaktioner.

Blir det mer konfrontationer och våld?

– Ja definitivt, absolut, säger Pär Öberg.Läs mer:

På marsch igen

28 personer gripna vid manifestation mot nazism

Polisen kände till attack mot manifestation i förväg

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nemtsov_500270
Foto:AP

 DN:s Michael Winiarski: Var påtänkt som president. Istället blev det Putin. 54  25 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 Wallström om mordet. ”Alla är djupt tagna av mordet på Nemtsov. Det är ju en avrättning.” 46  9 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

margot
Foto:TT
nemtsov_144102
Foto:AFP

 Berättade i intervju. Putin fördömer mordet på Boris Nemtsov: "Kan vara en provokation.” 246  51 tweets  195 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: ”Putins politik uppmuntrar sådana reaktioner” Hårt slag. 12  8 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Deras agerande var direkt livsavgörande.” Poliserna drog in Vilks i ett kylrum och öppnade eld. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

vilks
Foto:AFP
Annons:
khannord500
Foto:Nicklas Thegerström

 ”I somras hände något.” Växande hat får svenskar att leta nytt land. 2387  186 tweets  2199 rekommendationer  2 rekommendationer

ygeman144
Foto:Magnus Hallgren

 ”Vi har varit naiva.” Svenska samhället har vaknat för sent, enligt inrikesminister Ygeman.

valthorens_144102
Foto:AFP

 ”Fullständigt kaos.” Ett nio ton tungt stenblock har ramlat ner på en väg till skidorten Val Thorens. 89  2 tweets  87 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: