Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Var femte patient klagar på snusket

T.v: Astrid Lindgrens barnakut. T.h: Den här bilden togs i somras när min mor var inlagd på Gävle sjukhus. Det var alltså underredet till patientsängen hon låg i, och prickarna var blod. Det var inte heller hennes blod...".
T.v: Astrid Lindgrens barnakut. T.h: Den här bilden togs i somras när min mor var inlagd på Gävle sjukhus. Det var alltså underredet till patientsängen hon låg i, och prickarna var blod. Det var inte heller hennes blod...". Foto: Läsarbild
Var femte patient anser att svenska sjukhus är för smutsiga. Sämst renlighetsbetyg får Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det visar en sammanställning som DN gjort av den senaste nationella patientenkäten.

Det är universitetssjukhus och sjukhus i storstäder som får sämst betyg av 43 000 patienter i patient­enkäten, som årligen görs av Sveriges Kommuner och landsting. I år har första gången frågan ställts om patienterna anser att avdelningen var tillräckligt ren. Var femte patient anser att det inte är rent eller bara delvis rent.

Sämst är resultatet för Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge samt Södersjukhuset i Stockholm, där bara sju av tio patienter anser att det är tillräckligt rent. På Karolinska slog personalen larm redan förra året om brister i städningen.

– Därför gjorde vi en ny upphandling med skärpta krav. Syftet var inte att gå ner i pris, utan vi vill ha ett rent sjukhus. Vi har skärpt kraven och nu tillåter vi färre fläckar, mindre damm och kroppsvätskor i lokalerna, säger Mathias Elmfeldt, verksamhetschef för service och logistik på Karolinska universitetssjukhuset.

Karolinska har också infört krav på yrkesbevis och svenskkunskaper hos städpersonalen.

Dessutom diskuteras just nu ett införande av minimikrav så att avdelningarna inte kan dra ner på städningen.

På Södersjukhuset är man förvånad över resultatet eftersom sjukhusets egna personalenkäter visat att städningen fungerar bra.

– Nu måste vi ta reda på varför patienterna inte är helt nöjda. Redan nästa vecka ska vi ha ett möte med städbolaget, säger sektionschef Lena Lundin, Södersjukhuset.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer minusbetyget där­emot inte som någon nyhet.

– Vi har inte varit nöjda med städningen och såg brister redan för några år sedan, men det är svårt att ändra avtal. Nu ska vi upphandla städningen på nytt och kommer att vara extremt tydliga i avtalet för att kvalitetssäkra städningen. Vi har definitivt förbättringspotential, säger Birgitta Lytsy, hygienläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är framför allt universitetssjukhus och storstadssjukhus som ligger i smutstoppen. I Västerbotten får Norrlands universitetssjukhus i Umeå sämre betyg, trots att man har samma avtal och städfrekvens på alla sjukhus inom landstinget.

– Det är mer välstädat på de mindre sjukhusen. Det handlar ju om trycket på lokalerna. Det är en parameter vi måste ta mer hänsyn till, hur många som rör sig innanför väggarna, säger Ulf Olofsson, servicechef i Västerbottens läns landsting.

Trots missnöjet anmäler få patienter smuts på sjukhus. De senaste tre åren har patientnämnderna i Stockholm, Göteborg och Malmö bara tagit emot 32 anmälningar om dålig städning.

– Städningen är avgörande för vården och borde jämställas med behandlingen. Det är inte bara att städa, utan man måste verkligen rengöra. Och det måste få kosta, säger Birgitta Lytsy.

Många sjukhus har pressat kostnaderna för städning de senaste åren. Enligt en enkät DN gjort till landstingen uppger 14 av 25 sjukhus att de minskat kostnaderna under de senaste fem åren.

– Det är samma trend som i kommunerna, där man haft en enorm prispress, på tio år har många hal­verat sina städkostnader. Visst kan man effektivisera men någonstans finns en brytpunkt, säger Kalle Henriksson, Borago, konsult inom städupphandlingar.

Enligt branschorganisationen Almega Serviceentreprenörerna undviker 60 procent av deras över 1 000 serviceföretag att delta i offentliga upphandlingar på grund av prisdumpningen.

– Allt fler tycker inte att det är lönt att vara med eftersom det handlar om lägstaprisupphandlingar helt utan marginaler. Beställarna gör det lätt för sig för att slippa överklaganden, men risken är att man bara lockar till sig oseriösa städföretag, säger Ari Kouvonen, branschanalytiker på Almega Serviceentreprenörerna.

Berätta om dina erfarenheter: Hör av dig till DN:s reporter Jessica Ritzén.

Här är det allra smutsigast

Här är landets 20 smutsigaste sjukhus, enligt patienterna. Siffran visar andel procent av 43 153 tillfrågade patienter som har svarat ”delvis” eller ”nej” på frågan ”Anser du att avdelningen var tillräckligt ren?”.

Karolinska universitetssjukhuset29
Södersjukhuset29
Akademiska Uppsala27
NU-sjukvården 27
Gävleborg, länsövergripande 27
Danderyds sjukhus 26
Helsingborgs lasarett 26
Södertälje sjukhus 26
Skånes universitetssjukhus 25
Länssjukhuset Sundsvall 24
Sahlgrenska 23
Norrlands universitetssjukhus 23
Sunderby sjukhus 23
Kungälvs sjukhus 23
Alingsås sjukhus 22
Vrinnevisjukhuset 22
Skellefteå sjukhus 22
Mälarsjukhuset 21
Länssjukhuset Kalmar 21
S:t Görans sjukhus 21

Andel missnöjda i riket i genomsnitt för alla sjukhus 20

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.